Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Felnőttként hogyan kezelitek...

Felnőttként hogyan kezelitek a kéretlen vagy rossz tanácsokat a szüleitektől? Valamint hogyan tudattátok velük, hogy már a ti kezetekben van a sorsotok?

Figyelt kérdés

Sajnos nem jó a viszonyom a szüleimmel, főleg az édesapámmal. Már fiatalon feltűnt hogy nem éri meg rá hallgatni, mivel mindenben csak a rosszat és a kifogásokat látja, és sajnos nem jutott sokra az életben ezzel a mentalitással, egy munkahelyén se tolerálták a nézeteit, a tanácsait, se azt hogy olyan dolgokba akart beleszólni, ami alsóbb szinten nem rá tartozott volna, és hogy ezt nem tudta elfogadni.

Egy idősebb testvérem van, aki már külföldön él, de még ott se menekül attól hogy innen próbálják irányítani az életét a szüleim.

Én nemrég végeztem az egyetemen, és szintén külföldön tervezem el a jövőmet, amilyen hamar csak ki tudok jutni (mindegy milyen munkát kapok, mindegy hol fogok lakni, csak jussak ki innen: ott már szabadabban tudok tervezni mint itt).

A kérdés az, hogy hogyan tudnám tisztázni azt a szüleimmel, főleg az édesapámmal, hogy jobb lenne ha azzal foglalkozna hogy ő hogyan tudná rendbe hozni a karrierét, és a legjobban annak örülnék ha végre elfogadná hogy az én életem az nem az ő élete, és hogy elegem van abból hogy mindent a "háta mögött" kell megoldanom amióta már az eszemet tudom, mert mindenben csak a kifogások és a negatív kritikák születtek akkor, ha bármit is szerettem volna megbeszélni vele?

2021. jan. 20. 11:24
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
85%

Fú, de egy undorító tipus az ilyen. Anyósom dettó. Nem okos, de mindig, mindent jobban tud, és hazudós is.

Ami működik, hogy nem avatod be semmibe. És kerülöd.

Minél ritkább a kontakt annál kellemesebb.

A járvány egyetlen haszna, hogy én nem láttam nem hallottam már másfél éve.

Neked sem kell külföldről sűrűbben hazajönni.

2021. jan. 20. 14:28
 12/15 anonim ***** válasza:
80%

Tudom mit érzel, engem mindig is hülyének nézett apám a semmiségekért is. Pl: tegnap kérdeztem tőle egy rendeléssel kapcsolatban (2-ra rendeltem arról az oldalról, és teljesen máshova szállították ki a csomagom, de jó címet adtam meg), azt már hülye vagyok és nem értem a dolgokat...mert a csomagot onnan fogják szállítani stb.

Rosszul esett nekem is, de csak azt tudom mondani, higy amíg velük élsz, addig "egyik füled én be, a másikon ki" hizzáállásod legyen. Nem érdemes az ilyen szülőkkel foglalkozni, mert ez élteti őket.

2021. jan. 20. 15:08
 13/15 anonim ***** válasza:
84%

Megértelek Kérdező, én anyámmal jártam így. Meggyőződése, hogy én nem egy másik felnőtt ember vagyok, hanem az ő toldaléka, és mivel a saját élete nem volt neki elég izgalmas, sokáig az enyémet bitorolta és élte, irányította. Ő is beleszól(na) mindenbe (ha tájékoztatnám mindenről), és mindent jobban tud (pl. a saját szakmámat is). Barátkozz meg a gondolattal, hogy senki nem lesz szent attól, hogy gyereke születik. Aki korlátolt, azután is korlátolt lesz, aki rossz természetű, azután is rossz természetű marad.

Az ilyen SOHA nem fogja megérteni, főleg nem elfogadni, hogy a felnőtt gyereke szemmagasságban van vele, ezért erővel kell a határokat védeni. Ehhez szükséges egyfajta érzelmi távolság a szülőktől - ebben segíthet a fizikai távolság is, valóban könnyebb lehet, ha elmész külföldre (de önmagában nem lesz megoldás, csak ha érzelmileg is leválsz). Nagyon nehéz ezt végigvinni és meggyógyulni, ha valakit nem egészséges módon neveltek fel, és már gyerekkorában megnyomorították a személyiségét, de nem lehetetlen.

Amúgy a kérdésedre válaszolva: anyámat a mai napig nehezem tudom kezelni. Időnként muszáj vele beszélni. Az egy dolog, hogy nem árulok el neki túl sok dolgot, de így is teljesen le tud nullázni érzelmileg. Igyekszem a beszélgetést célirányosan a megtárgyalandó pontokra fókuszálni, és nem szabadjára engedni.

Baromi igazságtalan az élet amúgy. Ismerek olyan embert, akinek az esze-szíve a helyén van, és neki is vannak gyerekei. Ősszeszorul a torkom, ha arra gondolok, én is születhettem volna oda.

2021. jan. 20. 15:10
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Amíg otthon laksz el kell viselnied valahogy ha már nem laksz otthon akkor egyszerűen nem beszélsz vele,nem mesélsz el neki semmit.telefont még nem veszed fel ha meg mégis felveszed beszéltesd te őt . illetve ha neki állna téged piszkálni ,akkor le teszed a telefont.ha meg külföldre költözöl akkor meg végképp nem fog semmit tudni rólad.
2021. jan. 20. 15:30
 15/15 Savlekotő ***** válasza:
64%
Kapcsolat megszakít problem solved. Fellélegzés.
2021. jan. 20. 19:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!