Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mikor elhunytak a szüleid,...

Mikor elhunytak a szüleid, vagy csak egyikük, mennyi idő volt feldolgozni?

Figyelt kérdés

Főleg olyan válaszok segítenének ahol a válaszoló fiatal volt a szülei vagy szülője halálakor.

Nem éreztétek folyton hogy nem tudjátok elfogadni, hogy másnak a ti korotokban élnek a szülei?

Ahol betegség miatt haltak meg, nem éreztétek, hogy mi van ha nem tettetek még többet a gyógyulásáért?

Hogyan tudtatok újra értelmet találni az életben?

2020. szept. 19. 11:59
 1/10 anonim ***** válasza:
98%
Én 15 éves voltam, amikor édesapám meghalt. Tüdőrákban halt meg. Ott voltam mellette a halálos ágyánál az utolsó pillanatig. A mai napig nem dolgoztam fel. Azóta férjhez mentem, új életet kezdtem, de lelkileg nagyon megsérültem. Még ma is. L/28
2020. szept. 19. 12:09
 2/10 anonim ***** válasza:
67%

Az én esetem speciális. Szüleim elváltak 5 éves koromban, édesapám alkoholizmusa miatt. Volt hogy elfelejtett értem jönni az óvodába, részegen feküdt otthon. Később sem változott a helyzet apai nagymamámnál lakott, aki eltartotta. Mindig kérdezte apám hova járok mit tanulok, de semmi közös témánk nem volt, nem is ismertük egymást. 17 évesen ebbe a havi egyszeri pofavizitekbe beleuntam,mamám halála után nem mentem többet oda. Hajléktalan lett, pár évvel később volt hogy összetalálkoztunk egy gyalokátkelőhelynél, hát nem ismert meg, hogy én vagyok a fia. 5-6 éve halt meg tüdőrákban, nem is tudtuk hogy ennyire beteg. Állítólag nagyon szerette volna ha láthat bennünket a nővéremmel, és a halála előtt rendeződne a viszonyunk. Ez nem történt meg, nem mentünk be hozzá a kórházba. Egyedül, magányosan halt meg, az önkormányzat temette el, azt se tudjuk hova.

Könnyű volt feldolgozni, nem hatott meg egyáltalán.

31/F

2020. szept. 19. 16:17
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk apám halt meg,anyámmal nem jó a kapcsolatom(lelépett egy pasival,a hiteleket hátrahagyta apámra,amiket együtt vettek fel),de én még mindig csak haragot érzek,mert körülbelül 2évet kellett volna kibírnunk és rendbe jöttek volna a dolgok.Sajnos ő sokat ivott,és nem minőséget(nem mintha a minőségi ital nem lenne káros),hanem azokat a nevesincs kis piákat,így a májával lettek gondok,ami 4éve átterjedt a tüdejére,végül az vitte el.De nagyon sokat szendvedett,végül kórházban halt meg.Nekem van egy kislányom,nem tudtam vele ott lenni,de intéztem a dolgokat,temetés,hagyatéki leltár stb.Sokan azt hitték közönyös vagyok,de nem,egyszerűen ebbe temetkeztem bele,meg erősnek kellett lennem a lányom,párom miatt.
2020. szept. 19. 16:42
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
#3-as vagyok.26 éves voltam,amikor elment.Viszont 12,amikor a nagyapám halt meg,az jobban megviselt,mert a nagyszüleimet jobban szerettem,jobban ragaszkodtam hozzájuk.De úgy próbáltam feldolgozni,hogy csak a szép emlékekre gondoltam.
2020. szept. 19. 16:44
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

"Én 15 éves voltam, amikor édesapám meghalt. Tüdőrákban halt meg."

Szintén zenész. Csak én 60 múltam, s a mai napig nem tudtam meggyászolni. Kamaszkorban a fiúkban evolúciós okokból nem teng túl az empátia, később meg a mindennapi megélhetési gondok nem engedtek időt a múlton rágódni.

2020. szept. 19. 16:48
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

10 éves voltam mikor az édesapám meghalt. Előtte már elváltak a szüleim, talán az utolsó két évben nem is láttam. 10 évesként nem igazán fogtam fel, így akkor nem viselt meg láthatóan. Most leszek 18 éves. A születésnapomon lesz 8 éves, hogy meghalt, az utóbbi egy évben kezdtem elérezni, hogy szükségem lenne rá és jó lenne ha néha mellettem lenne. Talán szerepet játszik ebben az, hogy a volt nevelőapám alkoholista volt és nem bírtam már elviselni ha ivott.

Szóval nem tudom mi az oka, talán ez, de most kezdem igazán érezni, hogy nincs itt.

2020. szept. 19. 17:06
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

MOst vagyok 48F

1993-ban, 21 éves koromban derült ki anyámról, hogy mellrákos. Műtét, kemó, kezelés, jobban lett, kontrollok, stb stb. Aztán két év után kezdődött megint, egyre rosszabb lett az állapota, utolsó hónapokat ágyban töltötte és 53 évesen (én25, húgom23) meghalt 1997 nyarán.

Sajnos a gyászmunka nagyrészét még életében (haldoklásában) átéltük.

Így a halál pillanatában inkább csak egy kiüresedést éreztem és sajnos azt, hogy mivel már hosszú évek óta tudtuk, az utolsó hetekben meg pláne rettenetesen sok aggódást éltünk meg, így a halálával vált a dolog egy kerek egésszé. Megkönnyebbülést éreztem, meg hogy ő nem szenved már. Nekem később jött el, hogy úgymond felfogjam az egészet, hogy ő már nincs és nem is lesz. De a nagyon mély szomorúságon kívül más, látványos gyászreakcióm nem volt.

Apámat most vesztettem el egy hónapja, ő 82 volt, ő is 3-3,5 évet gyengélkedett szívbetegen, neki is az utolsó 4 hónapja nagyon rossz volt, az utolsó pár hete pedig mégrosszabb. Itt ugyanez, felhívtak a kórházból, rosszul érintett, de semmi kifelé mutatás, sosem titkolom az érzéseimet, de nem is látványoskodom. Nem tettem tele fekete placnikkal a face profilomat stb. Itt is szinte csak most kezdem felfogni mi a szitu.

Lassú, de nem heves feldolgozási folyamatnak nézek elébe.

2020. szept. 19. 18:04
 8/10 anonim ***** válasza:
87%
A 2. válaszadó vagyok. Miért pontoznak le a többiek? Édesapám az alkoholt választotta a családja helyett. Miután elváltak a szüleim a mi lakcímünk nem változott, ha akart volna, akkor megtalált volna minket. 17 éves korom után is, miután többet nem kerestem. Sosem jött. Annyira alkoholista volt, hogy minden láthatáson el kellett mondanom melyik iskolába járok, mit tanulok. A születésnapomat sem tudta, csak a nevemet. Azt is csak azért, mert ugyanaz volt, mint a sajátja. Persze gyerekként mentem hozzá többször, de folyton részeg volt. Kamaszként ezt már nehezen viseltem. Először nővérem hagyott fel a látogatásával, aztán én. És mégis engem pontoztok le, mert életében lemondtam róla. De értsétek meg, számomra egy ismeretlen ember volt, akit kötelező volt látogatni, mert állítólag az apám volt, de semennyire se ismertük egymást, nem volt kötelék köztünk. Ez nem a gyermek hibája, hiába pontoztok le. Arról hogy kórházban van, nem is tudtunk, csak annyit tudtunk, hogy egészségügyi bajai vannak. Akkor is tudta a címünket, de nem keresett, egy levelet nem küldött. Szégyen, de nem meglepő, ha nem viselt meg a halála. Sajnáltam mint embert, hogy ezt az életutat választotta, de a szeretetet, tiszteletet ki kell érdemelni, amit ő nem tett meg. Sem nővérem, sem én nem akartuk eltemettetni a költségünkön, mert számunka ismeretlen személy volt. Ez lehet megbotránkoztató, talán jogosan is, de valahol minket is meglehet érteni.
2020. szept. 19. 22:37
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
26 voltam, amikor anyám meghalt. Váratlanul ért, pedig évek óta leukémiás volt. Azt mondták, ezzel még 20 évig is elélhet. Aztán nagyon hirtelen ment el. Mondjuk nem a leukémia vitte el, hanem a kemó. Ő már évek óta alkoholista volt, borzalmas volt mellette élni. Azt akarta, hogy én legyek az ő anyja és én tartsam benne a lelket. Tinédzser korom óta, már a betegsége előtt is gyerekszerepben akart maradni. Amikor meg inni kezdett, akkor már maga volt a pokol. Volt, hogy rá akart venni arra, hogy legyek vele együtt öngyilkos. Amikor meghalt, nagyon megrázott, azért nem leszek rajta soha túl, mert akikkel nem volt jó a viszonya az embernek, azokat nem lehet lezárni, életünk végéig kísértenek. Mamámat és papámat sokkal könnyebb volt lezárni, bármilyen ellentmondásosnak tűnik is, mert velük nem maradt elszámolnivalóm. Nekem jobb lett azzal, hogy anyám nincs többé. Nem fogtam fel azonnal, de sok év múlva beláttam. A halála után nem volt időm gondolkozni, onnan kezdve én voltam a háziasszony a családban és soha többé nem maradt időm semmire.
2020. szept. 19. 22:59
 10/10 anonim ***** válasza:

Én 14 éves voltam mikor anyukám meghalt, szívinfarktus következtében. Az egész annyira hirtelen történt, ennek már 6 éve, de soha nem fogom tudni feldolgozni, egyszerűen nem tudom megérteni mi történt. Össze vagyok zavarodva mostanáig is. Azon a napon reggel még anya keltett fel, hogy jó reggelt, délután pedig már a kórházban feküdt lélegeztetőgépen, kómában.

2 nap múlva jött a hír, hogy levették a gépről, anya meghalt. Még csak elbúcsúzni se tudtunk.

Testvéreim nincsenek, apámmal maradtam, de ő meg munka miatt külföldön volt, szóval lepasszolódtam a nagyszülőkhöz, ahol nagyapám alkoholista, szóval naponta a részeg vergődését kellett hallgassam.

Igazából anya halála után én nagyon rossz irányba sodródtam, rossz társaság, nem tanulás, cigi, pia, még drogra se mondtam nemet. Ráadásul még gonoszul is viselkedtem mindenkivel. És igen, szörnyű volt, mikor láttam, hogy az osztálytársaim szelfiznek az anyukájukkal, meg közös programokat szerveznek, nekem meg még normális családom se volt. Nagyon irigy voltam. Most már úgy vagyok ezzel, hogy a múltat nem tudom megváltoztatni, aki meghalt azt nem tudom visszahozni, de mégis valamiért ott van bennem, hogy anya nem halt meg, csak elment valahová, ahova majd én is elmegyek egyszer és újra találkozunk. Egyszerűen nem tudom elengedni és nem is akarom. De próbálok nem gondolni erre, próbálok a jövőmre koncentrálni, tanulok, jó munkát szeretnék, rendbe tenni az életem, lemondtam azokról a rossz szokásokról is, amiket régen űztem. De ez, ami történt, egy örök életre szóló törés, és hiába próbálom egy normális felnőtt nő imázsát hozni, nem megy.. még mindig az a 14 éves gyerek vagyok.. a legrosszabb, hogy nem támogat senki, egyedül apám támogat anyagilag, de érzelmileg teljesen elhanyagol, nem is nagyon találkozik velem. Régen is csak anya volt, akivel mindent meg tudtam beszélni, egyedül meg nehéz. Sokszor gondoltam öngyilkosságra, de vagy nem mertem megtenni, vagy azt mondtam, hogy nem éri meg, hátha van még értelme élni.

De ezt most totál nem önsajnáltatásként írom, ne értsétek félre, csak leírtam az igazi érzéseim, amúgy sem beszélek róluk soha.

Kérdező, remélem meg tudtam válaszolni, amire kíváncsi voltál

2020. okt. 1. 16:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!