Mit csináljak, hogy anyám ne alázzon meg, és ne generáljon feszültséget a barátom előtt?
Alapból anyámmal jó kapcsolatom van.
Amikor hétvégén jön hozzám a barátom, akkor meg velem üvöltözik és közli a barátomnak, hogy sohasem segítek neki semmiben, ő mindenre egyedül van, én mindig leszarom őt.
Amikor meg vissza ordítom, hogy ez nem így van, mert én mindig tudom, hogy mi a dolgom a háztartásban, és rendszeresen el is végzem, és mondom neki, hogy ne generálja a feszültséget, mert nem vagyok rá kíváncsi.
Azt mondja, hogy: „Én nem mondtam semmi rosszat, te generálod a feszültséget, mindig feszültséget keversz itt a hétvégén, a testvéred bezzeg tiszteletet ad nekem és sohasem beszél velem így.”
Valójában a testvérem nem beszél így vele, mert a testvérem abszolút nem veszi ki a részét a háztartásban, hazajön bevonul a szobájába és este csak vacsorázni jön ki.
Nem tudom mit csinált a testvérem, de régebben anyám neki is szóvá tette, hogy nem segít, mire a testvérem leüvöltötte a fejét, közölte, hogy elköltözik és azóta anyám békén hagyja…
Mit tegyek?
A normális válaszokat megköszönöm.
Nagy valószínűséggel szeret tetszelegni mások előtt a mártír szerepben.
Annyit tudsz talán tenni, hogy amig beszél, két szóra korlátozod a szókincsed, és amit mondasz, nem anyukádnak címzed, hanem a barátodnak: Igaz, hamis.
Szerintem ez tudatalatti cselekvés. Az állatvilágból a madaraktól hoznék példát; amikor a szülő kezdi kitolni a fiókát a fészekből.
Nevelt tizenX évig, feltűnt egy udvarló; új család létrehozásának lehetősége és felelősség átruházás. Lehet el van fáradva a nevelésben már és szeretne nyugalmasabban élni.
Ezt viszont hiába vágnád a fejéhez, mivel tudatalatt zajlik így ígyis-úgyis te maradsz a hibás.
Hogy mit tudsz tenni?
Ne vedd fel (nehéz, tudom) és ne bántsd miatta. Vedd ki ugyanúgy a részed mindenből ahogy eddig, tedd a dolgod és amint végeztél a tanulmányaiddal és lehetőséged lesz rá; alakíts ki saját egzisztenciát és próbáljatok meg a pároddal saját "fészket" kialakítani.
Ha harcolsz és mérgelődsz az először a te közérzetedet ronjta le amitől a teljesítményed is csökken és olyan embereket is vonzol be vele akik ugyanúgy ezen a csökkent energiaszinten mozognak. Így válnak érzelmileg abúzált gyerekek később abúzáló szülőkké/párokká.
Szakítsd meg a negatív láncot a fent leírt módon és próbáld csak a pozitív dolgokat tovább adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!