Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szülői mintát biztosan...

A szülői mintát biztosan tovább fogom adni? Ugyanolyan leszek, mint az "anyám"?

Figyelt kérdés

A szülőanyám nem épp az anyukák gyöngye. Nem azt mondom, hogy nyerne a legrosszabb szülők versenyén, de toplistás lenne. Azt most nem nyafognám el, milyen közegben és terrorban volt gyerekkorom, de szörnyű volt. A 18. szülinapomon összepakoltam, és azóta csak muszájból nézek rá néha.

Férjhez mentem, szerencsésen, hihetetlenül kedves és türelmes férjem van, pedig sok-sok sebet és traumát cipelek a múltam miatt. Tudatosan nem akarok olyan lenni, mint az anyám, noha van, amiben sajnos tőle tanult/látott magatartást mutatok. Ezeken az évek alatt sokat dolgoztam.

Mostanában beszélgettünk már a gyerekvállalásról, de őszintén félek, hogy olyan leszek, mint az enyém. Egyrészről tudom, hogy nem vagyok olyan, másrészt a férjem sem hagyná, de aggódok. Ez butaság, ugye?

#anyaság #Szülőiminta
2020. júl. 20. 08:06
1 2
 11/16 anonymousreview60 ***** válasza:
81%
Nem butaság a kérdésed. Az általad kifogásolt minták továbbadása, alkalmazása tudattalanul történik. Ha tudatosan figyelsz arra, hogy hogyan viselkedsz, akkor ki tudod iktatni ezeket. Érdemes az anyád által végzett rossz párkapcsolati viselkedési mintát kiiktatnod edzés gyanánt. Ugyancsak érdemes pszichológussal átrágnod a dolgot a gyerekkel kapcsolatos tekintetben.
2020. júl. 20. 10:16
 12/16 anonim válasza:
33%

Le leszek pontozva, de KÖNYÖRGÖK NE VÁLLALJ GYEREKET!

Nagyanyámnak rossz anyja volt, ő is rossz anya lett. Anyámnak rossz anya volt, rossz anya lett. Nekem és neked is rossz anyád volt, mi is rossz anyák lennénk. Ne vállalj gyereket, a gyerekednek teszel ezzel rosszat! Ne vállalj!

2020. júl. 20. 10:43
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
Ezt maximum kicsit kontrollalni tudod meg ha a parod segit a gyerek koruli dolgokban az is megkonnyiti
2020. júl. 20. 10:46
 14/16 anonim ***** válasza:
64%
12# Ezt majd a kérdező eldönti. Szerintem akiben ez a kérdés megfogalmazódik és tesz ellene, már eleve nem lehet rossz szülő, de semmiképp olyan mint az ő szülei!
2020. júl. 20. 10:50
 15/16 anonymousreview60 ***** válasza:
81%
Kérdező! A rossz minta kiiktatható. Ehhez folyamatos tudatos kontroll, önellenőrzés szükséges, tehát nagyon tudatosnak kell lenni. A barátom feleségénél gyerekkorban a két testvért az anya egyformán kezelte, az apa favorizálta a kisebbet. A nővér most prioritásként kezeli, hogy a két gyereke egyformán (pontosabban a szükségleteik) arányában kapjanak figyelmet, és egyik se érezze hátrább szorítva magát.
2020. júl. 20. 11:22
 16/16 anonim ***** válasza:
75%

Igen: a mintáid óhatatlanul belekavarnak majd a gyereknevelésbe. Lesz, ahol majd túlkompenzálsz, nehogy véletlenül kicsit is hasonlíts anyádra, máshol meg észre sem veszed, hogy ugyanazt csinálod.

Ezen marcangolni magad kár, el kell fogadni és tenni ellene. Rengeteg önreflexió, állandó visszajelzés-keresés, olvasás, pszichológus látogatás, stb.

Ezen a gyereked csak közvetetten nyer, az elsődleges nyertes te leszel.

2020. júl. 21. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!