Milyen volt régen gyereknek lenni?
Falu, anyukám ilyeneket mesélt:
- nagymamám eléggé alkoholista volt, minden este hányva jött haza, anyának kellett utána takarítania, mert ő volt a legnagyobb, eközben papa dolgozott
- nagymamám és nagypapám csalták egymást, ezt nem lehetett gyerekként könnyen felfogni
- szigorúan voltak fogva, de még sem, olyan is történt, hogy anya két öccse csúzlival lőtte a másikat
- anya nem mehetett gimnázium után se egyetemre se sehova,fodrász akart lenni, de egyből el lett küldve dolgozni
- klasszikus, de nem volt olyan sok étel, amiből válogatni lehetett, meg kellett enni mindent ami van
Amit a mamám mesélt az övéről, nem olyan sok:
- sokan voltak testvérek, ezért szinte mindenből hiányban szenvedtek, nem volt elég ruha, elég étel, hierarchikusan vándoroltak a cuccok, a nagyobb jobb részét kapta a csirkének stb.
- nem tudott koncentrálni a tanulásra, mert kicsi gyerekként kezdve segítenie kellett otthon, nem, gondoznia kellett a jószágokat
- a szülei nagyon korán meghaltak, ő 19 éves volt ekkor, nem volt semmilyen más választása, csak, hogy megházasodjon
Anyám mesélte, hogy 2 hétig nem tudta nézni az egyetlen sorozatát, mert felküldték a testvéreivel az erdőre.
6-on aludtak egy szobában és 2-en egy ágyban.
89-es születésű vagyok.
Nincs sok negatívum, inkább csak a mai gyerekneveléshez képest sokan gondolják, hogy negatív volt így gyereket nevelni. Én nem érzem hátrányát, bár bevallom előnye sem volt.
-Ha nem fogadtunk szót, csattant a pofon, ha nagyon durva marhaságot csináltunk, akkor jött a papuccsal fenekelés. Azért évente egy-egy eset volt, szóval nem bántalmaztak non stop, pláne nem ok nélkül.
-Ami engem jobban megviselt, hogy a szüleim elvárták a jó jegyeket, és a 4-es soha nem számított jónak. Így míg mások örültek a 4-esnek én rettegtem és féltem hazamenni. Egyből jött, az ülj le tanulni, nem mehetsz sehova. Egy idő után annyira féltem, hogy az ellenőrzőmet is eldugtam, persze ezért már járt a füles.
Egy biztos a szigor miatt jobban és többet tanultam. De a hülyeségeket ugyan úgy már csak azért is csináltam :) Akkor még nem igazán volt mit elvegyenek mint következmény (telefon, számítógép) így mi más lehetett a büntetés mint, hogy nem mehetünk sehova?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!