Mit gondoltok erről a párbeszédről apa és lánya között?
lány: Bevigyem a te kajád is? (dobozos kínait vett, azért van külön, és a hűtőbe kell bevinni)
apa: Nem kell, még eszek belőle.
lány: ok
(kiderült, hogy van másik kaja is, apa azt akarja enni, lány már bevitte a kajáját)
apa: Vidd már be az én kajámat is,......meg hozzál tejet
lány: (lerakja a tejet az asztalra) miért nem kéred?(mármint, hogy parancsolt), akkor is kihoznám.
apa: káromkodik, jól lecseszi a lányt, és még 10 perc múlva is megemlíti, ezen kattog, de jó hangosan, veszekszik
Kinek van igaza?
Köszi, ha válaszolsz!
oké, tegye del a kezét, aki minden egyes alkalommal úgy két a családtagtól, hogy kérlek szépen, légy szíves...
Nem ő kattog, hanem te.
17 éves vagyok
És egyébként állandóan így kér mindent.
Az ittas része az nem igaz, az idegbeteg meg annál inkább.
Jó azt kihagytam, hogy amúgy lelökte a tejet az asztalról, és ordított,, hogy tegyem vissza, meg jó sok káromkodást elmondott rám. Azt hittem lejön abból, ahogy magyaráztam, hogy nem volt túl kedves.
Amit én mondtam, az meg igen, azt mondtam, amit leírtam, csak annyit.
Apád egy paraszt.
Attól mert otthon vagyunk, még lehet a családtaggal normálisan beszélni, ahogy másokkal is beszélünk. Pont a családtagokat kéne leginkább megbecsülni, tisztelni, szeretni.
De mit csinál a szülő?
Parancsol, leb@sz, ordibál. Aztán pislognak, hogy a fene se megy a közelükbe, amint lelép a gyerek.
Nálunk (és szerintem a legtöbbeknél) családon belül nem használjuk mindig a "kérlek", "légy szíves" szavakat, sokszor a sima felszólító mód is elég ("Gyere, nézd meg!", "Vidd el ezt is!"). Ilyenkor ezeket egyik fél sem szánja/érzi parancsolónak vagy tiszteletlennek.
De sok múlik a konkrét szituáción, a kontextuson, a pillanatnyi hangulaton, hangmemen, hangsúlyon.
A kérdésedet olvasva fejben olyan hangon képzeltem el a párbeszédet, amiben apád mondata teljesen rendben volt "kérlek" nélkül is (kérő hangsúllyal, csak a konkrét "kérlek" szó kimondása nélkül). Nálunk szokványos párbeszédet írtál le.
A valóságban viszont ki tudja... Ha te adott helyzetben sértőnek érezted, akkor valószínűleg éppen az volt. Az viszont biztos, hogy ő nagyon túlreagálta azt, hogy "jómodorra tanítod".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!