Hogy lehet, hogy másoknak ennyi mindent megengednek?
Van olyan osztálytársam, aki már 12 éves korától festetheti a haját.
Van olyan, akinek már 14 éves piercingje van.
Van olyan, akit 16 évesen elengednek a barátjával és a barátja szüleivel nyaralni.
Van olyan, aki 17 évesen kocsit kap, méghozzá nem is akármilyet.
Van olyan, akinek megengedik, hogy hajnalig kint bandázzon a barátaival. Van olyan, akinek korlátlan mobilnetje van, elhasznál egy hónapban 23 GB-ot, és a szülő röhögve kifizeti.
Van olyan, aki fél évente váltogatja a telefonját.
Van olyan, aki 2 havonta kap új cipőt.
A korlátlan mobilnet, meg a sűrűn váltott telefon nem megengedés, hanem pénz kérdése elsősorban. A kocsi kicsit mindkettő. Én nem hiszem, hogy vennék saját autót a 17 éves gyerekeknek, szerintem túl korai, de persze mindig lehet olyan kivételes helyzet, amikor mégis így tennék.
A többi, hát nem tudom, van, akinek ez nem nagy dolog, és megengedi. 12 évesen hajfestés, ezzel nekem se lenne semmi bajom, az ő haja, felőlem... 12 éves a fiam amúgy, két éve egyedül jár fodrászhoz, ha vágatni úgy vagathatja, ahogy neki tetszik, akkor felőlem a színét is megváltoztathatná, de őt nem érdekli az ilyesmi. De ha egyik nap azt mondaná, hogy mit tudom én, zöld hajat akar, hát én magam is megcsinálnám neki :D Ez csak haj, nem marad örökre olyan.
Piercing 14 évesen? Nekem oké. Ha a fülét már csecsemőként maga a szülő szuratja át egy csomó kislánynak, akkor miben más, ha az orrát vagy a szemöldökét szuratja át a gyerek? Szerintem semmiben.
16 évesen a barátjával plusz szülőkkel nyaralni? Ha ismerem a barátját (gondolom úgy barát, hogy a pasija, különben semmi extra nem lenne benne), és a szüleit is, és normálisak, akkor én is elengedném. Nekem is engedték ezeket mind (na jó, a hajfestést csak 14 évesen), aztán mi bajom lett tőle? Semmi.
Ez mindig nehéz kérdés. Volt olyan lány osztálytársam, aki 14-15 évesen már egész hétre ment a Szigetre, meg ott aludt a fickójánál. Nekem 190 centis fiúként meg éjfélre kellett hazamennem 16 évesen is. Végső soron mindketten felnőttünk. Minden szülő a maga értékrendja alapján eldönti, hogy mit enged és mit nem, aztán utólag lehet elemezni az eredményeket.
Amit nem szeretek az a felháborodás a különböző értékrendeken. Én pl úgy gondolom, hogy nem adok az óvodás lányaimnak mobil eszközt a kezébe (illetve egész minimálisat), mert nem akarom, hogy ráfüggjenek. Fikázhatnám az ismerősömet, akinek a gyereke a tableten nézi a mesét és úgy alszik el, csak éppen ő is éppúgy fikázhatna, mert a tiltással különlegessé teszem a kütyüket a szemükben, meg amúgy is mit harcolok, ez a világ, ebbe kell belenőniük.
Tudjuk melyikünknek van igaza? Nem. Egyszerűen arról van szó, hogy mindketten tükrözzük azt, ahogyan felnőttünk, amit tapasztaltunk. Mindkettőnek meg lesz a maga előnye és hátránya, csak még nem tudjuk. Ezen kár háborogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!