Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szülői mintát biztosan...

A szülői mintát biztosan tovább fogom adni? Ugyanolyan leszek, mint az "anyám"?

Figyelt kérdés

A szülőanyám nem épp az anyukák gyöngye. Nem azt mondom, hogy nyerne a legrosszabb szülők versenyén, de toplistás lenne. Azt most nem nyafognám el, milyen közegben és terrorban volt gyerekkorom, de szörnyű volt. A 18. szülinapomon összepakoltam, és azóta csak muszájból nézek rá néha.

Férjhez mentem, szerencsésen, hihetetlenül kedves és türelmes férjem van, pedig sok-sok sebet és traumát cipelek a múltam miatt. Tudatosan nem akarok olyan lenni, mint az anyám, noha van, amiben sajnos tőle tanult/látott magatartást mutatok. Ezeken az évek alatt sokat dolgoztam.

Mostanában beszélgettünk már a gyerekvállalásról, de őszintén félek, hogy olyan leszek, mint az enyém. Egyrészről tudom, hogy nem vagyok olyan, másrészt a férjem sem hagyná, de aggódok. Ez butaság, ugye?

#anyaság #Szülőiminta
2020. júl. 20. 08:06
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
96%

Nem butaság, sőt. Van mitől félned, sajnos azt kell, hogy mondjam.

Csakis tudatosan, előre készülve van esély arra, hogy ne olyanok legyünk mint a szüleim.

Nekem 10 éves a fiam. Nagyjából hasonlóan nőhettem fel, mint te. Ugyanezek az érzések kavarogtak bennem.

Igyekszem tudatosan nevelni, de amikor elszakad a cérna, vagy túl stresszes az élet (szerencsére nem folyamatosan, de azért előfordul) és meggondolatlanul nevelek, bizony az anyámat/apámat utánozom egy az egyben :( :( :(

Miután lenyugodtam, mérhetetlen lelkiismeret furdalásom lesz.

Iszonyú nehéz. Annyiban szerencse, hogy anyagilag minden rendben van, így emiatt nem kell "utánozni". Borzalmas nyomorban nőttem fel, megfogadtam már gyerekként, hogy csak akkor vállalok gyereket, ha kvázi mindent meg tudok neki adni.

2020. júl. 20. 08:30
 2/16 anonim ***** válasza:
91%

Ezek hozott minták, nem tudod teljesen levetkőzni őket. Tudatosan persze befolyásolhatod, de ami benned van, és mondjuk stresszes helyzetben előjön, azt nem. Én nem is vállalok gyereket, mert tudom magamról, hogy nagyon sok a hasonlóság, és nem akarom ennek kitenni.

37N

2020. júl. 20. 08:34
 3/16 anonim ***** válasza:
96%

Nekem apám volt ilyen.

Én is tudatosan harcolok ellene, hogy olyan legyek, mint ő. Ő folyton megszégyenített, elmondta, hogy nem vagyok sem szép, sem jó, senkinek nem fogok kelleni. Volt, hogy szerettem volna valamit, mire ő konkrétan azt mondta: ha nekem nem volt gyerekkoromban, nehogy már NEKI legyen... annyira féltem a visszautasítástól és a megalázástól, hogy a végén már kérni se mertem semmit, a legegyszerűbb dolgot sem.

Ha elértem valamit, rögtön jött a leforrázás: azt hiszed, ezzel most te vagy a nagy szám? Ha ne sikerült valami, akkor meg az, hogy hát igen, tudtam, hogy ennyit érsz.

És sajnos én is észreveszem magamon, főleg, ha felhúzom magam, hogy az ő kifejezéseit, hangsúlyát használom. Szerintem ettől iszonyú nehéz megszabadulni, mert ebben élted le az egész gyerek- meg fiatalkorodat. Ilyenkor tudatosan kell visszafogni magam, azonnal leállni, hallgatni, lenyugodni.

És szerintem tudni kell ilyenkor bocsánatot kérni, azt mondani: ne haragudj, nem viselkedtem szépen, nem kellett volna ezt mondanom és nem volt igazam, és nagyon szeretlek.

Én gyerekként az életemet adtam volna azért, ha az apám csak EGYSZER ezt mondja nekem.

Illetve, én a gyereknek a maga szintjén beszéltem arról, hogy engem hogy neveltek, és hogy ezért követek el hibákat, de próbálok küzdeni ellene, mert az ember attól lesz ember, hogy próbálja a hibáit leküzdeni, és a lehető legjobban cselekedni. Megérti a gyerek is, ha a saját szintjén mondod el neki, és a gyerekek olyan hihetetlenül toleránsak és jóindulatúak.

2020. júl. 20. 08:41
 4/16 anonim válasza:
67%

Szia! Ne félj,szerintem biztosan nem leszel olyan,mint az édesanyád! Bármilyen családból jött,minden embernek saját személyisége van,és nem biztos hogy a szüleihez hasonlóan neveli majd ő is a gyerekét!

Szerintem nincs min aggódnod.

Azt mondtad,hogy sokat dolgoztál a helytelen magatartásodon. Ez nagyszerű! Csak így tovább! Felismerted, hogy hibázol,máris előrébb léptél! Sok ember eddig sem jut el. Hogyha tudod, hogy szoktál hibázni, akkor javítani is biztosan képes vagy! Szerintem ne aggódj. Hogyha ennyire igyekszel, biztos nem leszel rossz szülő ;)

Persze emberek vagyunk-mindenki hibázik. Ne ijedj meg, ha nem csinálsz valamit tökéletesen! Az a lényeg, hogy próbálsz jobb ember lenni! És csak attól, hogy hibázol, még nem leszel olyan mint az édesanyád!

Mondom,szerintem nincs min aggódnod. Aki ennyire dolgozik azon, hogy jó ember legyen, biztos nem lesz rossz szülő :)

Minden jót kívánok neked! Kitartás! A viselkedésed kezelésének meglesz az eredménye.

Addig is minden jót! Szurkolok neked!

2020. júl. 20. 08:48
 5/16 anonim ***** válasza:
67%
50% az esély arra, hogy ugyanolyan leszel és 50 arra, hogy pont az ellenkezője.
2020. júl. 20. 09:09
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
2# Pontosan ezért nem vállaltam gyereket. Amit átéltem azt csak nehezen tudtam feldolgozni.
2020. júl. 20. 09:14
 7/16 A kérdező kommentje:
Ugyanazt érzem, mint ti. Tiszta fejjel, nyugodtan tudok dönteni, viselkedni, beszélni. De ha valamin szakad a húr, mintha anyám bennem élne. A hangsúlya, a testtartás, a grimaszok... hatalmas mázlim van a férjemmel, az elejétől nagyon toleráns volt, megértette, hogy javulni szeretnék, és sokat segített.
2020. júl. 20. 09:17
 8/16 anonim ***** válasza:
89%
A helyedben kérnék segítséget pszichológustól pár alkalommal kibeszélni a félelmeidet a baba vállalás előtt. Ha elmúlnak a kételyek belőled, akkor tudsz tiszta szívvel ott lenni, mert így már terhesség alatt aggódni fogsz és szorongni, amit a baba érez.
2020. júl. 20. 09:30
 9/16 anonim ***** válasza:
88%
Pszichológus tud segíteni ezzel kapcsolatban.
2020. júl. 20. 09:53
 10/16 anonim ***** válasza:
82%
Igazakat írtok.Én is meg tudom erősíteni ezt.A saját és az ismerőseim mind otthonról hozott mintát nem tudjuk levetkőzni.Ez belénk ivódott. Ha anya üvölt a gyermeke is üvölteni fog.Az így működik. Vagy elfogadnak ilyennek a családod vagy elhúznak otthonról.Én is próbáltam , de nem tudok megváltozni 100%-osan.
2020. júl. 20. 10:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!