Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan értessen meg apámmal,...

Hogyan értessen meg apámmal, hogy nem akarok se kőműves, se ács lenni?

Figyelt kérdés
Pár éve vettünk egy házat vidéken 3 millióért. Az árából adódóan eléggé ramaty állapotban volt, rengeteg időt, pénzt beleöltünk, hogy rendbe tegyük. Ez a folyamat még mindig tart, próbáltam én is segíteni benne, ahogy tudtam. Viszont mindig untam a különböző feladatokat, amiket csináltunk: a villanyszerelést, a vakolást, a betonozást, a tető csinálását. Nem vagyok egy szakmunkás alkat, nem is ez a célom, egyetemre szeretnék menni gyógyszerészetire. Úgy érzem elfáradtam, semmi szabadidőm nincs, mert vagy tanulok, vagy kint segítek. Amikor meg éppen pihenni szeretnék egy kicsit, azt kapom meg, hogy úgy is a telefont nyomnom, amikor nem kinnt vagyok dolgozni. Arra viszont nem gondol, hogy én a telefont többségben nem szórakozásra használom, hanem tanulásra. Angol cikkeket olvasok, amiket lefordítok, biológiával és kémiával kapcsolatos könyveket töltök le, azokat olvasom. Szeretnék feltöltődni, kikapcsolódni így nyáron, nem mindig kint lenni a hőségben, és betonozni. Elértem arra a pontra, hogy bárhol szívesebben vagyok, mint otthon. Próbálok menekülni, hogy nyugodtan tanulhassak úgy, hogy nem szidnak érte, és persze pihenni is szeretnék. Erre folyamatosan megkapom, hogy milyen naplopó lesz belőlem, meg hogy életképtelen vagyok, mert mi az már, hogy 16 évesen nem tudom jól kikeverni az anyagot. Az ő idejében az apja bezzeg már szétverte volna ezért a fejét. Meg soha se lesz belőlem így jó munkaerő. Próbálnám megértetni vele a helyzetemet, elmagyarázni, hogy ettől még ne ítéljen el, nem csak fizikai munka létezik a világon. Attól, hogy nem tudok, és nem is akarok ellátni például kőműves feladatokat, attól még lehetek jó más téren. Viszont nem érti meg, lenézi a diplomásokat, léhűtőnek tartja őket. Szerinte egyedül a szakmunkások dolgoznak, és az állam feleslegesen pazarolja a pénzét az egyetemekre. Próbálom magyarázni neki azt, hogy nekem nem azzal van a problémám, hogy dolgozni kell, hanem azzal, hogy mit, valamint a szabadidő hiányával van problémám. Erre folyton azt kapom meg, hogy életképtelen vagyok. Mit tegyek szerintetek?
2020. aug. 23. 14:49
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
35%
Már nem azért, de ha 4-en vagytok testvérek, miért mindig téged ugráltat?
2020. aug. 23. 20:48
 12/22 anonim ***** válasza:
74%

#12-es!

Ez jó kérdés! Mert ha ők már kirepültek a fészekből, és azért nem segítenek, addig oké!

De azzal a munkával, amivel most kipofozzátok a kis vityillót, és hatalmasat ugrik az értéke, akkor majd annak az emelt értéknek a rájuk eső részre fognak igényt tartani???

Vagy a te mostani munkád értékét kifizetik neked? Ők miért nem állnak sorba, hogy keverik a betont, hordják a téglát, stb. stb. a saját örökrészükért fejében????

2020. aug. 23. 20:55
 13/22 anonim ***** válasza:
47%

"ha 4-en vagytok testvérek, miért mindig téged ugráltat?"

"Ők miért nem állnak sorba, hogy keverik a betont, hordják a téglát, stb. stb. a saját örökrészükért fejében????"

Arra nem gondoltok esetleg, hogy mondjuk lehet, hogy egy 14 éves húga van, meg két még kisebb tesója?

2020. aug. 23. 21:19
 14/22 anonim ***** válasza:
65%

Majd a kérdező megmondja, milyen idősek a testvérek. Nem biztos, hogy ő a legidősebb, meglehet, hogy a 16 évével ő a legfiatalabb, a többinek pedig már mindnek saját családja van.

Ezért a kérdés nyitott!

2020. aug. 23. 21:45
 15/22 anonim ***** válasza:
65%

Igen, épp arra hívtam fel a figyelmet, hogy fogalmunk sincs, hogy hány évesek a testvérei, és hogy a koruk, nemük, élethelyzetük alapján reális elvárás lehet-e, hogy ők is segítsenek.

(Tettem ezt azok után, hogy valaki úgy tette fel négy kérdőjellel a mondat végén a kérést, hogy a többiek miért nem keverik a betont és hordják a téglát, hogy fogalma sem lehet arról, hogy a - a példa kedvéért - a kérdező 23 éves, pár hónapos kisbabával gyeden lévő nővérén vagy mondjuk a 4. általánost kezdő iker húgain kéri-e ezt számon. xD)

2020. aug. 23. 22:13
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

szegény primitív és az is marad, szóval nem fogja soha megérteni, mit szeretnél.

Amit tudsz tenni: az iskolában is elfogadod, hogy vannak olyan tárgyak, amiket utálsz, mondjuk ének, rajz, akármi, amit túl kell élni, de nem árt. Ugyanígy ezt is elfogadhatod, hogy ezt most meg kell tanulnod. A kőművesség, stb. akár még hasznos is lehet, ha kicsit értesz hozzá, és ráadásul most ingyen megtanulhatod.

Vannak ennél sokkal rosszabb sorsok, ha ez vigasztal, + ha kész a ház, akkor békén fog hagyni. Tehát lesz vége.

Ezzel együtt valószínűleg el kell majd költöznöd, és a saját lábadra kell állnod érettségi után, ha tényleg gyógyszerész akarsz lenni.

Sok sikert.

2020. aug. 24. 00:44
 17/22 anonim ***** válasza:
95%

Nekem nagyon tetszene mindkét szakma, csak egészségügyileg nem vagyok rá alkalmas.

Ez van, a szüleid majd belátják, hogy bizonyos szakmák nem illenek hozzád/nem vagy rájuk alkalmas.

2020. aug. 24. 07:11
 18/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. A három tesvérem közül van egy 15 éves lány, ő ebből kifolyólag nem tud sokmindent segíteni kint, inkább a háztartásban. Rajta kívül van még egy 14 éves öcsém és egy 22 éves báttyám, aki még mindig velünk él. Őket azért nem szokta apám hívni segíteni, mert nagyon hanyag munkát végeznek, nem lesz olyan jó minőségű a munkafolyamat eredménye, mint kéne lennie. Mivel én azért próbálok a maximumra törekedni itt is, így képességeimhez mérten próbálom a legjobbat kihozni belőle. Így az esetek többségében ketten vagyunk kinnt.
2020. aug. 24. 07:12
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Szóval a két fiútestvéred veri a f@§2t, az nem baj (sőt, nekik nem példálózik azzal, hogy az ő apja már rég agyonverte volna), de az baj, hogy te tovább szeretnél tanulni, és apád a felkészüléstől veszi el az időt és az energiát...

Nem mellesleg az emancipáció korát éljük, szóval a húgod is megtanulhatna egy kicsit vakolni, már ha azt az oldalt nézzük, hogy „nem árt mindenhez egy kicsit érteni”.

Tipikusan az a szülő, aki azt a lovat üti, amelyik húz...

2020. aug. 24. 08:35
 20/22 anonim ***** válasza:
3%
Hát most nem azért de azt hiszed, neked csak az öltönyös állás való? Közben meg még egy gyufaszálat sem vagy képes odébb tenni? A kis finom kacsódat nehogy bepiszkold a munkával, abban azt hiszed csak pénzt foghatsz. Puhapöcs!
2020. aug. 24. 11:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!