Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tehetek apámmal? Másnál...

Mit tehetek apámmal? Másnál is ilyen a helyzet?

Figyelt kérdés

Édesapám 67 éves, az édesanyám sajnos korán elhunyt. Apám becsülettel felnevelt, aztán 24 évesen az egyetem mellett elköltöztem albérletbe majd a faluban ahol kiskorom óta éltem vettem idővel egy házat. A ház édesapámtól csak 1 utcányira van. Így folyton nálam volt vagy én nála és segítettem neki mindenben amiben kellett. Hogy ne keljen főzni magára intéztem neki a falusi konyháról ebédet és a családsegítő hölgy is felajánlotta hogy szívesen elviszi hozzá naponta az ételt. Ez így nagy segítség volt és nyugodt is voltam hogy napközben valaki ránéz apumra még dolgozok.

Aztán apum állapota romlott, szívbeteg lett és nem akart már az üres házban élni de az én nyakamra se akart költözni ezért elment egy idősek otthonába. Pedig volt helye nálam is de ő jól érezte ott nagát, mondta ne aggódjak érte, mert jól van.

Aztán ahogy teltek az évek megházasodtam, lett egy 4 éves kisfiam is és apukám végül szeretett volna hozzánk költözni hogy együtt legyen az unokával, ennek semmi akadálya nem volt.

Viszont fél éve vettük észre hogy rájön valami és megsértődik ránk, minden ok nélkül. Nem értem mi gondja lehet, bezárkózik a szobájába és nem akar enni se. Félek hogy depressziós vagy nem is tudom.

Kb 3 napja azért lett mérges mert nem tudtam fát vágni mert dolgozok 12 órában, mivel a fakitermelő csak öles fákat tudott hozni, egy haverom pedig felajánlotta hogy szívesen összehasogassa nekünk.

De apám ezt nem engedte, helyette ő hasogat fát, amivel kikészít mert tudja jól hogy dolgozok és nem tudok itthon lenni.

Feleségem is dolgozik, a gyerek pedig óvodás reggel megyünk és este jövünk haza. Apum pedig vagy depressziós vagy unatkozik. Nem megy el sehova se, itthon ül egész nap és vagy fát vág vagy tévét néz.

Van mikor benéz hozzánk a családsegítős hölgy mivel jóba van apummal és mi van ha úgy találja hogy éppen fát vág? Akkor biztos agyon szíd hogy miért engedem a fatert hasogatni. De senki nem kéri meg rá...amikor itthon vagyok csinálom, mindig csinálok valamit. Apámat viszont nem értem.

Nem akarom hogy idősek otthonába visszamenjen, ő se akar visszamenni ezt sokszor mondja. De mikor rájön ez a flug hogy nem szól hozzánk akkor azt hajtogatja hogy utál minket és visszamegy. De senki nem bántja, nincs kiközösítve, nagyon szereti őt mindenki.

Semmi nem kell beleadnia, a nyugdíját se vesszük el. Csak jót akarunk neki

2021. jan. 27. 09:25
 1/7 anonim ***** válasza:
82%
Ne legyen igazam, de sokszor a demencia így kezdődik, tehát hangulatzavarokkal, esetleg személyiségváltozással, nem mindig a memóriazavar az első jel. Ha engedi, el kellene vinni orvoshoz, legyen egy szakvélemény, diagnózis, és kapjon annak megfelelő normális kezelést. Ha ebből valóban demencia lesz, akkor el fog jönni egy pont, amikor nem fogjátok tudni otthon ápolni (a saját családod egyben maradásának érdekében is), és jó erre időben felkészülni, forgatókönyveket kidolgozni.
2021. jan. 27. 09:42
 2/7 anonim ***** válasza:
78%

Én is attól tartok, hogy valamilyen sajnálatos leépülési betegség kezdeti fázisa.

Előre megmondhatod a családsegítős hölgynek, hogy ha fát vágni látja, azért van, mert nem lehet lebeszéli róla és nem vagy otthon hogy megakadályozd. Gondolom a "mit szól", "mit gondolnak rólunk" amit érzel.

2021. jan. 27. 09:59
 3/7 anonim ***** válasza:
57%
Hát szerintem meg épp az a baj, hogy haszontalan aki érzi magát a kisöreg. Had vágja azt a fát, ha bírja, sőt, én még egyéb feladatokat is bíznék rá (direkt), hogy érezze "milyen jó a háznál az öreg". Hogy szükség van rá.
2021. jan. 27. 10:02
 4/7 anonim ***** válasza:
60%
*haszontalannak
2021. jan. 27. 10:03
 5/7 anonim ***** válasza:
Egyrészt jó eséllyel segíteni akar még valamiben. Van aki 80-90 évesen is fúr, farag, kalapál, leköti magát. Másrészt tényleg van esély arra, hogy valamilyen időskori szellemi betegség kezdi felütni a fejét nála.
2021. jan. 29. 14:30
 6/7 anonim ***** válasza:

" helyette ő hasogat fát"

Jól teszi. Megvan a napi mozgás, ráadásul munka, aminek értelmes eredménye van. Komolyan mondom. A szívének is jó.

Hasznos akar lenni, nem akar "tengődni", fölöslegesnek érezni magát.

Köszönd meg neki, hogy felvágja a fát. Ennyi.

2021. febr. 20. 20:37
 7/7 anonim ***** válasza:

3-as!

Nagyon jól ráéreztél a lényegre!!!

Gratulálok. Bizony arról van szó, hogy depressziót okoz neki,

hogy fölöslegesnek, "eltartottnak" érzi magát, akinek nincs

haszna a családban. Ennek a másik vetülete, hogy kiszolgáltatottnak

is érzi magát ezáltal.

Egyáltalán nem demens, hanem magábaforduló, ami nem ugyanaz. Teljesen természetes.

Örülj neki, hogy megtalálta a módját, hogy hasznos tevékenységet folytasson. Munka nélkül a normális ember nem érzi magát teljesértékűnek.

Megköszönném neki, és megkérdezném, hogy nem okoz-e neki nagy fáradságot.

Látja, én estig dolgozom, s ha ő nem élne velünk, nem is tudom, hogy oldanám meg a tüzelő aprítását. Vinnék neki egy pohár vörösbort is, mert az bizony nagyon jót tesz a szívnek lefekvés előtt.

2021. febr. 20. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!