Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Jogos, hogy nem bírom a...

Jogos, hogy nem bírom a beleokoskodást az anyagiakba?

Figyelt kérdés

Átlagosan szegény magyar családból jövünk a párommal. A szüleink abból éltek, amit a nagyszüleink összekapartak nekik. Nem kerestek rosszul, mégis eltűnt mindig a pénz. Folyamatosan rossz anyagi döntéseket hoznak a mai napig, a rossz döntéseikkel milliókat buknak itt-ott (öröklésnél, ház eladásnál...stb.).

Mi a párommal fiatalon összejöttünk és eldöntöttük, hogy nem így fogunk élni. Rengeteget tanultunk, a párom vállalkozást csinált, heti 60 órát dolgozik, szabadsága alig. Mivel hiányszakmában dolgozik és szinte szétszedik az ügyfelek, annyira stresszel, hogy már az egészségéért aggódom. De azt mondja, kell a pénz, különben nem jutunk egyről a kettőre, és sajnos igaza van. Otthonról korán eljöttünk, szinte nulla segítséggel csináltunk végig mindent. Kaptunk némi támogatást, de a korosztályomban nem tudok olyat, aki nálunk kevesebbet kapott volna.

Ennek ellenére: jó anyagi döntéseket hoztunk, 4-5 év alatt megjárva külföldöt, albérletezve, betegeskedve is összeszedtünk kb 20 milliós vagyont mára, és most már - sok hitellel - közel mindenünk megvan. Mindezt alig 30 évesen. Ebben viszont rengeteg áldozat volt, magánéletünk közel nulla, a barátok eltűntek, a család meg folyton csak cseszeget és hátráltat, ahogy mindig tette.

És itt a kérdésem lényege.

Minap pl beszélgettem anyámmal és panaszkodtam, hogy nem bírom idegileg már, hogy rengeteg a stressz (nem akarom kifejteni), nulla nyarunk van (még kikapcsolódni sem tudunk), minden pénzünket elviszi az ingatlan téma, és még a párom is heti 60 órát dolgozik mindezek mellett és rám hárul minden. Erre anyámnak az volt a válasza, hogy "a pénzért ezt vállalni kell". Ő, aki a születésem óta nem dolgozik és mégis mindig nyögött, hogy apám jövedelme kevés. Ő, aki rossz döntések sorozatával millióktól fosztotta meg a családi kasszát. Szerinte normális, és ne nyavalyogjak, hogy évek óta az egész életünk rámegy arra, hogy megfelelő ingatlanban lakhassunk vagy hogy normális autónk legyen. De belé nem szorult empátia, szerinte normális, hogy erre rámegy a fiatalkorunk, az egészségünk, az összes kapcsolatunk, sőt lehet a párkapcsolatunk is.

Párom apja ugyanez. Ha mondani merem, hogy nincs időnk, mert a fia 60 órát dolgozik, rám meg minden egyéb szakad, így nincs sem időnk sem erőnk bizonyos dolgokhoz, felháborodik, hogy mit panaszkodunk, "a pénzért meg kell szenvedni". Ő életében nem szenvedett meg semmiért, mindent a feneke alá kapott. Nem ismerek másik embert, akinek 60 éves koráig olyan könnyű élete volt, mint az apósjelöltnek.

Szívem szerint ilyenkor szintén empatikusan visszavágnék nekik, hogy ha mi is megkaptuk volna azt a támogatást, mint a legtöbb korunkbeli (és mint ők a nagyszüleinktől!), és nem mindent egyedül kellene csinálnunk, akkor talán nem kellene ennyi áldozatot hoznunk egy egyszerű házért vagy autóért, vagy hogy a gyerekeink nyugati színvonalon nőhessenek fel. És akkor nem is panaszkodnék, ha csak egy kicsit is a fenekem alá kaptam volna, mint ők 30 éve.

Emelett folyton osztogatják mindannyian az anyagi tanácsokat is, hogy mi mibe fektessünk, új vagy régi házat vegyünk, milyen autóval járjunk. Folyton beleszólnak, hogy ne vegyük meg ezt vagy azt, ne költsünk pl nyaralásra vagy ruhákra, mert minden pénzkidobás nekik, és szerintük "jobban kellene spórolnunk". Tavaly kb 5 milliót félreraktunk, de szerintük ha lehet 10-et is, akkor 10 legyen, ne költsünk magunkra. Sajnálják tőlünk a saját pénzünk.

Jogos a felháborodásom, hogy ők ne oktassanak ki, ne szólogassanak be az anyagi dolgainkba? Ti visszaszólnátok az ő megjegyzéseikre?

2020. aug. 1. 16:31
 1/9 anonim ***** válasza:
80%

Nem értek egyet veled.

Végül is te panaszkodtál az anyukádnak ill. apósodnak. Ezek után teljesen jogos, hogy valami hasonlót válaszolnak.

Az életben mindig választani kell. Ti ezt választottátok, annak előnyével és hátrányával együtt. Örüljetek annak, amit elértetek, ne panaszkodjatok arra, amit cserébe ÖNKÉNT (!!!) feláldoztatok.

De ha jól értem, most megvan, amire vágytatok. Akkor most lehetne lazítani, az egészségeteket rendbe hozni (ha még lehet), a baráti kapcsolatokat újraépíteni, és élvezni az életet. Talán akkor a szüleitekhez is több türelemmel tudsz viszonyulni.

2020. aug. 1. 16:41
 2/9 anonim ***** válasza:
83%
Minek panaszkodsz nekik ha nem érdekel a véleményük? Nem is értelek... Konkrétan te teszed alájuk a lovat, mert mindent elmondassz nekik.
2020. aug. 1. 16:48
 3/9 anonim ***** válasza:
76%
Most dicsekszel, vagy panaszkodsz?? Borzasztó ez, amit itt összeírtál! Konkrétan dícséretet vársz idegenektől? Bármilyen furcsa más is áldozatot hoz a pénzért, nemcsak ti, de ezt nem kell folyamatosan másokkal közölni, és utána ha erre valaki reagál, akkor felháborodni!
2020. aug. 1. 17:05
 4/9 anonim ***** válasza:
94%
Azert azon gondolkodjatok el, hogy ha most felaldozzatok az egeszsegeteket a penzert, akkor hamarosan minden penzeteket felaldozhatjatok az egeszsegetekert.
2020. aug. 1. 17:38
 5/9 anonim ***** válasza:
70%

Nem kell beavatni a szülőket a pénzügyekbe.

Amúgy én anno hasonló helyzetben (tényleg csak hasonló helyzet, messze nem ilyen), kiosztottam az anyámat. Nálunk tipikusan az volt, hogy mint Nálatok is, ők a seggük alá kaptak mindent (nem pont házat és autót konkrétan, de a nagymamám, anyu anyja azért rendszeresen ellátta tőke injekciókkal a családi költségvetésüket anyuéknak). Ehhez képest mikor a nagyim meghalt, anyu merő jófejségből lemondott az örökségéről a huga javára, meg ilyenek, aztán mehetnéke volt apu halála után családiból panelba, szarért-húgyért el lett adva a családi ház, szóval rossz döntések sorozata volt nálunk is. Aktív korukban apuval átlag felett jól kerestek, Magyarország akkor második legjobban fizető vállalatánál dolgoztak. De a pénz mindig elment. A lényeg, hogy mi is másképpen élünk a férjemmel, és jutunk egyről a kettőre. Ő pedig beleszól, véleményt alkot. Én mondjuk egyszer kiosztottam a fejét, elmondtam neki, hogy hol van az a sok pénz, amit ők félretehettek volna, meztelen seggel jöttünk a házasságba nővérem is és én is, úgyhogy a jó tanácsait tartsa meg magának egy olyan, mint ő, akinél a félretett pénz az mint fogalom sem volt ismert.

Kérdező, én lehet, hogy beolvasnék a helyedben egyszer.

2020. aug. 1. 17:44
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha őszinte akarok lenni, akkor itt te vagy a "hülye", hogy panaszkodsz nekik aztán meg idegeskedsz a válaszukon, meg hogy bezzeg ők mindent megkaptak.

Ha tudod, hogy leszarnak, akkor totál felesleges direkt bele szaladni a pofonba.

Egyrészről szép, hogy építitek a saját életeteket. Másrészt nem a múlton kell merengeni, meg azon, kinek mi jutott. Azt kell nézni a magatok életével mit tudtok kezdeni. Ahogy előttem írják, másoknak is nehéz nulláról összehozni.

2020. aug. 1. 17:52
 7/9 A kérdező kommentje:
Mindenkinek nehéz a nulláról összehozni egy minőségi életet... Csakhogy a szüleink nagyon tudják a mellüket arra verni, hogy ők minimális kis alamizsnával indítottak az életben. Azt hiszik, őmiattuk lettünk valakik, pedig ők csak hátráltattak mindenben. Közben tényleg nincs ismerősöm, akit kevesebbel indítottak volna. Mindenki kapott évekig ingyen lakhatást, karrierben segítséget, kapcsolati tőkét, jó egyetem finanszírozását... bármit ezek közül, mi pedig szinte semmit, huszon-egypár évesen mindketten hanyatt-homlok menekültünk el otthonról. Most meg, hogy a szegényes, börtönszerű, túl szigorú gyerekkorom után mernék élni is egy kicsit, amennyire lehet, azt is sajnálják tőlem. A szomorú az, hogy a leépült szociális életünkkel már csak a család maradt, ők meg ilyenek...
2020. aug. 1. 18:00
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg azt mered állítani, hogy a legtöbb korodbeli komoly támogatást kapott a szüleitől vagy nagyszüleitől? Ezt mire alapozod? Én egészen konkrétan SEMMIT sem kaptam, örököltem, mégis nagyjából mindenünk meg van. Mi bánt téged valójában? Ismerjék el az áldozatotokat? Amit valójában ti hoztatok meg, saját döntésből. Vagy esetleg irigykedsz? Mert van aki beleszületik a jóba? Ettől nem leszel előrébb, sőt. Értékeld amitek van, ne mások véleményével foglalkozz.
2020. aug. 2. 01:05
 9/9 kovpet ***** válasza:
91%

"huszon-egypár évesen mindketten hanyatt-homlok menekültünk el otthonról"

De akkor mit csodálkozol, hogy nem változtak semmit azóta? Nem is fognak. Születésnap+anyák napja telefonhívás, egyébként meg nem kell egymást fárasztanotok. Nyugodtabbak lesztek, szerintem.

2020. aug. 2. 12:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!