Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyámék nem engednek semmit...

Anyámék nem engednek semmit sem, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Igen, láttam már sok másik ilyen kérdést. De szeretnék értelmes válaszokat kapni. Egy 16 éves fiú vagyok. Nyáron néha sikerült elmennem a többiekkel este a városba azt hazudva, hogy a legjobb barátomhoz megyek ottaludni. (Ő az egyetlen ahova anyámék elengednek, persze attól függően, hogy milyen kedvükben vannak.) Bárhova mennék ahova a barátaim is, azt kell hallgatnom, hogy nem vagy még elég nagy ehhez. 4 éve mondják ezt... Talán nem veszik észre hogy már kezdek felnőni? Nem azért, de szerintem a koromhoz képest elég érett vagyok, de egyébkéntis egy 16 évest nem olyan szinten kéne félteni, mint egy 12-t. (Szerintem)

Folyamatosan azt hallgatom anyámtól, hogy "nem, maradj itthon velünk"

De egész évben. Nyári szünet, téli szünet, őszi szünet vagy akármi legyen. Apám meg ilyenkor is azzal jön, hogy tanulj. Nyilván igaza van, mert szünetben sem árt ha tanulgatsz. De ő mindig ezt mondja, reggel, délben és este. Ha egy filmet akarok nézni este, már kérdezi "miért nem tanulsz?"

Ha hétközben hulla fárdtan hazaesem edzésről, különtanártól (úgy hogy azok előtt tanultam) már mondja hogy irány tanulni... én ezt már nem bírom. Lehet, hogy a bennük lakozó erős keresztény erkölcs diktálja, hogy ilyenek legyenek vagy én nem tudom. De ha elakarok menni, a válasz az, hogy nem. Miért? Mert. Miközben a barátaim lazán járkálnak bulizni mindig. Közben mégis ugyanolyan tanulók mint én :) Ha azt hozom fel, hogy a többi szülő milyen engedékeny hozzájuk képest, ezeket a válaszokat kapom:

1. "Én azt nem hiszem"

2. "Nem érdekel a többi"

Az egész gyerekkorom mintha egy rabság lenne...

Ha betöltöm a 18-at elhúzok innen az biztos, és nem tudom hogy megtudnám e nekik bocsájtani, hogy egész gyerekkoromban nem hagytak élni.

De addig mihez kezdjek? Legszívesebben már minden veszekedés után sírni lenne kedvem.

2021. okt. 23. 13:37
 1/9 anonim ***** válasza:
38%

És hogyan, miből fogsz 18 évesen elhúzni?

Tény, hogy szigorúak veled, és bár ezt még nem fogod belátni, ezzel nem teszik tönkre az életed. Azzal, hogy 12 évesen nem engedtek bulizni, annyit nyertél, hogy legalább nem leszel 18-20 éves korodra kiégve. (Igen, láttam már ilyet, középiskolában tanítok.)

Azt tudnám ajánlani, hogy ülj le velük beszélgetni.

Ne azzal "támadj", hogy más szülők engedékenyek. Hanem mondd el, hogy keményen tanulsz, jók az eredményeid, segítesz otthon a rád bízott feladatokban - és ezért bízzanak meg benned annyira, hogy időnként elengednek szórakozni a barátaiddal. Kérd, hogy állítsatok fel közösen szabályokat ezzel kapcsolatosan, és aztán tartsd is be őket.

Szerintem ha látják, hogy érett gondolkodással állsz a kérdéshez, akkor hajlamosabbak lesznek engedni.

2021. okt. 23. 13:50
 2/9 A kérdező kommentje:
Az elhúzni alatt azt kell érteni, hogy rögtön munkába állok, ha kell bármit bevállalok. Valami kis albérlet megteszi elsőre. De ebből a szülői elnyomásból kiakarok törni. Talán így nem annyira lehet megérteni a helyzetemet, de elhiheti mindenki, hogy borzalmasak a szüleim.. ezt átélni kéne.A tanácsot megfogadom.
2021. okt. 23. 14:44
 3/9 anonim ***** válasza:
60%

Nézd, én elhiszem, hogy ezt a szigort nehezen viseled.

De a "borzalmasak a szüleim" dolog messze nem itt kezdődik.

2021. okt. 23. 14:47
 4/9 A kérdező kommentje:

Igen? Akkor mi a helyzet a nyáron történt esettel? Ez nem is annyira a szigor részhez tartozik de egy vita után az autóban megkaptam mindkettőtől, hogy ilyen gyereket senki nem akara és hogy egy hülye állat vagyok.. azért, mert kimertem jelenteni, hogy azt a napot szívesebben töltöttem volna a barátaimmal... van egy videó yt-n, azt linkelem ide, kb ők is ez a fajta szülő :)

[link]

2021. okt. 23. 15:04
 5/9 anonim ***** válasza:
68%

Itt nagyon sokan nem fogják megérteni a problémád, mert hiába alkalmaznak a szüleid lelki terrort, mint majdnem minden szülő egyébként, a legnagyobb átlag az, ha a gyerekkel semennyire nincsen foglalkozva.

Neked pedig az a problémád, hogy túlféltenek. Nem akarom elbagatellizálni a problémád, mert mindenkinek a saját megoldandó problémája a legnagyobb, de egyáltalán nem ártanak azzal a szüleid, hogy nem minden héten iszod le magad a "barátaiddal", akiket el is fogsz felejteni gimi után.

Köss kompromisszumot. Elmehetsz mondjuk havi háromszor otthonról ha ekkor és ekkor haza érsz, vagy ha ezt és ezt megcsinalod. Más lehetőséged nagyon nincs.

Azzal a "megoldással", hogy mások milyenek azzal csak hasonlítgatod a szüleid, ami mondjuk szerintem neked sem tetszene.

Nem mondom, hogy jó az amit a szüleid csinálnak, mert hazugságra kényszerítenek a viselkedésükkel, de jó pár év múlva amikor ezekre fogsz vissza gondolni értelmet fog nyerni,mint ahogy a legtöbb családban az, hogy mit miért csináltak.

18 évesen sem fog nagyot fordulni az életed, majd akkor, ha rendesen fogsz dolgozni, elég pénzért ahhoz, hogy el költözz, mert kezdő fizetés amit kapsz édes kevés egy albérlet fenntartásához és saját magad ellátásához. Akkor fogsz erre rádöbbenni, amikor külön háztartást fogsz vezetni amikor egyedül fogsz élni, mert pénzed nemigen lesz például bulizni, vagy elég hamar rákényszerülsz arra, hogy tudd mekkora értéke van a pénznek sajnos, és a bulizás igencsak luxus.

2021. okt. 23. 15:17
 6/9 anonim ***** válasza:
55%

Szerencsetlen gyerek, edzes, kulontanar, jajj mindjart sirok, olyan kiba..szott kegyetlen veled a sors.

Szerintem meg kozel sem normalis 16 evesen korlatok nelkul bulizgatni, ahogy azt a barataid teszik, de kinek mi.

Szerintem is menekulj 18 evesen, vissza se nezz, hat mennyire szar eleted van :DDD

Es amugy mibol fogsz alberletet kivenni? :)

2021. okt. 23. 16:21
 7/9 anonim ***** válasza:
69%

A szar elet nem itt kezdodik, de nyilvan majd csak visszatekintve tudod ertekelni, remelhetoleg.

Ilyen stilussal a helyedben mondjuk meghuznam magam. Lehet, hogy ez a problema es talan emiatt nem biznak benned a szuleid :)

2021. okt. 23. 16:53
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Akkor 18 éves korodig valahogy bírd még ki, aztán utána lehet változtatni.
2021. okt. 23. 17:07
 9/9 anonim ***** válasza:
71%

Igazából az állítólagos érettséged az előző válaszod alapján meg is cáfoltad.

Lehet még keményebben kéne fognia a szüleinek, ha már kultúrát nem sikerült beléd nevelni, hogy így írsz. Undorító, közönséges.

Nem így kell érvelni.

2021. okt. 23. 17:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!