Az egyetemi tanulmányokba milyen szinten szólhat bele a szülő, milyen esetekben lehet rendben, hogy beleszól?
Nem arra gondolok, hogy milyen irányba, melyik egyetemen stb. tanuljon tovább a gyerek, hanem az egyetemi teljesítményre.
Normális, ha kiakad a szülő egy-egy rosszabbul sikerült vizsga miatt? Vagy csak akkor szóljon bele, ha még egy fedél alatt él vele a gyereke, vagy esetleg ha a szülő fizeti (részben) a gyereke tanulmányit? Vagy ebbe már egyáltalán nem kellene beleszólnia?
Én akkor voltam egyetemista, amikor az unokatestvérem, amúgy 20 éve. Amikor nagymamát egyik évben meglátogattam a vizsgáim után, akkor kérdezte, hogy hogy vagyok, hogy sikerült az év...? Aztán megsúgta, hogy Peti azért nem tud még jönni, mert megbukott egy vizsgán, és újra kell vizsgáznia, és jaj, most mi lesz, édes istenem?
Szegény nagyit először kiröhögtem, aztán alig bírtam megnyugtatni. Szerencsétlen egyszerű kis lélek volt, a legmagasabb iskolai végzettsége 4 általános volt, nagyon nem vágta, hogy mennek a dolgok a felsőoktatásban.
Nekem a szüleim nem szóltak bele ilyen szinten, sőt igazából már középiskolában sem nagyon érdekelték a jegyeim őket, mert mindig jó tanuló voltam.
Ők is jártak főiskolára/egyetemre, szóval képben voltak vele, hogy mennek dolgok - van olyan tanár akinél képtelenség átmenni elsőre vagy 2-esnél jobbat szerezni, vannak tárgyak, ahol könnyebb megajánlott jegyet szerezni vagy jó zh-t, vizsgát írni.
Nyilván akkor azért elbeszélgettek volna velem, hogy ha mondjuk csúsztam volna, mert egy tárgy többszörre nem sikerült, de erre nem volt példa.
Anyámék azt sem tudták pontosan, hanyadéves vagyok.
Mondjuk tanultam, mint az állat, jó ösztöndíjat is kaptam, nem okoztam nekik gondot.
Ha nem akarja a szülő elbarmolni a kapcsolatát a gyerekével egy életre, akkor ne szóljon bele, hogy milyen szakra, milyen egyetemre mehet és a kezdés után ne tartsa kontroll alatt, hogy pl. hívja fel vizsga után, ha elüti a vonat, akkor is, stb. Mutteromnál kapcsolat terén kb. ez volt az utolsó csepp a pohárban, aminél már tudomásul vettem, hogy amennyire különbözünk, ebből sosem lesz jó kapcsolat. Azóta meg pszichológusnál is megfordult a kapcsolatunk miatt. Ha esetleg tini koromban kezdte volna el, akkor még tudott volna mit javítani, már "népiesen szólva baxhatja".
Mondjuk ha a gyerek önszántából választott egy szakot és ott nem sikerül egy vizsga még 3-4 nekifutás után sem, ott tényleg el kellene beszélgetni, hogyan tovább, biztos, nem-e akar elgondolkodni egy másik szakon vagy egy FOSZ-képzésen vagy dolgozni menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!