Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan oldjuk meg kisgyereknél...

Hogyan oldjuk meg kisgyereknél a válás utáni elhelyezést?

Figyelt kérdés

Feleségemmel elválunk, az indok igazából nem fontos, nem működött és kész.

Van ugyanakkor egy 4 éves tündéri, okos és szeretetigényes kislányunk. Valószínúleg nálam fog maradni, mivel a feleségemnek nincs folyamatos bejelentett munkája, ami pénzt keres alkalmival, az helyhezkötött munka, nekem van házam (az otthonunk, vagyis már csak otthonom), autóm, biztos állásom, illetve kötetlen munkaidőm, amit bárhonnan végezhetek.

Ugyanakkor a gyerek imád mind a kettőnket, isten ments hogy elszakítsam az anyjától, szeretném, ha minél többet látná, persze nem az én káromra.

Viszont sajnos nem vagyok jártas a témában, a gyakorlati részére lennék kíváncsi, hogy ki miként csinálja és az szerinte miért jó, vagy rossz amit csinál(nak). Mindenképp magunk szeretnénk intézni, nem akarunk bevonni bíróságot. Egy hetet itt, egy hetet ott? Nem rossz ez egy 4 éves kisgyereknek? Mármint mindenképp rossz lesz neki, de így lenne igazságos, viszont így nem keveredik össze, hogy most akkor mi történik körülötte, hol van az otthona igazából, hol vannak a cuccai? Vagy 2 hét itt 2 hét ott? vagy kevesebb: 2 nap itt 2 nap ott? Ezek mind nagyon rosszul hangzanak bizonyos szempontból, Ő pedig még kicsi ahhoz, hogy el tudja ezt dönteni. Ha épp velem van többet, akkor belém szerelmes, ha valamiért az anyjával, akkor belé. Ez is probléma, hogy ha egy hetet van anyjával, akkor utána annyira majd nem akar majd hazajönni, ha meg itthon van egy hetet velem, akkor majd nem akar elmenni. Vagy legyen teljesen random, ahogy épp ráér vagy kedve van az anyukának, akkor elviszi ameddig szeretné (nyilván nem egy hónapra azért)? Ebből meg vita lenne egy idő után, nem?

Ti hogyan oldjátok meg a gyerek elhelyezését?

2021. aug. 31. 13:31
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
34%
A gyerekek elég jól alkalmazkodnak. Ki fogja eldönteni, melyik óvodába járjon, utána, melyik iskolába? Mert olyan nincs, hogy két hétig ebbe az óvodába jár a másik két hétben máshova jár. Akinél a gyerek van annak kell mindig vinnie. Ha közel laktok egymáshoz akkor ez nem lehet nagy probléma. Ez csak akkor érdekes, ha az egyik fél jóval távolabb lakik.
2021. aug. 31. 14:01
 12/18 anonim ***** válasza:
82%

Az a tapasztalatom, hogy ilyen kis gyereknél itt Magyarországon nem igazán működőképes a váltva nevelés.

Ezzel nem azt mondom, hogy nem láttam erre magam is normális, működő példát, de az jellemzően a lényegesen nagyobb, kamaszkorú gyerekeknél volt.

(Ilyesmi területen dolgozom, így nemcsak a saját- elváltam én is kisgyerekkel- és az ismerőseim példáját látom magam körül).

Mindenképpen arra ösztönöznélek, hogy feltétlenül legyen bírósági határozatod. Ha normálisak és tisztességesek vagytok egymással a feleségeddel, akkor ez nem jelenthet gondot és -nem jogszabályt sértő- közös megállapodásotokat a bíróság helyben fogja hagyni.

Hidd el, később (akkor és főleg akkor, ha megromlik a viszonyotok bármilyen okból!) jó lesz egy mindenkire kötelező érvényű alapnak.

Normális, intelligens volt házaspárok egy bírósági határozattól közös megegyezéssel természetesen alkalmanként eltérhetnek, ha ez a gyerek érdeke vagy az élet úgy hozza (pl egyik szülő lebetegszik, akkor a következő napokban bepótolja a kicsivel a találkozást vagy a másiknak becsúszik egy hétvégi munka, akkor ezt megbeszélik és megegyeznek, a gyereket a kis barátja szülinapi buliba hívja, akkor elmarad közös program stb).

Viszont KELL EGY ALAP mind a felnőtteknek, mind pedig a kicsinek.

Ilyen korú kisgyereknek szerintem az állandóság nagyon fontos tényező. Én is békében, normálisan váltam, a megosztott nevelés nálunk is felmerült- de hamar le is került a napirendről. Tedd fel magadnak a kérdést: te felnőttként szívesen élnél kétlaki életet, hetente cuccolva ide-oda, mert a fejed felett ezt döntötték?

Igen, tudom- lehet pillangós leggingsből is két pontosan ugyanolyat venni- de tankönyvből, bicikliből is? Az egy dolog, hogy ez sokszor értelmetlen pazarlás és butaság- de attól még a “költöztetés” megmarad.... Buli lehet ez egy kamasznak, de egy ovisnak?!

Egymás tőszomszédságában fogtok ezentúl még egy 14-16 évig lakni az exszel? Mert ha nagyobb a távolság, akkor az iskolát/edzést/különórát/a te házadhoz közeli barátnőkkel találkozást az anyás héten vagy az anya lakásához közeli szerelmével találkozást a te messzebbi otthonodtól?

Ez nem Skandinávia...

Ok, nem kell egymásnak tartásdíjat fizetni, eddig OK- de mi lesz pl a családi adókedvezménnyel vagy a családi pótlékkal? Elválva is nekiálltok felezgetni vagy filléreskedni vagy éppen egyik lemond róla a másiknak? Vagy évente megy az osztozkodás meg a nyilatkozatok írogatása a bérszámfejtésnek?

Ok, most te veszed igénybe, te vagy jobb helyzetben, de mi van, ha az anya is talál munkát és neki pont kellene a “része”?

Azt ugye tudod, hogy ilyen verzió esetén minden nyavalyás kis ügyintézést édeskettesben kell vállalni? Egy diákigazolványt, iskolai beíratást is ketten kell intèzni, mindent a másikkal aláíratni, sokszor ketten megjelenni (személyi, útlevél!!!)- ha olyan a suli, akkor majd egy egy napos iskolai kirándulás előtt kergetitek egymást egy aláírásért előző nap...

...működőképesnek én ezt a modellt ott láttam, ahol egyik fél sem alakított ki a későbbiekben sem normális felnőtt pàrkapcsolatot... tudom, most nem gondolod úgy, hogy esetleg alakulhat úgy bármelyikőtök élete- de ebben a váltott nevelős történetben azt láttam a munkám során, hogy majdnem minden esetben durva konfliktusokkal borult a bili, amikor az egyik félnek komoly (összeköltözős) kapcsolata, depláne új házasság, féltestvér vagy mostohatesó jött a képbe.

A legjobban ott durvult el a helyzet, ahol a felek nem “papírozták le” jófejségből a gyerekelhelyezést- valahogy elkezdték elfelejteni a megbeszélteket...

A te helyedben én vállalnám a gyermeket nevelő szülő szerepét és olyan közös megegyezésben gondolkodnék a volt házastárssal, hogy ne csak a szokásos kétheti hétvége kerüljön rögzítésre, hanem ennél több.

Ugyanígy: legyen tartásdíj is! Anyukának sehol semmi (nem is értem, hogy szeretnétek így két gyerekszobát, két helyszínt stb fenntartani, mikor ennyire különbözően az anyagi lehetőségek!!)

Első lépésnek az anya rendezze a sorait (munka, jövedelem, lakhatás)- addig a gyerek bázisa legyen nálad. Legyen egy átmeneti időre (a fentiek megvalósítására) pl egy évre köztetek egy megállapodás.

Az anya is tegyen le valamit az asztalra, mert a gyerekneveléshez àllandóság, kitartás ès pénz is szükséges, nem csak “szerelmesnek lenni a drága kistündérbe” (ez valahol egyébként sem egészséges, de ez magánvélemény... ma már nem divat Oedipusnak meg Elektrának nevelni a gyerekeket :D )

Emberségesnek tűnhet a megoldás, hogy bíztok egymásban, elég az adott szó és minden OK lesz... de ha ez így lenne, akkor miért váltok? ;)

2021. aug. 31. 14:07
 13/18 anonim ***** válasza:
76%

"Emberségesnek tűnhet a megoldás, hogy bíztok egymásban, elég az adott szó és minden OK lesz... de ha ez így lenne, akkor miért váltok? ;)"

Mert emberként jó elvannak egymással, de párként nem - ahhoz azért több kell, mint hogy megbízok a másikban!

2021. aug. 31. 14:22
 14/18 anonim ***** válasza:
80%

A feleséged is egyet ért azzal, hogy nálad maradjon a gyerek? Ha nem, akkor hiába tervezgetsz.

A megosztott elhelyezést, tárhat az x időt itt, x időt ott nem igazan szeretik a magyarok. Általában a "nincs otthona" indokkal szoktak jönni. Ahol én élek, ott ez teljesen normális. A gyerekek ebben nőnek fel, a világon semmi problémájuk nincs belőle. Az is igaz, higy ehhez két értelmes felnőtt kell, aki mindenben a gyerekek érdekeit nézi és kitűnően tud kommunikálni. A családban 3 fiú letr így anno elhelyezve, a világon semmi problémájuk nem lett belőle.

2021. aug. 31. 14:58
 15/18 anonim ***** válasza:
17%
Szerintem a két hét nálad, két hét a feleségednél a legjobb megoldás. Mondjuk párkapcsolatot nehéz lesz így találnod, de ez van.
2021. aug. 31. 15:22
 16/18 anonim ***** válasza:
71%
Legalább a gyereknek ekvesebbet kell " költöznie ".
2021. aug. 31. 15:33
 17/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Azt tudom, hogy a bíróság helyben hagyja a mi megegyezésünket, amennyiben mind a két fél meg van ezzel elégedve (ergó meg tudunk egyezni mi ketten). Erre írtam, hogy ezt szeretnénk, közösen megbeszélni, és nem akarjuk a döntést a bíróságra hagyni. Kicsit rosszul fogalmaztam, mert nem a bíróságot szeretnénk kizárni, hanem azt, hogy ők döntsenek helyettünk, mert mi nem tudunk közös nevezőre jutni.

Igazából a lényeg az, hogy azért mert nekünk nem ment a kapcsolat nem szeretné egyikőnk sem, hogy a gyereknek csorbuljon az anyai vagy apai kapcsolata. Tehát mind a ketten szeretnék igazságosak lenni a másikkal szemben (legalábbis most még). De ahogy olvasom a soraitokat, úgy tűnik, hogy pont ez a legrosszabb a gyereknek, tehát valaki, ha csak átmenetileg is, de kicsit el lesz hanyagolva.

2021. aug. 31. 15:43
 18/18 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem nem lesz ez gond, ha intelligesen kezelitek.Batáti körben van ilyen. Ha megegyeztek azt a bíróság helyben fogja hagyni tényleg.Viszonylag sok apuka nevel gyereket ma már( az én ismerősi körömben legalább is).
2021. aug. 31. 18:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!