Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az egyetemi tanulmányokba...

Az egyetemi tanulmányokba milyen szinten szólhat bele a szülő, milyen esetekben lehet rendben, hogy beleszól?

Figyelt kérdés

Nem arra gondolok, hogy milyen irányba, melyik egyetemen stb. tanuljon tovább a gyerek, hanem az egyetemi teljesítményre.

Normális, ha kiakad a szülő egy-egy rosszabbul sikerült vizsga miatt? Vagy csak akkor szóljon bele, ha még egy fedél alatt él vele a gyereke, vagy esetleg ha a szülő fizeti (részben) a gyereke tanulmányit? Vagy ebbe már egyáltalán nem kellene beleszólnia?

2021. aug. 14. 16:10
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
93%
9, a kérdésben csak egy-egy rosszul sikerült vizsgáról van szó, nem félbehagyott tanulmányokról..
2021. aug. 14. 16:37
 12/26 anonim ***** válasza:
98%

Én akkor voltam egyetemista, amikor az unokatestvérem, amúgy 20 éve. Amikor nagymamát egyik évben meglátogattam a vizsgáim után, akkor kérdezte, hogy hogy vagyok, hogy sikerült az év...? Aztán megsúgta, hogy Peti azért nem tud még jönni, mert megbukott egy vizsgán, és újra kell vizsgáznia, és jaj, most mi lesz, édes istenem?

Szegény nagyit először kiröhögtem, aztán alig bírtam megnyugtatni. Szerencsétlen egyszerű kis lélek volt, a legmagasabb iskolai végzettsége 4 általános volt, nagyon nem vágta, hogy mennek a dolgok a felsőoktatásban.

2021. aug. 14. 16:44
 13/26 anonim ***** válasza:
94%
4 Azért gondolom így, mert az egyetem már nem általános iskola, ahol még fontos volt, hogy hány piros pontot adott a Marika néni meg hányas lett a környezetismeret dolgozat. Egyetemen gyakorlatilag az a cél, hogy elvégezd, megszerezd a diplomád és később azzal el tudj helyezkedni. Nem mondom, hogy az egyetemen nem kell tanulni vagy ne lenne érdemes minél jobb eredményekre törekedni, mert nyilván annak is megvan a maga pozitívuma, előnye és ha az ember elhivatott, érdeklődő, kíváncsi akkor ez azt gondolom nem is kérdés. Viszont szerintem az “egy-egy rosszabbul sikerült vizsga” még nagyon nem azt jelenti, hogy az illető hülye, nem érdekli, le se sz***ja és nem egyetemre való, mit keres ott, csak húzza az időt ... Bár ha neked az az első reakciód, hogy “csak kettessel atcsusszon es ne kelljen dolgoznia, inkabb menjen dolgozni az egyetem helyett”, akkor ezt neked lehet feleslegesen magyarázom.... Nem azt mondom, hogy a szülő csak úgy korlátlanul küldje a pénzt a gyerekének, mert nyilván azért a legtöbb esetben a lehetőségek végesek és nem mindenki engedheti meg egyáltalán csak azt sem, hogy bármiben is támogassa a gyerekét, nemhogy mondjuk tandíjat fizessen vagy eltartsa akkor is, ha még féléveket csúszik és mondjuk dupla annyi idő alatt végzi el az egyetemet stb. Viszont szerintem értelmetlen feltételeket, elvárásokat támasztani egy felnőttel szemben, mégha anyagilag függ is a szülőktől (mert ha jól értelmezem ez a kérdés erről szól és nem arról, hogy a gyereknek irreális tervei lennének, kihasználja a szüleit stb.) . Engem kisgyerek koromtól kezdve arra tanítottak a szüleim, hogy “magadnak tanulsz”, ebbe pedig az is beletartozik, hogy a szülő nem szól bele ilyenformán a gyerekeinek a tanulmányaiba. Tőle. Soha a büdös életben egyszer nem kérdezték meg a szüleim már gimnáziumban sem, hogy hányast kaptam, hogy sikerült egy dolgozat vagy vizsga stb., illetve soha nem kaptam semmiféle büntetést, beszólást, fenyegetést stb., ha valami rosszabbul sikerült. Lám, teljesen jó eredményeim voltak mindig, mindig rendesen bejártam minden órámra, teljesen jó eredményeim voltak, időben elvégeztem minden képzést, diplomát szereztem és nem volt semmi szükség arra, hogy a szülők rágják a fülemet, hogy jajj kislányom, hát nem szégyelled magad, csak a tanulás a dolgot, nem fogjuk fizetni ezt meg azt, ha ilyen jegyeket szerzel, el lehet menni dolgozni stb. Szerintem ez nem egészséges.
2021. aug. 14. 16:44
 14/26 anonim ***** válasza:
100%
Én fizetem a tanulmányait és hozzárakok a megélhetéséhez. Engem csak annyira izgat, hogy ne bukjon meg. Ha sorozatban sokadszor lesznek a vizsgák 1esek-2esek, akkor szóvá teszem, hogy bele kéne húzni, de ezen kívül békén hagyom.
2021. aug. 14. 16:46
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a szüleim nem szóltak bele ilyen szinten, sőt igazából már középiskolában sem nagyon érdekelték a jegyeim őket, mert mindig jó tanuló voltam.

Ők is jártak főiskolára/egyetemre, szóval képben voltak vele, hogy mennek dolgok - van olyan tanár akinél képtelenség átmenni elsőre vagy 2-esnél jobbat szerezni, vannak tárgyak, ahol könnyebb megajánlott jegyet szerezni vagy jó zh-t, vizsgát írni.

Nyilván akkor azért elbeszélgettek volna velem, hogy ha mondjuk csúsztam volna, mert egy tárgy többszörre nem sikerült, de erre nem volt példa.

2021. aug. 14. 17:06
 16/26 anonim ***** válasza:
16%
Mivel ők fizetik normális. Nekem is kiakadnak és kapok a rossz eredményekért.
2021. aug. 14. 17:30
 17/26 anonim válasza:
100%

Anyámék azt sem tudták pontosan, hanyadéves vagyok.

Mondjuk tanultam, mint az állat, jó ösztöndíjat is kaptam, nem okoztam nekik gondot.

2021. aug. 14. 17:40
 18/26 anonim ***** válasza:
100%
A szüleim nem foglalkoztak a tanulmányaimmal, már általános óta nem. Egyszer középiskola félévében megbuktam, akkor leültek tanulni mellém, de privát tanárra sosem lett volna pénzünk. Az egyetemi dolgaim iránt már egyáltalán nem érdeklődtek, intéztem mindent, mellette dolgoztam, kerestem, annyit segítettek, hogy míg tanultam, nem kértek tőlem a rezsibe. De én etettem, ruháztam magam, én fizettem a közlekedésemet, tandíj akkor még hálistennek nem volt. Azt sem tudták, milyenek a jegyeim, annyit láttak, hogy vizsgák előtt napi 20 órát tanulok becsukott ajtó mögött, olyankor csendben voltak, főztek nekem. De a jegyeim rám tartoztak. Az 5 év alatti két utóvizsgám is.
2021. aug. 14. 17:47
 19/26 anonim ***** válasza:
98%
Ez azert is baj mert baromira nem igazsagos ZH- k es vizsgak voltak nalunk, foleg a BSc alatt. Ott a szórás volt a lenyeg. Msc mar jobb volt, ott is volt par sz.patós dolog, de osszessegeben kb az volt a " normalis" hozzaallas. Szoval hiaba akadnak ki a szulok, lehet a rendszert is hibaztatni nem csak azt a szerencsetlent. De ezt csak az tudja aki benne volt. Mas szakokon nem így volt. Ha latvanyosan sz.rik bele valaki akkor persze mas a helyzet.
2021. aug. 14. 17:53
 20/26 anonim ***** válasza:
27%

Ha nem akarja a szülő elbarmolni a kapcsolatát a gyerekével egy életre, akkor ne szóljon bele, hogy milyen szakra, milyen egyetemre mehet és a kezdés után ne tartsa kontroll alatt, hogy pl. hívja fel vizsga után, ha elüti a vonat, akkor is, stb. Mutteromnál kapcsolat terén kb. ez volt az utolsó csepp a pohárban, aminél már tudomásul vettem, hogy amennyire különbözünk, ebből sosem lesz jó kapcsolat. Azóta meg pszichológusnál is megfordult a kapcsolatunk miatt. Ha esetleg tini koromban kezdte volna el, akkor még tudott volna mit javítani, már "népiesen szólva baxhatja".

Mondjuk ha a gyerek önszántából választott egy szakot és ott nem sikerül egy vizsga még 3-4 nekifutás után sem, ott tényleg el kellene beszélgetni, hogyan tovább, biztos, nem-e akar elgondolkodni egy másik szakon vagy egy FOSZ-képzésen vagy dolgozni menni.

2021. aug. 14. 18:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!