Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy lehet egy testvér ennyire...

Hogy lehet egy testvér ennyire irányításmániás, nárcisztikus, önelégült?

Figyelt kérdés
Itt mindig “mérgező szülőket” emlegetnek, nekem meg “mérgező testvérem” van, hogy ezzel a kifejezéssel éljek :D Borzalmas az egész személyisége, a viselkedése és egyszerűen utálom. Egész gyerekkoromban azt kellett hallgatnom a rokonoktól, hogy jajj az XY-ka milyen okos, szép, ügyes, tehetséges, talpraesett, erős stb., engem meg jobb esetben le sem sz*tak. Rosszabb esetben meg mindig én voltam a hülye, a lusta, a béna, az életképtelen, a ronda stb. Azt gondoltam, hogy ez így majd elmúlik, rájönnek ez nem így van vagy megunják, de csak rosszabb lett, mert a testvérem most azt hiszi mindenben ő a főnök, mindenben ő dönthet, mindenben csak neki lehet igaza, mindent csak ő tudhat. A szüleim tök normális és jó emberek, de őket is full behálózta, hisznek neki, mindenről meggyőzi őket és telebeszéli a fejüket. Konkrétan egy papucsot nem lehet úgy megvenni, hogy ne kelljen előtte megkérdezni, hogy XY-kának tetszik-e... Csomó cuccom van, amit utálok, mert nem én választottam, nem én akartam, nem nekem tetszik, hanem XY-kának. Nem jelentkezhettem abba a középiskolába, ahová szerettem volna menni, mert XY-ka elővetítette, hogy “majd nem fog tudni felkelni, nem fog bejárni, nem fog tanulni, drogozni fog stb.”. Az egyetemi jelentkezéskor ugyanez ment (csak minden szaknál elmondta, hogy miért nem való nekem, bezzeg neki), külföldi ösztöndíj esetében megint ez ment azzal kiegészítve, hogy “mit fog enni, mivel fog közlekedni, hogyan talál oda”. Az egyetem első évében, de egy barátokkal való sima kirandulás alkalmával is kb. fél percenként írogatott meg hívogatott, hogy mi van velem, hol vagyok, oda tudok-e menni és dirigált, hogy mit és hogyan csináljak. Még azt is meg akarta mondani, hogy mikor és miről beszélgessek a szobatársammal... Előtte pedig mindig elhangzik a “legyen nálad telefon, öltözz fel rendesen, ne drogozz, ne igyál alkoholt, ne állj szóba idegenekkel”... Még biciklizés közben is azt csinálja, hogy előre teker és megelőz, majd megáll, megvár és megkérdezi, hogy “elfáradtál, megálljunk pihenni? Megállhatunk pihenni, ha szeretnél, nem baj, ha nem bírod”... Agyvérzést tudnék tőle kapni, egy pozitív szót nem tudok mondani rá, de tényleg. Ha pedig visszaszólok, beszólok neki vagy szimplán elmondom a véleményem, akkor elmond minden hülyének, még gyerek vagyok, honnan tudnám, nincsen hozzá közöm stb. A szüleim meg szimplán annyival rendezik le, hogy “ne veszekedjetek” és kész. Pedig sokszor látom rajtuk, hogy őket is zavarja, mert minden hétvégén hazajön és itthon is rendezkedik.
2020. júl. 15. 11:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát, ne vedd fel ha hív! Tiltsd le! Az egy megoldás arra, ha épp nincs jelen, amúgy meg ha olyan a személyiséged és képes vagy konfrontálódni, akkor elmondhatod neki normális hangnemben, hogy téged bánt a viselkedése. Ha valóban olyan "okos" megérti, ha meg nem, akkor az méltó példája, hogy idióta, aki eszesnek képzeli magát. Otthon sajnos nem tudsz mit tenni azon kívül, hogy esetleg összehívsz egy családi kupaktanácsot, ahol mindenki elmondhatja a problémáit.

Egy barátnőmnél ez az utóbbi egész jól sikerült. A szülők is normálisabban álltak hozzá, a tesója meg azóta kussol. Igaz, nem lett kedvesebb, de hát azt hiszem számodra ez is egyfajta siker lenne, ha békén hagy. :)

2020. júl. 15. 11:15
 2/11 anonim ***** válasza:
75%
Ismered Káin és Ábel történetét? Ajánlom szíves figyelmedbe, ha nem ismernéd.
2020. júl. 15. 11:25
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Figyelmen kívül kell hagyni a kéretlen tanácsait, minimálisra kell korlátozni a vele való kapcsolatodat. Abszolút vissza kell utasítani a legapróbb irányítási kísérletét is!

Ilyenkor részéről majd meg fog jelenni az agresszió, a sértődés, a szüleid befolyásolása, stb.

Ösztönösen megpróbálja majd a hatalmi pozícióját veled szemben megőrizni.

Ez az egyéniségétől függően, mindenféle aljasságon át, egészen a durva fizikai agresszióig terjedhet, erre légy felkészülve.

Ezután ha van elég esze, kialakulhat, lassan, lassan évek alatt egy szerető, segítő, testvéri viszony köztetek.

Ha ennél butább, megmarad egy hűvös, távolságtartó sértődött kapcsolat a részéről.

De a lényeg, lerázod magadról ezt a terhes hatalmaskodást.

2020. júl. 15. 11:49
 4/11 anonim ***** válasza:
Hány évesek vagytok és mennyi év van közöttetek?
2020. júl. 15. 12:34
 5/11 A kérdező kommentje:
21 éves vagyok, ő pedig 37.
2020. júl. 15. 13:02
 6/11 A kérdező kommentje:

A családi kupaktanács nem működik, mert a szüleim nem is értik, hogy ezzel mi a problémám... Szerintük csak jó szándékkal segíteni akar.

Vele sem lehet beszélni, mert csak jön a szokásos (kérdésben is említett) hálátlan vagy, még nem érted, még gyerek vagy, persze stb. dumája.

2020. júl. 15. 13:05
 7/11 anonim ***** válasza:

Neki nincs gyereke meg jobb dolga, mint téged pesztrálni? Xd Amúgy komolyan, kérdező.. ha nem próbálkozol, akkor meg offold ki mindenhol, aztán ha megsértődik legalább nem fog hozzád szólni. Én értem, hogy segíteni akar, de ezt mondhatnád neki is, hogy:"Az nem segítség, hogy ledegradálsz engem. Attól senki sem lett jobb, hogy lehülyézték. Ha valóban azt akarod éreztetni, hogy fontos vagyok, akkor támogass, de hagyj kibontakozni! Továbbá csak pozitív kritikát mondj, ami fejleszt, mert visszafejlődni egyedül is tudok, köszi."

Ha normális, biztosan megérti. Amúgy nekem kicsit tényleg fura, hogy egy 37 éves nő örökké rajtad lóg.. Xd

2020. júl. 15. 13:18
 8/11 A kérdező kommentje:
Nem normális és nem érti meg :D Amúgy nem csak velem ilyen (jó, másokkal lehet nem ilyen mértékben), kb. mindenkivel, csak valaki van olyan hülye, hogy ezt tényleg pozitívan fogja fel és sztárolja, ámuldozik rajta. A vicc az, hogy amúgy középiskolás kora óta kollégista volt, nem is lakott itthon felnőttként sem, most már pláne van egy saját élete (kapcsolat, munka, ház minden) és mégis ez kell neki...
2020. júl. 15. 13:23
 9/11 anonim ***** válasza:
Hm.. hát, akkor nem tudom, mit lehetne vele csinálni. Mondd meg neki, hogy szüljön magának gyereket és azt irányítgassa, te már felnőtt vagy! :D
2020. júl. 15. 13:27
 10/11 anonim ***** válasza:
Legyél vele szemben te is nárcisztikus! Mutass tükröt neki! Csináld amit ő!
2020. júl. 15. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!