Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülőként mit szólnátok hozzá...

Szülőként mit szólnátok hozzá ha a gyereketek ki akarna hagyni egy évet az egyetem előtt?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok, most tavasszal fogok érettségizni. Magyar fakton vagyok, szóval az lenne a reális ha magyarból emelteznék és olyan egyetemre mennék ahova ez kell. Viszont én pszichológiára szeretnék menni, amihez eléggé ajánlott a biológia emelt,ahhoz meg ugye abból kellett volna faktra járnom. Körülbelül hetedikes korom óta a pszichológia az álmom, de nagyon lebeszéltek róla, ezért mikor tizedikben jött a faktválasztás nem is gondoltam a bioszra.(ezt már nagyon bánom) A biológia tudásom nagyon alapszinten van, mivel a gimis tanárom kb semmit nem tanított a 3 év alatt. Volt olyan egy hónapon keresztül csak filmeztünk órán. Szóval lényeg a lényeg, hogy nem lenne meg a biosz emelt, mégha nagyon neki is állnék(a közép is lehet rosszul sikerülne)

Szóval azt szeretném hogy kihagyok egy évet, közben biológia emeltre készülök, meg természetesen dolgozok is mellette. Próbáltam már felhozni a szüleimnek, de nem nagyon támogatják, vagy rögtön elterelik a témát más irányba, mintha ez szóba sem jöhetne.

2020. nov. 13. 13:05
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
98%

Szerintem keresd össze az elözö pár év emelt biosz érettségiket és nézd végig, akkor egyböl látod, mennyire vagy képes megcsinálni.

De ahogy többen írták, nem szükséges a biosz érettségi, anélkül is el lehet boldogulni.

AZ au-pair elvileg nem rossz ötlet, de azt tudnod kell, hogy igazán nem sokat keresel közben. Viszont feltétlen mebízható ügynökségen keresztül menj, mert különben lehetnek komolyabb gondok is. Meg legelöször nézz utána, hogy a mostani egészségügyi helyzetben mennyire van erre lehetöség.

2020. nov. 13. 14:22
 22/32 anonim ***** válasza:
43%

Oszinte leszek. En nem teljesen bizok ebben az egy evet kihagyok, aztan majd tanulok dologban. Nagyon sok (bar teny hogy vannak kivetelek) ismerosom kezdte igy gimi utan, es vegul annyira bele ragadtak a munka vilagaba, hogy soha nem ultek vissza az iskolapadba. Olyan is volt aki ugyanigy au pairkedni meg egyebek volt kinn, aztan max okj-t vegzett el, sose ult be egyetemre vegul.

Vegul pedig, ha biztos vagy abban hogy ezt akarod tanulni, ne riasszon vissza az a franya biologia. Nem muszaj am abbol emeltezni, sot lehet hogy nem is kell belole alapot sem tenned, ezt nezd meg felvin. Lehet elfogadjak a magyar es tori jegyet is. De enelkul is siman el fogod tudni vegezni, mert megtanulhato. Van aki mernoki szakra is emelt matek nelkul ment be, es megcsinalta igy is.

Ha pszichologia szakra keszulsz, ne legy ilyen kishitu magaddal szemben. Vagj neki most. Maximum ha felvesznek, nyaron elmesz magantanarhoz, vagy at lapozod az emeltes konyvet. ;)

2020. nov. 13. 14:57
 23/32 anonim ***** válasza:
100%
Én pszichológiát tanulok és töri-angol emelttel mentem, mondjuk jártam biosz faktra, csak nem érettségiztem. Tényleg kell a biosz, de szerintem az is tök jó lehetne, hogy mondjuk a nyáron, érettségi után előveszed rendszeresen a bioszt és tanulgatsz. Azt láttam nálunk, hogy azok is tudták teljesíteni a bioszos vizsgákat, akik nem tanultak bioszt középsulian, csak több tanulás kellett hozzá, mint azoknak, akik tanultak bioszt.
2020. nov. 13. 14:59
 24/32 anonim ***** válasza:
95%
Au pairnek akkor menj, ha tudod vállalni, hogy a háztartás nagy részét is neked kell vinned. Akiket ismertem, és au-pairkedtek, azoknak 70%-ával házvezetőséget csináltattak, takarítás, mosás, vasalás, gyerekeknek vagy főzés, vagy nem, de hullára dolgozták magukat, cselédek voltak, a gyerekek csak mellékesek volt emellett. Kettő olyan volt, akivel tényleg nem cselédkedtettek, csak gyerekekkel kellett foglalkoznia
2020. nov. 13. 15:29
 25/32 anonim ***** válasza:
11%
Hajra. Miből fogsz élni?
2020. nov. 13. 15:36
 26/32 anonim ***** válasza:
97%

14, 16, 23-as válaszát ajánlom figyelmedbe!

Pszichológiára nem kell biosz emelt (jelentkezéshez).

Az egyetemi tanulmányokhoz ha akarsz nyáron készülhetsz bioszból.

Egy évet kihagyni egyetlen tantárgy miatt felesleges, időhúzás, lemaradás. Kivevez ha dolgozol rendesen, akkor még nem rágnám a füled.

De csak értsd meg, egyetlen tantárgyat tanulgatni (mert az nem lesz igazi tanulás, mert nem leszel benne a rendszerben, nem lesz követelmény előtted) egy teljes évig időpazarlás.

Fél év is bőven elég rá, gondolj bele hogy most mennyi mindent tanultok egy év alatt.

Én leülnék veled, átszámolnám hogy mennyi pontra számíthattok, és az reális-e a szakhoz. Aztán sorra venném, hogy mivel lehetne még könnyen felhúzni a pontjaidat.

Pl plusz egy emeltnek melyik a reálisabb? Töri vagy biosz? (Nem tudom, hogy nyelvet elfogadnak-e) Akkor amelyok kevesebb energiabefektetést ígér, arra feküdj rá.

Érettségizz le a legjobb tudásod szerint, jelentkezz minden pszichológiai szakra, és majd kiderül, hogy felvettek-e.

Ha nem, akkor át lehet gondolni, hogy hogyan érdemes másodjára próbálkozni (akár keresztfélévre) és aszerint megtervezni a következő évet, hogy tanulással (és minek a tanulásával) és/vagy munkával fog-e telni.

Nem kell ennyire félni a felvételitől, hogy már most eldöntöd, hogy halasztani akarsz.

Ez halogatás, ugyanaz, mint mikor a mosatlant otthagyod a mosogatóban. Csak ez egy kicsit komolyabb horderejű dolog, mint a koszos tányérok halmaza.

2020. nov. 13. 15:41
 27/32 A kérdező kommentje:

Köszönöm a normális válaszokat itt is, illetve azt is ha valaki üzenetben normálisan válaszolt.

Azzal meg nem nagyon tudok mit kezdeni hogy valaki 3 fiókról is megkérdezte üzenetben hogy biosz nélkül tervezem-e leszopni a tanárt hogy átmenjek..

Valószínűleg be fogok próbálkozni angol-magyar emelttel, max ha nem sikerül jön a gap year.

2020. nov. 13. 16:28
 28/32 anonim ***** válasza:
98%
Én is úgy gondolom, hogy nem kell feltétlenül a biosz emelt. Az egyetemen főleg anatómia és neurológia lesz, ezek miatt felesleges lenne megtanulnod a növénytant meg az ökológiát pl. Próbálj meg biosz nélkül jelentkezni! Nem veszíthetsz semmit, ha nem vesznek fel akkor még mindig visszatérhetsz ehhez az eredeti tervhez.
2020. nov. 13. 18:43
 29/32 anonim ***** válasza:
100%
en pszichologiat tanulok, es szerintem nem annyira veszes a biosz hogy ki kelljen hagyni miatta egy evet. toribol emelteztem, alaptudasom kb nekem is annyi volt mint neked. de ha mindenkepp meg akarod csinalni a bioszt akkor nyugodtan hagyj ki egy evet, de nem lehetetlen nelkule se boldogulni
2020. nov. 13. 21:42
 30/32 anonim ***** válasza:
Nehéz, mert nem ismerünk. Ismerek olyat aki elment OKJ-re, mert az állam támogatta és utána ment egyetemre. Ez volt a terv és már a mestert tapossa. Ismerek olyat is aki halasztott és soha semmi nem lett belőle. Szerintem az, hogy nem arra a faktra jártál... fel lehet készülni ha szeretnéd, nem kell kihagyni. Sokkal nehezebb visszarázódni. Azok akik megcsinálták az egyetemet és mentek tovább már befejezték a mestert. Én megkínlódtam a nyelvekkel és csúszott az egyetem. Mire végeztem teljesen elment a kedvem a mestertől (dolgoztam közben, változott a véleményem). Szerintem ne ess ki a ritmusból. De ha nagyon kitartó ember vagy akkor meg mindegy. Kihagyhatsz 10 évet is ha neked úgy jobb ha aztán úgyis megcsinálod.
2020. dec. 8. 10:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!