Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egy ilyen ember miért érez...

Egy ilyen ember miért érez arra késztetést, hogy családja/gyerekei legyenek?

Figyelt kérdés

Sokat gondolkoztam már apukám viselkedésén, és sok mindent nem értek vele kapcsolatban, vagy inkább a miértjeit.

Világ életében önmagának, és magáért élt, nagy álma volt, hogy egyszer nagy színész legyen, de sosem lett az.

Rengeteg értékes és hasznos dolog tanulásába kezdett bele, olyan dolgokat tanult, amikből ma akár milliomos is lehetne, de nem fejezte be az egyiket sem, mert nagy nehezen felvették a színművészetire, és neki az volt az álma.

(természetesen ezt sem fejezte be)

Végülis színész lett, igaz huszadrangú, egy-két magyar filmben kb. statisztaként szerepel, meg egy itthon forgatott külföldi filmben járókelőként kapott két mondatot 10 másodperc erejéig.

A helyi színházban dolgozott (ami azóta érdeklődés hiányában megszűnt) szinte mindig aprópénzért dolgozott, de ő az álmainak élt.

Anyukám tartotta el a családot, és nevelt fel minket.

Volt időszak amikor apukám egyáltalán nem dolgozott (6-8 év) ilyenkor foglalkozott velünk, ami annyit takar, hogy nyaranta elvitt a strandra és ott voltunk egész nap, ő ott olvasott mi meg játszottunk.

Anyukám meg dolgozott közben :)

A mai napig színészként definiálja magát, hibáztatja a társadalmat amiért ő nem lett elismert színművész, közben mára piál is, bár ez kevésbé zavar mert azóta felnőttünk, és nem függünk tőle.

Anyukám sajnos meghalt, így apukám már 5 éve belekóstolt a munka világába, és éjjeli őrként dolgozik, és epekedve várja a nyugdíjat (a nyugdíja pedig lesz vagy 80 ezer forint ha szerencséje van)

Nekem önmagában furcsa, hogy anyukám miért volt együtt egy ilyen férfivel, és ugyan régen nem ivott, nem voltak káros szenvedélyei (azon kívül, hogy színésznek hitte magát) de apaként sem volt sosem a toppon.

Hiába volt velünk többnyire, inkább olyan volt ő is mint egy nagy gyerek.

Mostanában sok olyan dolgot mesélt amit gyerekkét nem is tudtam, pl. hogy xy rokona meghalt, és örökölt tőle 1-2 milliót amit mindig ilyen művészetis hülyeségere pazarolt, kb fizetett azért hogy felléphessen a kis csapatával valahol.

Ezekre büszke, hogy "felléptünk itt és itt csak ilyen meg olyan drága volt a hely bérlése, és azt én fizettem ebből meg ebből a pénzből"

Ilyenkor meg mindig felmerül bennem, hogy jó de három gyereked van/volt, és nem voltunk gazdagok, tényleg az volt a fontos, hogy ő fellépjen?

Alapvetően mindenünk megvolt (anyukám miatt) de azért nem fértek bele extra dolgok, holott beleférhettek volna. (nyaralni sosem voltunk)

Nem mondom, hogy úgy dühből haragszom rá, de felnőtt fejjel elképesztően unszimpatikus a viselkedése, hogy így élt három gyerek mellett.

Tényleg olyan mint egy nagy gyerek, ő az az embertípus aki minek vállalt gyereket?

Miközben végig saját magának élt, a saját álmaiért, és semmivel sem foglalkozott, nem érdekelte hogy családja van, hogy ez mennyibe az mennyibe került, neki csak egy számított, hogy ő színészkedjen, minden felrúgott ezért, tanulmányok, normális munka stb...és mindezt miért?

Hogy közel 60 évesen éjjeli őrként dolgozhasson, és piálhasson.

Nem tudom, van valaki hasonló szülővel?Mit gondoltok az ilyen emberekről, akik így viselkednek?

2021. máj. 26. 04:17
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
91%

Ez egy érdekes téma és szerintem apukád korosztályánál elég gyakori is ez a fajta "gyerekes" viselkedés.

Mert vannak sokan, akik például igaz, hogy dolgoznak, de egy csekket nem képesek feladni maguknak, vagy szinte éhen halnak, ha nem ken nekik valaki egy szelet kenyeret. Legtöbbször a nő intéz szinte mindent és úgy gondolom, ez valahol az ő hibája is, mert neveli tovább a "gyereket". Édesanyád ezt folytatta tovább, nevelte a gyereket, akit apukád anyukája "tovább adott". Legalább nem verte a családot, jó ember. Gondolom mártírkodni szeretett, amivel kimagyarázta, hogy az ő élete mennyire rossz és boldogtalan. Persze a változásért semmi igazán számottevőt nem tett.

Úgy gondolom valami a nevelésében csúszhatott el régen, mert nem érzi a felelősséget. Valószínűleg mindig volt, aki megoldotta helyette a dolgokat, így ő nyugodtan álmodozhatott tovább.

Elég zagyva lett amit írtam, de jó lenne ebbe egyszer mélyebben belemenni, mert szerintem tényleg korosztályos probléma.

2021. máj. 26. 08:17
 12/19 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem ő a tipikus lúzer kategória. Nem ért semmihez, kitalált magának egy álomszakmát, amiben szintén nem volt tehetséges, sem kitartó hogy megszerezze a papírt, de kergette tovább az álmát. Ezért nem jövök ki a művészlelkek nagyobb részével, mert nekem olyanok mintha a föld felett lebegnének mindig, és álmodoznak miközben az élet elszalad mellettük. Mintha mindig be lennének szívva. Egy ilyen embernek tényleg vétek családot alapítania, mert nem az a személyiség aki erre való.
2021. máj. 26. 08:25
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Dédapám volt ilyen, szegény. Sőt, rosszabb, mert ő igazából színész sem volt. Otthagyta az egyetemet, mert ő színész akar lenni, és élete végéig (nagyon fiatalon 31 évesen halt meg tbc—ben) egy színházban dolgozott mindenesként pár fillérért, mert mindig abban reménykedett, hogy majd csoda történik, és felkérik valami szerepre. Ehhez még jött az, hogy egyáltalán nem tudott bánni a pénzzel, ha hozzájutott egy kevéshez, nem az volt a prioritás, hogy a számlákat kifizesse, vagy kaját vegyen, helyette inkább luxusajándékokat vett a feleségének, meg a nagymamámnak, hatalmas tortákat, virágcsokrokat, játékokat, stb... Azt ugyanis tudni kell, hogy imádta a családját, csak sajnos olyan volt, mint egy nagy gyerek. Ennek köszönhetően a család igazi nyomorban élt.

Mentségére szolgáljon, hogy nagyon traumatikus gyerekkora volt, az anyja lelépett amikor 4-5 éves volt, az apja pedig nem sokkal később öngyilkos lett, onnantól ide-oda taszigálták egymás között a rokonok, súlyosan bántalmazták fizikálisan és szexuálisan is. Tippelek rá, hogy innen eredt nála ez az őrület a színészkedéssel, valahogy pótolni akarta a szeretetet, amit nem kapott meg gyerekként (hiszen az ünnepelt színészeket egy ország szereti).

Nem könnyű elengedni egy álmot, sokan küzdenek ilyesmivel. Ha nem teljesen reménytelenül tehetségtelenek, akkor meg pláne, hiszen ha hébe-hóba akad valami apró szerep, az mindig tovább táplálja a reményt. Rettenetesen sajnálom az ilyen embereket (és a családjukat is), szörnyen boldogtalan életük lehet.

2021. máj. 26. 08:59
 14/19 A kérdező kommentje:

Nos, köszönöm a sok értelmes választ, külön örülök, hogy senkinek sem kellett negatív értékelést adnom, meglepően pozitív csalódás.

Végigolvastam mindet, most megpróbálok a fontosabbakra válaszolni.

Rögtön leszögezném, hogy azért annyira iskolázatlan "prolik" nem voltak a szüleim, hogy 3 gyerek is becsússzon csak úgy, pláne nem anyukám.

Természetesen tervezve voltunk, sőt eleinte nem is akart összejönni, jó pár éve házasok voltak már mire sikerült a gyerek kérdés.

Erről egy remek idézet: apukámat kérdezték, hogy mikor lesz gyerek.

Mondta, hogy próbálkoznak. A válasz: nem próbálkozni kell, csinálni.

(de nem a család nyomására lettünk, tényleg akartak, csak ez a párbeszéd annyira leírja őt, hogy gondoltam megosztom)

A családjáról azt kell tudni, hogy egy nővére van, papám egy iszonyat tesze-tosza ember volt, míg mamám (az ő szülei) egy rendkívül karakán, szókimondó határozott nő.

Ellenben papám asztalos volt, és iszonyat szép munkákat végzett, és valami elképesztően precíz volt, a városban sok munkája van meg a mai napig, hihetetlen hogy mindent kézzel, gépek nélkül csinált.

Szóval annak ellenére, hogy tesze-tosza volt, keményen és jól dolgozott egész életében.

Apukámra sajnos ez nem jellemző.

Egyébként én is nagyon sajnálom apukámat, de "muszáj" rá haragudnom egy kicsit, amiért egy jobb élettől fosztott meg minket mint amiben élhettünk volna, akkor ha a családjának él.

Semmi gond nincs azzal, hogy ő az álmai után megy.

Sok ilyen ember van, pusztán egy gyereket sem kell vállalni.

El kell dönteni mit akar, a kettő nagyon ritkán működhet együtt.

Nagyon fogom sajnálni ha egyszer meghal, és hiányozni is fog, de örökké bennem lesz ez a kis harag.

Nem mintha annyira rossz, és nehéz sorsunk lett volna, sőt...csak tényleg az, hogy minden adott volt, és ő nem is elszúrta, de megnehezítette a jövőnket a saját álmai miatt.

Természetesen nagyon szívesen megkérdezném anyukámat, hogy miért ezt az embert választotta, de sajnos már nem lehet.

Egyszer gyerekként megkérdeztem, persze akkor nem volt bennem ez a mögöttes tartalom, tehát "ok nélkül" kérdeztem rá.

Tisztán emlékszem, hogy azt válaszolta, hogy azért van vele, mert rendes, nem iszik, nem erőszakos, és nem jár más nők után.

Ez mind igaz.

Anyukámnak nem volt része erőszakos férjben, de két testvére is ilyen emberhez ment hozzá, így valószínűleg ezek a szempontok fontosak voltak számára.

Ha esetleg még valakinek lenne kérdésre, és nem válaszoltam meg szívesen megteszem, illetve örömmel olvasok még hasonlóan kulturált válaszokat is mint amiket eddig kaptam :)

2021. máj. 26. 16:47
 15/19 anonim ***** válasza:
48%
Biztos nem ő akarta a gyerekeket,hanem anyukád. Apukádat támogatni kellett volna ebben a "művészi életben", legalábbis meg kellett volna érteni a lelkét, kissé gyermeteg, de szimpatikusabb, mint a sok újgazdag. Soha nem érthette meg senki. És hogy nem ő akarta a házasságot meg a gyerekeket, az szinte biztos.
2021. máj. 27. 10:19
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

Miért apádat hibáztatod?

Ő olyan, amilyen, anyud viszont egy naiv liba, amiért gyereket szült ilyen embernek.

2021. máj. 27. 11:10
 17/19 A kérdező kommentje:

Azért ezt a hülye libázást nem kéne, egyrészt mert az anyukámról beszélsz, másrészt meg ahogy írtam már nem él, csak ezekre tekintettel...köszi!

Az lehet, hogy ő nem akart gyereket, de akkor sem anyukám erőltette rá, hanem sokkal inkább a társadalmi nyomás.

Illetve még ez sem teljesen igaz mert akkor megállhatott volna 1-nél vagy max 2-nél, szóval biztos hogy akarta ő is, mert bármilyen művész lélek vagy gyerekes, azért nem szellemileg visszamaradott, tehát tudta hogy ez mivel jár.

Anyukám meg egyedül nem tud gyereket csinálni.

Illetve ez akkor sem menti fel, ha ott a három gyerek akikhez köze van akkor megkéne próbálni felelős felnőtt emberként és szülőként gondolkozni, nem pedig elmenekülni a saját kis világába.

2021. máj. 27. 11:44
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jól írod kérdező, egyetértek veled.

Ne foglalkozz azokkal, akik azt írják, hogy csak édesanyád a hibás.

Igenis édesapádnak kellett volna felnőttként viselkedni, mert hiába művészlélek valaki, attól még a realitás talaján is meg kell tudnia állni.

2021. máj. 27. 14:55
 19/19 Senior Séf ***** válasza:
Nagyon sok embernél úgy manifesztálódik az önbizalomhiány, hogy nem fejezi be a megkezdett projekteket. Ahogy közeledik a vége felé, úgy lohad a kedve, és úgy tör rá egyre jobban a bizonytalanság.
2021. máj. 30. 07:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!