Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az apám barátnője miért...

Az apám barátnője miért akarja rám erőltetni az akaratát? Miért kéne az ő életét éljem?

Figyelt kérdés

9 év van közöttünk, én most vagyok 16 éves, ő 25. Annak ellenére, hogy a testvérem lehetne, általában jól megvagyunk. Kivéve, amikor azt akarja, hogy az ő életét éljem, úgy döntsek, ahogy szerinte jó.

Pl. most szerettem volna nyárra szőke lenni (sötétbarnából). Tudtam, hogy ez egy elég költséges és veszélyes folyamat, de annyira régen akartam már, hogy gondoltam miért ne. Felvázoltam itthon, erre ő kiakadt, hogy meg ne próbáljam, anno amikor ő gimis volt, vörösre festette a haját és még évek múlva is vöröses fénye volt a hajának, pedig már régen "visszabarnult".

Ugyanabba az iskolába járok, ahová ő járt és mikor elkezdtem tavaly szeptemberben, konkrét listát írt, hogy melyik tanárnál mire figyeljek, kinél hogy puskázzak, melyik tárgyakkal nem kell foglalkozni. És én nagyon szerettem a rajzot, járni is akartam belőle szakkörre, de szerinte felesleges, mert úgysem jelent semmit, nem érettségi tárgy és csak az időmet vesztegetném. Meg már 9.-ben azzal traktált, hogy a választott tárgyam az érettséginél mindenképpen a második idegen nyelv legyen, mert hogy azt úgyis csak az adott tanár fogja beszélni, aki szóbeliztet és ha szeretni fog, bármiről beszélhetek, úgyis ötöst ad. De hogy a legjobb az lenne, ha az angolt és a spanyolt (az a 2. nyelvem) még 12. előtt letudnám, tehát megcsinálnám mind a kettőből az osztályozóvizsgát és az előrehozott érettségit, mert így akkor 12.-re maradna a magyar, matek és a töri.

Vagy valamelyik nap berontott a szobámba, hogy mit szólnék hozzá, ha a névnapomra tőle egy profi sminkoktatást kapnék, mert hogy ő kamaszként ennek mennyire örült volna, ha nem otthon, egyedül kell bénáznia és évek alatt kitapasztalnia, hogy mit hogyan kell, mi áll neki jól. Mondtam, hogy én nem nagyon sminkelek, van egy spirálom, 3 rúzsom, egy alapozóm és púderem, ezeket is csak alkalomadtán használom és nem nagyon hoz lázba ez a "full glam" style. Nem baj, azért jó, ha megtanulom szerinte...

Továbbtanulásnál is azt a szakot, egyetemet szajkózza folyton, ami szerinte a legjobb és hogyha ő újra 18 éves lehetne, biztosan oda menne, mert az mindenre jó és vagyonokat lehet vele keresni (jog). Mondtam, hogy még nem tudom, mi érdekel, nem vagyok 100%-ban biztos, hogy a jog nekem való lenne. Nem baj, azt elég elvégezni és amúgy is rengeteg barátnője azért ment oda, hogy férjet fogjon magának, ha már az sikerül, nyert ügyem van... (igen, ezt így)

Azt érzem, hogy ő a saját rossz döntéseit az én életemben akarná helyrehozni, pedig nagyon mások vagyunk. Mindig azzal jön, hogyha újra lenne esélye, hogy gimibe járjon, azonnal menne, mert nagyon hiányzik neki. Kicsit azt érzem, hogy neki ezek a kamasz évei voltak a legjobbak és most általam akarja újraélni. Ha itt vannak a barátnőim, mindig lejön hozzánk beszélgetni, iszogatni és mindenki szerint ez tök jó, mert ha kérjük, hogy hozzon valamilyen piát, akkor simán hoz és ki sem kell fizetnünk, vagy nyáron vett nekem IQOSt is, szóval jó fej, de mikor egész este az ő gimis sztorijait, meg bulijait kell hallgatnunk, az kicsit fárasztó. Nem akarom megbántani, de néha sok és szeretném, ha észrevenné magát...

2021. ápr. 16. 22:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem ez nem rólad szól, csak nagyon magányos apukád mellett; azért egy idősebb ember mellett egy fiatal nő kissé elszigetelődik a buliktól. Nincsenek korabeli barátai, így kapóra jössz, amikor unatkozik. Ráadásul úgy gondolja, hogy te és a barátaid biztosan menőnek tartjátok, amiért kicsivel több élettapasztalata van nálatok, szóval így esélyét látja egy közösség részének lenni.

Ha szimpi, barátkozz vele. Még azt is el tudom képzelni, hogy végül egy haverodnál köt ki.

2021. ápr. 16. 22:57
 2/11 anonim ***** válasza:
99%
Lehet hogy sok neked, nem vitatom, de nem vélek rossz szándékot felfedezni az irántad tanúsított viselkedeseben. 🌸
2021. ápr. 16. 23:00
 3/11 anonim ***** válasza:
62%
Nekem erthetetlen. Hiszen 25 evesen meg o maga is gyerek, nemhogy egy 17 evesnek adjon tanacsot...
2021. ápr. 16. 23:01
 4/11 A kérdező kommentje:

Persze, végtelenül jóindulatú, segít ott, ahol csak tud.

De néha sok kicsit ez, hogy ő mindent jobban tud, mindenről van véleménye és "ő is átélte ugyanezt". Régen, mikor apa bemutatta, attól tartottam, hogy 1-2 éven belül biztosan lesz gyerekük, de most már remélem, hogy hamarosan lesz és vele lesz majd elfoglalva, nem velem.

2021. ápr. 16. 23:05
 5/11 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem csak segíteni akar a tapasztalataival. Most jöttem rá, ahogy olvastalak, hogy én is mennyi mindent "ranyomok" így a 13 éves lányomra... A saját tapasztalataimat próbálom neki mondani sokszor, hogy hátha segít neki egy döntésben, vagy megvedhetem a csalodastol.

Persze ez nem így van, de a szándék ez...

Amúgy jó fejnek tűnsz te is. Meg az új barátnő is. Kicsit távolodj el tőle, ha soknak érzed, az hátha segít.

2021. ápr. 16. 23:09
 6/11 anonim ***** válasza:
97%
Jó szivűnek tűnik nekem az irasodbol, segíteni akar neked. Nem anyaskodik inkább próbál egyfajta nővér szerepben gondoskodni rólad. Általában ha segíteni akarunk valakinek akkor az ő helyébe kepzeljuk magunkat, hogy vajon minek orulne az illető, ő viszont a saját régi érzései szerint próbál segíteni neked, hogy ő minek örült volna. Szerintem beszélgess vele többet, hogy jobban megismerhessen es rajojjon te mas dolgoknak örülsz. Bár mivel a joszandek vezérli, en azért az ilyen kisebb dolgokban néha engednék neki mint pl. sminkes dolog nem vesztel vele semmit ha kiprobalod, lehet lesz egy jo kis csajos napotok. Már csak azért is engednék neki, ilyen apró dolgokban, hogy érezze becsülöd az erőfeszítéseit. Fontos dolgokban viszont legyél egyértelműen keményebb, de csak azért ne vesd el az otleteit, mert ő ajánlotta hanem logikusan gondold át mi az amit szeretnél. Egyébként az ötletei szerintem nem mind rosszak, a rajzolást meg ha annyira szereted, hát gyakorold, gondolom nem vesszi ki a kezedből a ceruzát. En örültem volna egy ilyen jó szándékú "nővérnek".
2021. ápr. 16. 23:14
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is csak jot akar, biztos lesz olyan tanacsa ami hasznos, persze nem kell mindent ugyanugy csinalni mint o:)
2021. ápr. 16. 23:57
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
A tanácsait hallgasd meg aztán vagy megfogadod, vagy nem. Szerintem rendes nő, csak egy kicsit túlpörgött. De örülj neki hogy foglalkozik veled és nem egy rideg pitsa aki apádat is ellened fordítaná.
2021. ápr. 17. 07:29
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is segíteni akar csak.

Gondolom nem elégedett az életével és próbál megvédeni attól, amit elrontott. Persze kicsit vicces a tanács egy olyan nőtől, aki szerzett egy nála 20 évvel idősebb pasit egy kamasz lánnyal.

Én 29 vagyok, öntök én is életbölcsességet rád:

Olyat válassz, ami érdekel valamennyire, de az egyetem és a valós munka nem ugyan olyan. Én imádtam a mérnökszakom, de gyűlöltem a munkám, megtanultam programozni estin, amit utáltam, de szeretem a munkám. Próbálj előre gondolkozni, hogy mi lesz abból a szakból. Pl rugalmas munkaidős akarsz? Mennyire számít neked a pénz? Nagy családot akarsz? Hiába érdekel pl az egészségügy, ha utána szenvedés lesz éjszakai műszakozni, vagy minden nap pontosan időre járni reggel 7re akár.

2021. ápr. 17. 08:17
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Még ha erőszakosan, de én is úgy látom, hogy nem akar rosszat. Próbáld meg udvariasan elmondani, hogy a szándékot értékeled, de megvan a magad elképzelése, mit szeretnél érettségi után és mi érdekel.

Valahogy így el lehet mondani:

"Figyelj (akármilyen női név), aranyos vagy, hogy segíteni akarsz, de teljesen más az érdeklődési körünk és a hibáimból más nem fog helyettem tanulni. Sminkelni meg megtanulok majd tutorial videókból. "

2021. ápr. 17. 09:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!