Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülőként mit szólnátok hozzá...

Szülőként mit szólnátok hozzá ha a gyereketek ki akarna hagyni egy évet az egyetem előtt?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok, most tavasszal fogok érettségizni. Magyar fakton vagyok, szóval az lenne a reális ha magyarból emelteznék és olyan egyetemre mennék ahova ez kell. Viszont én pszichológiára szeretnék menni, amihez eléggé ajánlott a biológia emelt,ahhoz meg ugye abból kellett volna faktra járnom. Körülbelül hetedikes korom óta a pszichológia az álmom, de nagyon lebeszéltek róla, ezért mikor tizedikben jött a faktválasztás nem is gondoltam a bioszra.(ezt már nagyon bánom) A biológia tudásom nagyon alapszinten van, mivel a gimis tanárom kb semmit nem tanított a 3 év alatt. Volt olyan egy hónapon keresztül csak filmeztünk órán. Szóval lényeg a lényeg, hogy nem lenne meg a biosz emelt, mégha nagyon neki is állnék(a közép is lehet rosszul sikerülne)

Szóval azt szeretném hogy kihagyok egy évet, közben biológia emeltre készülök, meg természetesen dolgozok is mellette. Próbáltam már felhozni a szüleimnek, de nem nagyon támogatják, vagy rögtön elterelik a témát más irányba, mintha ez szóba sem jöhetne.

2020. nov. 13. 13:05
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:
Volt aki mondta már hogy bioszból elég könnyű az emelt, de mégis van bennem félsz, mert tényleg csak nagyon nagyon alapnak mondható tudásom van. És ott van pl a biokémia, ami szerintem alapból sem egy könnyű anyag, főleg ha emeltezni kellene..
2020. nov. 13. 13:21
 12/32 anonim ***** válasza:
86%
A helyzettől függ. Ha azt látnám, hogy komolyan utánanézett a dolgoknak és ez nem csak egy hirtelen elhatározás, hanem komolyan pszichológus szeretne lenni, tudja ez mivel jár és kitartóan végig fogja csinálni, emellett pedig arra az 1 évre is vannak konkrét tervei (nem csak annyi, hogy majd tanulok meg dolgokok valamit, lesz ami lesz), akkor megengedném. Az ő élete és ha bizonyítja, hogy tud felelőségteljes döntést hozni, akkor nyitott lennék és támogatnám is benne.
2020. nov. 13. 13:23
 13/32 anonim ***** válasza:
88%
Mit dolgoznál, amíg a biológia emeltre készülsz fel? Mennyire biztos az a munkahely, hogy az 1 éven keresztül tudnál ott dolgozni?
2020. nov. 13. 13:31
 14/32 anonim ***** válasza:
99%
Én nem tettem biológia emeltet, mégis felvettek pszichológiára és se az élettan, se az anatómia, se a neurológia nem volt különösen nehéz tárgy. Szerintem csak emiatt tök felesleges egy évet kihagyni.
2020. nov. 13. 13:36
 15/32 anonim ***** válasza:
81%

Én végigjártam ezt az egészet, és komolyan mondom, hogy így, visszagondolva sem értem, hogy a legtöbb ember miért akart volna kb. máglyán elégetni azért, amiért érettségi után halasztottam egy évet, mert fogalmam sem volt, merre tovább.

A szüleim szerencsére megértőek voltak és támogattak, mindenki mástól (értsd rokonok, ismerősök) megkaptam azt, hogy "jajj, majd elkallódok, nem lesz szakmám, közmunkás leszek, ha pedig anyuék már nem lesznek, akkor mehetek a híd alá" na hát ilyesmiket vágtak a fejemhez. Ráadásul ezt az egy évet én nem tanulásra meg munkára akartam, hanem arra, hogy eldöntsem, mégis mivel szeretnék foglalkozni a későbbiekben, meg persze pihenésre, feltöltődésre (egy középfokú nyelvvizsgát azért letettem szorgalomból).

És képzeljétek: nem züllöttem le, nem lettem sem alkesz, sem drogos. Igaz, hogy végül majdnem 2 évig tartott a lazítás, viszont utána beindítottam a saját vállalkozásomat, jelenleg a magam ura vagyok, imádom a munkám, mert végre rájöttem, hogy miben vagyok jó, és mit szeretek csinálni. Ja és nem mellesleg még meg is élek belőle, ráadásul nem is rosszul.

Szóval nekem előnyömre volt ez az idő, és most jóval többet keresek, mint a károgó rokonaim, akik már keresztet vetettek felettem. Aki értelmes, az az efféle köztes időt okosan is ki tudja használni, aki meg hajlamos arra, hogy elkallódjon, az munka mellett is el fog.

Fun fact: különben ez csak nálunk számít akkora szentségtörésnek, vannak olyan országok, ahol a diákok egy része a közép-vagy felsőoktatás elvégzése után 1 évig csak utazgat, világot lát, kapcsolatot épít, és utána megy csak el dolgozni vagy továbbtanulni. Ott ez teljesen megszokott, és senki sem akad ki rajta. Ezt angolul "gap year"-nek hívják, és az angolszász országokban nagy divat, nézzetek csak utána. Kár, hogy a magyar felfogás többek között ebben is maradi.

2020. nov. 13. 13:38
 16/32 anonim ***** válasza:
99%

Én jelenleg pszichológiát tanulok, másodéves vagyok. Nem érettségiztem bioszból egyáltalán. Angol-töri emeltem volt. Tény, hogy fontos a biosz, de semmi olyan nincs, amit ne lehetne az egyetemen megadott anyagokból megtanulni. Gimiben nem voltam túl jó bioszból, de egyetemen minden ilyen tárgyat tudtam legalább 3-4re megtanulni. Emiatt évet kihagyni szerintem hülyeség.

Ha esetleg van kérdésed a szakkal, vagy a tárgyakkal kapcsolatban, írj nyugodtan:)

2020. nov. 13. 13:38
 17/32 anonim ***** válasza:
89%

15 Én egyetértek veled, szerintem egy baromi jó dolog a gap year és én is támogatnám a gyerekem ha lenne, főleg abban, hogy utazzon, tapasztalatot szerezzen.

Viszont ha a kérdező kizárólag csak a biosz érettségi miatt csinálná, és nem azért mert kedve van világot látni és dolgozni vagy mert nem tudja mit kezdjen az életével, akkor tök felesleges.

2020. nov. 13. 13:42
 18/32 A kérdező kommentje:

Az is felmerült bennem hogy külföldre mennék au pairnak. Világot látni, nyelvet gyakorolni meg közben ugye bioszt tanulni. Szóval nem korlátozódnék le Magyarországra

2020. nov. 13. 13:48
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

En pszichologiat vegeztem es biologiabol tettem emeltszintut. Ennek ellenere csak harmadjara lett meg a csodas:

A pszichológia biológiai alapjai c. targy. Abbol buktak a legtobben. Nyilvan tanar es vizsgafuggo, de mi olyan vizsgalapot kaptunk, hogy csak ugy pislogtunk! Aztan lesz olyan, hogy:

Anatómia és neurológia. Ez sem egy vicc targy, de joval konnyebben ment mint a masik.

En egy evet keszultem az emeltszinture. Jol sikerult, allamira vettek fel. Szerintem neked is sikerulhet.

2020. nov. 13. 14:07
 20/32 anonim ***** válasza:
96%
A biokémia a feladatsorok legnagyobb részében alig szerepel. Én pár éve esszének a növények vízfelvételét húztam, általános iskolai anyag:D Ami meg a biokémiát illeti, olyanokra lehetett 2 pontokat kapni, hogy a szervezet energiatárolója az ATP :D
2020. nov. 13. 14:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!