Miféle szülő nem engedi a gyerekét külföldre tanulni azért, mert "neki se lehetett, mégis felnőtt"?
#16: nem kell kioktatni, írta, hogy magának finanszírozná.
Szerintem az a baja, hogy nem akarja, hogy otthagyd, és évente 2x egy hétre lásson hátralévő életében. Ez teljesen érthető indok lenne, viszont a kérdésben szereplő magyarázat nevetséges.
Btw elég elcseszett élete lehet annak, aki szerint a két lehetséges életút ma egy fiatal számára a magyar nyomor vagy a külföld. Mert nyilván az kizárt, hogy valaki a szorgalma és tehetsége kamatoztatásával, hianyszakmát kitanulva vagy nehéz egyetemi szakot elvégezve karriert tudjon építeni magának itthon. Az a szülő hibája, ha ennek a lehetőségét nem teremti meg az egyébként értelmes gyerekének, hanem egész életében azt sulykolja belé, hogy külföldre kell menni, ha nem akar csöves lenni, mert itthon úgysem fogja vinni semmire.
Kishitű, félős vagy túlkontrolláló vagy - legvalószínűbben - irígy szülő.
Kérdező, jelentkezz a magyar egyetemre! Utána nem iratkozol be, elmész dolgozni, majd egyetemre!
Azt vedd figyelembe, hogy a Brexit bonyolítja a dolgot.
Kedves kérdező, én azt javasolom, hogy vágj neki a külföldi utazásnak. Én itthon végeztem az egyetemet, 4 évet dolgoztam külfödön, és a végén a honvágy hozott haza.
Nem bántam meg, hogy kinnt voltam, megtapasztaltam, milyen az élet, a munka másik országban, másik kultúrában. De mégiscsak jobb itthon.
A szüleid most ellenzik ezt, de ez elsősorban a te életed, a te döntésed. Hidd el, hogyha szeretnek (én gondolom, hogy szeretnek), akkor bele fognak nyugodni.
Ha meg nem bírod a melót vagy az egyetem, vagy a külföldi élet nem jön be, akkor mindig hazajöhetsz, bztos vagyok benne, hogy a szüleid, barátaid tárt karokkal fognak várni. Te meg tapasztalatot biztos, talán némi pénz is nyersz ezzel, legrosszabb esteben.
24-es: informatika, gyártás, üzleti területek. Versenyképes diplomával és nyelvekkel nagyon jó pozíciók vannak, és nem kell protekció hozza csak tehetség és szorgalom.
Én is éltem kint, nem mondom, hogy nem volt jó tapasztalat és nem mutatott jól a cvmben, de sok ismerősöm van kint és egyre többen gondolkodnak azon, hogy hazajönnek, mert hiába több a fizu, a megélhetési költségek az egekben vannak. Ez nem a szakmunkás szektor, hanem a fehérgalléros, műszaki és üzleti terület, mérnökökkel és közgazdászokkal.
10 éves voltam, amikor anyám nem akarta engedni, hogy elmenjek egy elit gimnázium nyolcosztályos tagozatára, mert hogy ő sem mehetett sim gimnáziumba, mert az nem ad szakmát. Én a sarkamra álltam, és megcsináltam a felvételit egyedül, mindenféle különóra nélkül ("én biztos nem fizetek a hülyeségeidért"), felvettek, kitűnő tanuló voltam, egyetemre mentem, lediplomáztam. Állj ki magadért, mert más nem fog.
És ha mégsem jó döntést hozol? Megeshet. Akkor felülsz egy gépre, és hazajössz.
Szerintem anyadeknak nem a kulfoldon tanulassal van bajuk, hanem azzal, hogy neked ha jol ertem van egy szimpla erettsegid es azzal most kimennel kulfoldrw dolgozni es majd ha osszeszedted a penzt felvetelinel es kezdened el kb 21 evesen az egyetemet.
Na ezt en se szeretnem. Egyfelol erettsegivel kint se sokra mesz szetgurized magad oke de az elet nem fog megallni es benozhetsz/pasizhatsz hirtelen megis megvaltozhat az elkepzelesed es lehet majd megse akarnal egyetemre menni odakint. Aztan hazajonnel de mar 3 eve kiestel volna a tanulasbol es a felvetelit meg kellene irnod stb. ujra...
Anyadeknak annyi eszuk van, hogyha erettsegid van csak akkor lassak most kell eroltetniuk hogy legalabb elkezd az egyetemet es hatha beno a fejed lagya.
Egyebkent az is egy opcio es kompromisszum, hogy elkezded most az egyetemet elso ev vegere ugyis latod ugy egyaltalan neked valo e (mas nyelven mas orszagban is ugyanerrw szamithatsz nagyjabol csak nem az anyanyelveden kell tanulnod blabla). Es akar igen akar nem, ev vegen halasztasz es azt mondod na akkor most egy evre kimentel dolgozni. Aztan ha abbol tobb lesz hat mar maskepp lesz a hisztijuk is. Masik hogy az egyetemek legtobbje eleg nagy kapcsolati tőkével rendelkezik es vannak mindenfele osztondijas lehetosegek vagy legalabbis lehet valakinek a valamilyen ismerose tudni fog egy jo asszisztensi allast valami olyan egyetemen kulfoldon ahova mennel tanulni kesobb...es igy sokkal konnyebb helyzetben lennel mint mondjuk egy automosobol es egy 4 ukranos alberletbol felvetelizni egy kulfoldi egyetemre munka mellol...aaaa latszik hogy meg nulla tapasztalatod van.
En mar csak azet is itt kezdenem az egyetemet, hogy az idosebb diakoktol is tapasztalatokat szerezzek.
Ja meg lehet menni doktorizni is am kulfoldre meg magyar diplomaval dolgozni es jo helyekre, erettsegivel meg hat..na de tenyleg.
Vagy ha nagyon dolgozni akarsz kint akkor meg egy masik lehetoseg hogy megigered csak egy evet passzovaltatsz most es penzt gyujtesz es a elsofokra gyursz es jovore kezded az egyetemet itthon.
2-3 ev utan te nem akarsz majd egyetemre menni ezt most boritekolom:-)
Önző, buta, földhöz ragadt szülő...
Ha van magabiztos nyelvtudásod, a "jég hatán is megél" típus vagy, vegyél jegyet, keress szállást, ismerőst vagy ismerős ismerősét, hogy azért legyen valaki, ha baj van, aztán menjél. A te jövőd csak rajtad múlik, a szülők meg majd megbékélnek.
Nagykorú vagy, terveid, céljaid vannak, csináld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!