Az apám miért érzi, hogy 18 éves koromban nevelgetnie kéne még?
3 éves koromban elváltak a szüleim apám szeretője miatt, ő rögtön össze is költözött vele. A nő bennem anyámat látta, vagy valakit, akitől félnie kell, ezért lassan, de biztosan ellenem hangolta az apámat. Az elején még csak azzal, hogy nem vihetett magukhoz soha, mert hogy a barátnője nem akar egy gyereket pesztrálni, meg nem tudnék ott semmivel játszani. Utána már nem jöhetett el hozzánk sem, nem hívhatott fel, pár éven belül csak karácsonykor és a születésnapján láttam, amikor mamáék vittek magukkal hozzájuk. Nem tartottuk a kapcsolatot, sosem érdeklődött felőlem, vagy az életem felől. Ha ott is voltam náluk, nem vettek rólam tudomást. Utána lett egy közös gyerekük is, de vele 0 a kapcsolatom, kb a szián kívül nem beszéltem vele többet soha.
Lényeg a lényeg, hogy eltelt 15 év és a nagy szerelemnek vége lett, már el is váltak. Apa meg azóta mintha próbálna hozzám közeledni, de mindig az a vége, hogy megsértődik, vagy vágja a pofákat szó nélkül.
Pl. a nagyszüleimmel (apa szülei) nagyon jó a kapcsolatom, sokat vagyok náluk. Mostanában apa is ott ebédel hétvégente, folyamatos probléma, hogy beszól arra, ahogyan eszem. Válogatós vagyok, sokmindent nem eszek meg még kóstolás szintjén sem. A nagyim ezt tiszteletben tartja, sosem erőltette, hogy olyat egyek, amit nem akartam. Apám ezzel szemben minden alkalommal puffog, hogy mi az, hogy én nem eszek sertéshúst, vagy májat stb. Vagy ha nem lesz üres a tányérom, akkor mi az, hogy én ott hagyom az ételt. Mintha 5 éves lennék.
Vagy most fogok kapni egy autót anyától és a férjétől, apám mióta tudja, folyton azzal jön, hogy ő fel nem fogja minek az nekem, meg milyen nevetségesen fogok kinézni egy akkora kocsiban, ki sem látok majd a kormány mögül (166 cm vagyok). Meg hogy bezzeg másnak még olcsóbbra sem telik, nekem meg rögtön csak egy bizonyos márka kell. Amikor szóltam neki, hogy inkább maradjon csendben, mert ő ehhez egy forintot nem ad és mikor a jogsit csináltam, akkor sem ajánlotta fel, hogy kifizeti a felét, vagy legalább az órákat, szóval sok köze nincs hozzá, hogy én mit akarok vezetni.
Az apám és nem tagadom le sehol, de engem egy másik férfi nevelt fel. És neki is volt már akkor egy gyereke az előző házasságából, mégsem tett soha különbséget közöttünk. Én őt sokkal jobban az apámnak tekintem, mint a vérszerinti apámat.
De nem értem, hogy az apám miért most, ennyi év után akarja játszani a szigorú apát, miközben az eddigi életemben még a születésnapjaimon sem volt ott, mert az asszonyka csúnyán nézett volna érte otthon...
Ha 18 vagy, eleve semmi köze az életedhez. Így, hogy nem is ő nevelt, pláne. Annyi joga van kötekedni, mint egy idegennek.
Az, hogy a vér szerinti apád, semmilyen jogot nem ad neki, csak önző, és nem érzékeli. Semmivel sem tartozol neki.
Ugyanakkor elmondhatod neki az érzéseidet, ha látod értelmét.
Apád kapcsolatot akar kiépíteni veled, a gyerekével, aminek része a nevelés is. Akkor érez magáénak, ha nevel is. Ez szinte öntudattalan. Sajnos ezzel teljesen elkésett, és már hiábavaló a dolog, amivel csak rontja a kapcsolatot.
Közölni kell vele, hogy a nevelésed már nem időszerű, csak feszültséget okozna, és ehelyett igyekezzen olyan módon kapcsolatot építeni, mint egy másik felnőttel.
Nem kényszeres vagyok, maximum elkényeztetett. Gyerekkoromban sem kellett soha olyat egyek, ami nem ízlett, vagy amit nem szerettem. Konkrétan én itt az oldalon találkoztam először azzal, hogy valaki nem a kedvenceit eszi nap, mint nap. Mert én vagy nagyon szeretek valamit, vagy egyáltalán nem.
Úgy vagyok vele, hogy mindenki élje úgy az életét, ahogy ő akarja. Nem erőltetem rá az akaratomat másokra, sem étkezésben, sem másban. Pl. én imádhatom a lazacot, de elfogadom, hogy más irtózik az ilyen ételektől, nem kezdem el erőltetni, hogy na ugyan kóstold már meg. Majd ha szeretné, megkóstolja. De erőltetéssel semmit nem ér el az ember.
Szokásom a "kampányevés" is, tehát hogy rákattanok időszakosan 1-1 ételre és olyankor hetente többször is azt eszem. Mondjuk minden ősszel és télen ilyen a sütőtök, most tavasszal az eper Nutellával, nyáron grillzöldségek stb. Nem éhezem, mert pl az olasz, indiai és japán konyhát imádom, de az ilyen huszonhatszor kirántott, olajban tocsogó dolgoktól a világból lehetne kikergetni. Ha valami külsőre sem tetszik, vagy fordul egyet a gyomrom a szagától, nem fogom megkóstolni, mert úgyis csak kiköpöm utána. Akkor meg azért menne a pofavágás...
Nem tartom magamat ettől problémásnak egyáltalán. Valaki így, valaki úgy csinálja, ennyi. Egészséges vagyok, a véreredményeim mindig jók, szedek vitaminokat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!