Gonosz voltam? Nyaralni voltak anyuék. Én itthon maradtam. Le akartam vágni a füvet, de a fűnyíró kés elhajlott. Nem ütköztem neki semminek. Másikkal levágtam. Haza jöttek és láttam rajta, hogy nem hiszi el. Majd azt mondta, hogy a konyha ajtó is
súrolja a földet. Mondtam neki, hogy nem vettem észre és nem himbáloztam rajta. Erre elkezdett velem üvölteni hogy én csak akkor venném észre ha már ki se tudnám nyitni. Kértem halkan, hogy ne alázzon. Erre még jobban kiabált, hogy egy hülye kis picsa vagyok és milyen idióta mondatokat rakok össze.
Amúgy én takarítok, főzök a legtöbbet itthon. Ő hazajön a munkából és semmit nem csinál csak hétvégén valamit. De akkor is kiabálva. Nagyon sokszor próbáltam mondani neki hogy ez nekem rossz, de elkezd alázni egyből és azt mondja hogy az idióta pszichológusnak mondják ilyeneket, akitől ezeket tanulom. Nem járok pszichológushoz.
A tárgyak tényleg tudnak ,,gonoszok'' lenni, elromlani úgy, hogy nem látszik természetes oka: ,,a Zoknifaló igenis létezik''. Jó, persze ez képes beszédnek, metaforának tűnik, hiszen persze hogy nyilván minden bajnak fizikailag is van valami oka, de az a legtöbbször semmitmondó, triviális, vagyis sokszor nem érdemes senkit hibáztatni miatta. Mennyivel vagyunk előrébb, ha valami egyszerű balszerencsés oka kiderül a kés elhajlásának, vagy az ajtó leereszkedésének, ami felől igazán olyan nagyon sokat úgysem lehet tenni? Ezért kell az életben mindenre pluszráhagyást és tartalékot tervezni. Sajnos ez a szülő (vagy a főnök) hibája, ha valamilyen elvárásra nem ad észszerű ráhagyást és tartalékot: onnantól kezdve közönséges öncélú boszokrányüldözés lebasznia miatta mindig a leggyengébbet, akire rá lehet kenni.
Az általános figyelem és lélekjelenlét az egyetlen, ami lehetséges, de az egyrészt kicsit semmitmondó, általános elvárás, másrészt pont annak nem kedvez a napi terror, ahhoz kell egyfajta stabil háttér is.
Nálunk a ,,főnök'' volt elmebeteg. Éttererem-kiválasztós webalkalmazást akart íratni, ,,vállalkozni'' akart. Mi akkor junior programozók voltunk, rossz személyes családi válsághelyzetben, így egy ideig kénytelen voltunk a ,,főnöknél'' --- saját bevallása szerint is büntetett előéletű embernél --- fekete munkában webalkalmazást, adatbázist, verziókövetőt, szervert felállítani.
Egy ideig úgy-ahogy ment is a munka: tanultunk, fejlődtünk, egymást is tanítottuk, tanultunk a ,,cégnél'' levő megmaradt egyetlen idősebb szeniortól is. Aztán a ,,főnök'' paranoiáia elhatalmasodott. Először a grafikust, aztán az egyetlen szeniort űzte el. Szóval mindent mi vittünk tovább, de nem is ez volt a baj. A ,,főnök'' paranoiája teljes tébollyá fajult: a programozói munka során természetes módon napi szinten előforduló hibákról (egységtesztelés, automata tesztek, hibajavítások) azt hitte, hogy azok valami természetellenes szörnyűségek, direkt sz ő személye elleni összeesküvés részei. Ha már egy bash scriptet írtunk, már abban összeesküvést látott. Normál természetes gépelési hibákat tartott végzetes dolgoknak.
Azt a beteg légkört leírni nem lehet. Kicsiben lejátszódott az egész emberi történelem: csicska- és kápórendszerrel, napi terrorral. Sajnos az ember gyorsan hozzászokik a terrorhoz, az erőszak önerősítővé tud válni a zártabb kisközösségekben.
Azt írtam nem himbáloztam rajta. A fűnyíró eleve ferde volt, ahogy kitoltam. Az egyik hátsó kereke felállt. Nővérem is így vágta múltkor a füvet gondoltam nekem is megy 🤷♀️
Balatonra mentek "nyaralni". Nem hazudok. Ha hazudnék azzal csak még több bajt csinálnék.....
Nekem is ilyen szüleim vannak.
Most: Olvasd el a Mérgező szülők című könyvet.
Később: járj pszichológushoz.
Nekem ez segített.
(18,5 évesen elköltöztem, ahogy fentebb javasolta az egyik kommentelő).
Lehet nem a kérdező az.
Az oldal alján van egy email cím. Oda csatold a képernyőképet.
Látszódjon az üzenet, a feladó neve és figyelmeztetve lesz. Vagy lehet tiltják is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!