Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Bunkóság lenne a szüleinket...

Bunkóság lenne a szüleinket lebeszélni a tablet használatáról?

Figyelt kérdés

A nővérem pár hónapja vett a hatvan pluszos szüleinknek egy tabletet. A használatát ő és én is többször elmagyaráztuk nekik, igyekeztünk mindent megmutatni, ennek ellenére van úgy, hogy naponta többször hívnak fel, mert olyan triviális dolgokat nem tudnak megcsinálni, mint pl. egy mentés vagy egy fájl megnyitása (ezeket is megmutattuk nekik nem egyszer, de egyszerűen két nap után elfelejtik).

Iszonyat idegörlő az egész, főleg mikor munkában vagyok vagyok a gyerekeimért megyek. A nővérem is gyakran panaszkodik, mert őt is állandóan ezzel nyaggatják. Ráadásul mindketten nagyon sértődékenyek, ha ilyenkor azt mondom, hogy "légyszi, majd később hívjatok", akkor azonnal megkapom, hogy "na, jól van, hallom nem akarsz nekünk segíteni!".

Szerintetek ha leülnénk a nővéremmel és személyesen megbeszélnénk a szüleinkkel valahogy, hogy ez így nem állapot, ezért inkább ajándékozzák el vagy adják el a készüléket, de azt is hozzátenném, hogy biztos sok dologhoz én sem fogok már érteni, ha annyi leszek, mint ők, szóval szerintetek ez taplóság lenne?

Ti hogyan kezelnétek ezt az egészet? 36/N.

2020. aug. 27. 13:15
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
93%

IGEN, taplóság lenne!

Tanítsátok meg nekik rendesen, nem úgy, hogy ti gyorsan végigcsináltok mindent, ök meg nézik - mert ez így semmit nem ér, hanem ök maguk csináljanak meg minden lépést - így ugyan tovább tart, mire végigértek a témákon, de több eredménye van, emellett ök írjanak le maguknak minden lépést úgy, ahogy nekik a legjobban érhetö.

Így tényleg megtanulják, másként nem.

Mellesleg, már a hozzáállásod is igencsak lenézö, attól, hogy valaki 60 fölött van, még nem hülye! Anyukám 70 éves kora fölött ült elöször komputerhez, ma bármit megcsinál vele, programokat tud rá tenni, a kisebb problémákat megoldja egyedül, szóval minden gond nélkül képes rá egy idösebb ember is.

2020. aug. 27. 13:49
 12/25 anonim ***** válasza:
35%

Igaza van annak, aki azt javasolja, írjátok le nekik a gyakran szükséges dolgokat. Mi is leírtuk a nagymamámnak.

Azzal meg ne foglalkozz, ha hülyeségeken megsértőnek. Sértődjenek. Hívd föl a tesódat utána, beszéljétek meg, nyújtsatok egymásnak ebben lelki támaszt. De ha sértődéssel bármit el tudnak érni, azt 80+ évesen ugyanúgy ki fogják használni, ahogy egy ötéves gyerek is rájön a módszerre.

Ha a leírt utasítások ellenére - ami tényleg elég részletes, hogy használni is tudják, ezt ellenőrizzétek le - továbbra is hívogatnak, akkor meg valószínűleg több figyelmet szeretnének. Ami nem baj, de ha nektek nincs annyi kapacitásotok, akkor nem kötelező teljesíteni ezt az igényüket. Lásd előző pont.

2020. aug. 27. 13:51
 13/25 anonim ***** válasza:
90%
Legyetek türelmesek velük.
2020. aug. 27. 14:06
 14/25 anonim ***** válasza:
82%
Persze, le kell írni. Nagypapám teljesen zéró volt ezeknek az eszközöknek a használatához, de részletes leírásunk segítségével kiválóan tudta használni a laptopját: újságot olvasott és levelezett rajta, erre kellett neki. Mindig leírás alapján csinált mindent, soha egyszer nem hívott, hogy nem tud valamit.
2020. aug. 27. 14:09
 15/25 anonim ***** válasza:
86%
Azért kérdeznek annyit, mert szeretnék érteni és használni. Képzelem mekkora törés lenne, ha elvennétek a "játékukat". Nem szabad hülyének nézni őket, az, hogy nyitottak erre, az is valami. Nekem is használják ezeket a készülékeket a 60 múlt szüleim. Néha látom mit hogy csinálnak, és a hajam égnek áll, hogy ezt lehetne egyszerűbben is, de ahogy rájöttek, úgy csinálnak mindent. :D Autodidakta módon sajátítottak el mindent. 3 év munkája, hogy anyukámat meg tudtam győzni a jobb klikk másolás-beillesztés helyett billentyűkombinációkat használjon. Ma már képernyőmentést is tud csinálni. :) Türelem, nekik pedig boldogság. Gyerek mellett tudom, hogy nem egyszerű, engem is idegesítene. Én csak azt akartam mondani, hogy ne vegyétek el tőlük. :) Annyira nem idősek, rá fognak jönni, hogy tudják használni. Addig is kitartást, vannak tanfolyamok, meg videók, amiket lehet velük nézetni, vagy rajzolgatni, ahogy írták. :)
2020. aug. 27. 14:14
 16/25 anonim ***** válasza:
53%

Láttad az 50 első randi című filmet? Nagyon szép példája az igaz szeretetnek. Az állatorvosnak a temérdek munkája mellett mindig volt ideje hogy videó felvételt készítsen a feleségének, az újabb emlékeiről, hogy szerencsétlen mikor felébred ne kezdjen el sikoltozni, mert férje és gyereke van, mivel baleset következtében csak az aznapi napra emlékezett és a balesete előtti életére, és a testvére és az apukája naponta ugyanazt a kis faházat újra lefestették fehérre, hogy megkérjék, hogy színesítse a falat a festményével.

Szerintem igen bunkóság, én a helyetekbe csinálnék egy oktató videó sorozatot a szóban forgó elfelejtett dolgokról, és akkor a szüleiteknek is kéznél lenne a probléma gyors megoldása. Ahogy írtad idősek már, ilyenkor gyorsabban felejt az ember, de attól még ugyanúgy teljes értékű emberek és a szüleitek szabad akarattal és szabad vágyakkal. Szerintem inkább örülnötök kéne, hogy a szüleitek nyitnak a digitális világ felé mivel ti is abban éltek, de amúgy a különböző szolgáltatóknak az óraállást manapság már így jelentik az emberek, szóval szerintem bunkóság lenne lebeszélnetek róla őket, pláne, hogy amúgy ezek szerint érdekli is őket.

Csak képzeld el hogy te is vágysz valamire, ezt megveszi neked a nővéred, de sokáig nem érted hogy kell használni, akkor mit szólnál ha a szüleid le akarnának beszélni róla.

2020. aug. 27. 14:25
 17/25 anonim ***** válasza:
71%
"Meg lett nekik tanítva." Nem lett. Nem feledékenyek, hanem pocsékul magyaráztok. Tök jó-sokszor ingyenes tanfolyamok vannak idősebbeknek hogy boldoguljanak az informatikai dolgokkal, jobb lenne nekik ha elmennének egy ilyenre, és akkor neked se kénye nyafogni hogy segítséget merészelnek kérni.
2020. aug. 27. 14:48
 18/25 anonim ***** válasza:
79%

Azt meg kell értened, hogy idősebbeknek nem minden olyan egyértelmű, mint nektek, fiataloknak. Olyan alap dolgokat nem képesek néha átlátni, mint pl. facebook meg google jelszó közti különbség. Ami neked alap. Neki nem. Ő csak azt látja, hogy valami jelszó kell.

Nálatok inkább az a gond, hogy sértődés lesz belőle, ha nem ugrassz azonnal. Ezt kellene inkább megbeszélni, hogy értsék meg, hogy épp dolgozol, vagy ha nem látod a képernyőt, nem biztos, hogy fejből tudsz segíteni. Legyenek egy kis türelemmel, míg tudsz velük, és a problémájukkal foglalkozni. Hogy nem tudsz mindig ugrani azonnal, mert dolgozol, munkád van, főnököd van, stb. Erről beszéljetek! Felnőtt értelmes emberek csak megértik ezt.

Nem kell elajándékoztatni velük :-) A rajzos útmutató jó ötlet. És mellé odaírhatod, hogy türelem, ha gond van, segítesz, de nem biztos, hogy azonnal megoldod :-)

2020. aug. 27. 15:03
 19/25 anonim ***** válasza:
86%

Anyukám is tabletezik, 70+. Ő is szokott hívni, vagy rámírni, hogy most mit csináljon. (most pl. a facebook hogy felkínálta neki a világos és sötét hátteret, nem értette mi az, és mire nyomjon, ilyenkor kérdez. Nekünk egyértelmű, neki nem az.)

Az én anyukám azt mondja, ha éppen nem tudok rögtön reagálni a problémára, hogy nem baj, ha nem érek rá azonnal, tudja, hogy dolgozom, stb. és ő úgyis ráér, mert nyugdíjas, és megvárja, amíg ráérek foglalkozni a kérdéseivel. Sose volt ebből harag.

2020. aug. 27. 15:07
 20/25 anonim ***** válasza:
88%

A nagyszüleim néhány évvel ezelőtt a laptopra és persze az internetre voltak rákattanva, hogy az nekik kell. Addigra mindketten elmúltak 65 évesek, tehát nem voltak akkor sem fiatalok.

Én mentem oktatni, és mindig úgy csináltuk, hogy amit megmutattam, azt nekik el kellett ismételni legalább 3x. A bonyolultabb dolgokat pedig egy nagy méretű füzetbe külön le is írtam és néhol rajzoltam is. Egyébként sosem mutogattam egyszerre túl sokat, néha volt, hogy meg is jegyezték, hogy egyelőre ennyi elég, jövő héten folytassuk.

Youtube, Facebook, Google használata simán megy, sőt, mama a Facebookon elég hamar megtanulta, hogyan kell képes szülinapi üzenetet írni a szülinapos üzenőfalára. Sajnos a papa már nincs velünk, de a mama most volt 72 éves, és most vett magának okostelefont. Így a laptop után elég hamar megtanulta kezelni azt is.

2020. aug. 27. 16:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!