Szülők: Szoktatok a családon belül a gyerekkel angolul beszélni?
Muszáj, mert angol férjem van.
Egyébként szerintem, egy magyarországi család esetében nem szükséges ez. Nem ettől fog jobban beszélni a gyerek. És a hétköznapok hadd legyenek már a mókáé, a játszásé. Ne szenteljünk mindent alá a tanulásnak. De ez csak az én elvem. Én például, magyarul beszélek a lányunkhoz, mert ez az anyanyelvem. Nem azért, hogy szupernőt faragjak belőle, aki x nyelven beszél, hanem, hogy a szüleimmel is tudjon kommunikálni.
“ Ötévesen nem angolul kell tanulni, hanem rohangálni az udvaron, a friss levegőn, látszólag céltalanul, mert attól fejlődik az agyuk. Gilisztát fogdosni, bodobácsot gyűjteni, sarazni és koszosnak lenni, rettenetesen koszosnak. Csúszni-mászni, bunkert építeni. Világgá menni.”
/Vekerdy Tamás
33. Szegény brit, amerikai, ausztrál gyerekek, akikhez csak angolul beszélnek, a logikádból következően nem rohangálnak az udvaron, a friss levegőn, látszólag céltalanul, ezért nem fejlődik az agyuk. Gilisztát nem fogdosnak, bodobácsot nem gyűjtenek, nem saraznak és nem lesznek rettenetesen koszosak. Nem csúsznak-másznak, bunkert nem építenek. Világgá sem mennek. Mert mindezt természetesen csak magyarul lehet.
janem
Imádom, hogy itt mindenki (a tanárok is) azon vannak fenn akadva, hogy "jajj milyen akcentussal fogja a gyerek beszélni az angolt"... mintha amúgy annak nem kb városonként változó akcentusai lennének xD
Amúgy nekem nincs/nem volt itthon senki, akivel bármilyen külföldi nyelven tudtam volna beszélni. Viszont óvodában már voltak "angol óráink", ahol ilyen mondókákat tanulgattunk. De csak hogy teljes legyen a kép ezzel a csodás oktatási rendszerrel kapcsolatban, 14 év csak iskolában tanulás után kínkeservesen lett meg a középfokom.
Azzal a gondolattal viszont egyetértek, hogy a nyelvtudás (főleg a magyar nyelvet figyelembevéve) elengedhetetlen része már a mai világnak. Ma is olyan állásinterjún voltam a végzettségemen belül, ahol mondták is, hogy kifejezetten olyan embert keresnek, aki tud angolul.
#33 #35 vagyok.
Igen, vannak nyelvjárások, évek óta itt élek, de akár hiszed, akár nem, 80-90%-ban a mai napig ki tudom szúrni, ha valaki magyar. Akkor is, ha angolul beszél. Ez amúgy a helyieket nem zavarja, csak mondom. A nyelvjárásokat azonban nem lehet ilyen szinten elkülöníteni.
De a mai ember mindent is akar, mindent ledugni a gyereke torkán, csak az nem biztos, hogy muszáj lenne. Igazából nem az én dolgom, de továbbra is tartom, hogy felesleges.
+a mai ember szinte el akarja felejteni a magyar gyökereit. Itt kint is, sokan kb tekerik a szemüket-magyarok-ha magyarul szólok hozzájuk.
Lepontozni le lehet, de ettől még ez az igazság. Én személy szerint örülök ha magyarul beszélhetek.
Egyetlen egyszer hallottam olyanrol hogy egy magyar par angolul beszelt a gyerekekhez de ok USA-ban elnek. Furcsa is volt nekem hogy miert ugy beszelnek hozzajuk. Megfogjak tanulni az angolt nelkuluk is amint iskolaba mennek.
En is USA-ban elek de magyarul beszelek a gyerekhez, a felesegem meg angolul mert o amerikai. Evente 1szer elmegyek egy magyar talalkozora es ott is a magyarok magyarul beszelnek a gyerekeikhez, talan 1-2 kivetel van, foleg azok akiknek amerikai parjuk van es feladtak hogy magyarul tanitjak a gyerekeiket. Viszont azok a csaladok ahol apa es anya is magyar ok magyarul beszelnek otthon a gyerekekhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!