Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Érettségi után külföldre...

Érettségi után külföldre szeretnék költözni, anya, sőt az egész család nem támogat, mit tegyek?

Figyelt kérdés
Az a legnagyobb kivetése, hogy nem fogunk gyakran találkozni, továbbá olyanokat mond, hogy nem fogok nélkülük boldogulni, stb. Nagyon szeretem a családomat, de csak bűntudatot keltenek bennem. Valóra szeretném váltani az álmaimat, szeretném egy jobb életet magamnak és a jövendőbeli gyermekeimnek is. Tudom, hogy szeretnek és csak féltenek, de mindenképp menni szeretnék.

2020. máj. 8. 22:04
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
93%
Menjél. Bátraké a szerencse. Ami szerintem fontos, hogy legyen annyi pénzed,hogy ha bármi van, haza tudj utazni. És ennyi. :D Sok sikert!
2020. máj. 9. 09:53
 12/25 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Köszönöm a sok választ, biztatást, segítséget.

Először is úticélt nem írtam, mert nem szerettem volna ezzel kapcsolatban bírálatokat kapni, de Európán kívül van. Pénzügyeket szintén nem szeretnék megosztani, hogy ne nektek kelljen aggódnotok emiatt, viszont nem igénylem ilyen téren a családom támogatását.

Több tervet is készítettem már, arra az esetre, ha az egyik nem jönne be. Magyarországon semmi képpen nem szeretném elkezdeni az egyetemet.

Először mindenképp még több pénzt keresnék, hogy aztán el tudjam dönteni, hova tovább.

Az ország nyelvét eddig egyedül tanultam, akadtak beszélgetőpartnereim, jól megy. Az angolom C1-es, viszont ezt még tökéletesebbre szeretném fejleszteni, tanulok még ezek mellett két nyelvet is. Elsősorban a nyelvekkel kapcsolatos munkát szeretnék, de amíg nem vagyok elég képzett nem tervezek válogatni munkák terén, ezt ne úgy értsétek, hogy bármit elvállalok, de tudom, hogy így kevesebb lehetőségem van. Ha minden jól megy, akkor munka mellett nyelviskolába mennék, egyedül is jól elboldogulok nyelvtanulásban, se szeretném a hiányosságaimat fejleszteni, hogy a hétköznapi életben ne legyen gondom.

A kérdésnek elsősorban a családi kapcsolatokhoz lett volna köze, mivel mindenképp adott a helyzet, de nem tudom, hogy lehetne velük elfogadtatni, hogy érhetném el, hogy komolyan vegyenek, hiába tervezgetek több éve.

2020. máj. 9. 12:14
 13/25 anonim ***** válasza:
32%

"hogy komolyan vegyenek, hiába tervezgetek több éve."

Nem bántásból, de ez teljesen érthető azok alapján, amit írtál.

"Először mindenképp még több pénzt keresnék, hogy aztán el tudjam dönteni, hova tovább."

"Ha minden jól megy..."

Ezek elég ingatag tervek, lásd be azért. Azt mondod, itthon nem mennél egyetemre - ez azt jelenti, hogy az adott országban igen?

(Egyébként ha netán Ázsiában van ez az ország...ott azért sok helyütt nem jelent semmit az angol nyelvtudás önmagában, sajnos. Ha itt cikinek érzed megosztani az úticélt, írj rám nyugodtan privátban, nem nevetlek ki :))

2020. máj. 9. 12:22
 14/25 anonim ***** válasza:
86%

A szülőknek, családnak is be kell látnia a gyerek egy bizonyos életkora felett azt, hogy nem gátolhatják a végtelenségig a külföldre költözését, max. addig húzzák-nyúzzák, akadályozzák, amíg a viszonyuk látja a kárát. A felnövéshez tartozik a bizonyos fokú elengedés is, mindkét féltől, kinek hamarabb, kinek később lesz erre igénye fiatal felnőttként.

Valószínűleg a szüleidnek eddig nem volt lehetősége igazán megtapasztalni, meglátni, hogy Te tényleg ezt akarod, nem láthattak még olyan élethelyzetben sem nagyon, ahol teljesen önállóan kell helyt állnod (ezt nem rosszból mondom: Ha jól értem, érettségi előtt/közben lehetsz most, optimálisan a középiskolai éveid alatt még nem is vagy erre rákényszerülve). Emiatt nehéz elképzelniük a külföldi életedet. Ami viszont szerintem tök jó dolog, hogy önállóan tanulod a célnyelvet, van terved, ez sejteti hogy nem vmi múló szeszély nálad ez az egész.

Nem tudom, hova tervezel Európán kívül, ahol a lehetőségeid is jelentősen jobbak,de emiatt gondolom, nem vmi olyan helyre, ami esetleg rizikós biztonsági szempontokból.

Az induló tőke tehát rendelkezésedre áll? Én amit esetleg javasolnék: Amennyiben (még) nem, vagy nem teljes egészében, kezdj el itthon dolgozni, mondjuk egy évet és azalatt keresd meg a pénzt. Neked is jól jön kint, plusz én szülőként azt venném ki ebből, hogy tényleg eltökélt vagy, teszel a célodért, biztosan nem tartanálak vissza, hiszenblátnám, hogy igenis tudsz boldogulni. A távolságra hivatkozni pusztán pedig már picit önzés lenne szerintem. Tehát duplán jól jársz, és a családod aggályait is elintézted.

Ami még egy személyes megjegyzés: Tényleg számíts arra, hogy nem mindig lesz könnyű kint. Nem pusztán azért, mert idegen országban, nyelven, emberek közt kell helytállni, hanem azért sem, mert 18-19 évesen igenis tök új és eleinte nehéz is az, hogy egy viszonylagos védett élettérből kikerülsz, mindent önállóan csinálsz, háztartást vezetsz, új időbeosztásra van szükséged minden tekintetben. Plusz amit én még tapasztaltam, hogy habár lehet, hogy egy adott ország nagyon szimpi elsőre, de az ottani élet során mégsem válik be. Ezért nagyon-nagyon ajánlott eltölteni ott 1-2 hónapot még nem véglegesen, hogy vmi benyomásod legyen arról, tényleg bejön-e ez az egész.

2020. máj. 9. 12:39
 15/25 A kérdező kommentje:

Még érettségi előtt ki fogok menni, hogy lássam a dolgokat.

Nem ciki leírnom, egyszerűen nem akarok belemenni, nem akarok erről vitatkozni, eldöntöttem és kész. Nem az érdekelt, hogy az itt lévő emberek között ki gondolja úgy, hogy meg tudom csinálni, kinek nem tetszik az ötlet.

A "ha" és egyéb kifejezések nem a tervek ingatagságát fejezik ki, hanem az eshetőségeket, mert mindig közbe jöhet valami. Még mindig van időm eldönteni, hogy egyetemre menjek-e, vagy először dolgozni, de ez még a jövő zenéje. Jó ötlet, hogy elkezdjek dolgozni, viszont olyan nagy az óraszámom, és viszonylag kisvárosban élek, nem összeegyeztethető, de megnézem a lehetőségeket, ha a pénz nem is döntő most ebben a kérdésben, lehet így meg tudom győzni őket.

2020. máj. 9. 12:55
 16/25 anonim ***** válasza:
84%
Kerdezo, ha vadidegeneknek se mered egy anonim oldalon leírni, akkor valami ritka nagy baromság a terved. Pénzed meg nem tudom honnan van, ha nem a szüleidtől 16-17 evesen.
2020. máj. 9. 13:23
 17/25 A kérdező kommentje:
Még egyszer: nem a kérdéshez tartozik.
2020. máj. 9. 13:35
 18/25 anonim ***** válasza:
80%
Akkor mi tartozik a kérdéshez? Ha nagykorú leszel, oda mész ahova akarsz. Ennyi
2020. máj. 9. 13:46
 19/25 anonim ***** válasza:
22%

Irtad hogy nem Europaban van a celorszag es az angolt emlitetted hogy jol megy, igy gondolom ez az orszag nyelve.

Ha Kanada vagy USA az uticel akkor nem csodalom hogy feltenek mert olyan messze lennel toluk hogy nem tudnal hazamenni csak ugy ha kiderul hogy masnap nem lesz hol laknod peladul.

En USAban elek es nagyon nehez kint. Hivatalosan kint lenni sem egyszeru es nagyon koltseges. Az hogy koltseges az minden orszagra vonatkozik mert a lakhatas draga, a keresetek meg hiaba jok ha felet elviszi az alberlet. 18-19 evesen 0 munkatapasztalattal nem fogsz sokat keresni. Ha nincs kint rokonod akkor teljesen egyedul leszel.

Nekem csak a felesegem van itt, senki mas.

Az angol meg hiaba C1 vagy tudom is en milyen szintek vannak. Kimesz kulfoldre es talalkozol egy helyivel akinek olyan akcentusa van amit eletedben nem hallottal es alig erted mit mond.

A tanacsom hogy gondolkozz realisan. Van e legalis lehetoseged ki menni, mennyibe kerul, mit tudnal kint dologzni.

Kezdo toke van? 18 evesen ha szulok nem tamogatnak akkor ketlem hogy 1 millional tobb sporolt penzed lenne de meg az se sok mindenre eleg kint.

Job eletet szeretnel de honnan tudod hogy jobb lesz? kint sem gazdag mindenki.

Ha Magyarorszagon szorgalmas vagy es jol bansz a penzzel akkor lesz megelhetesed. Hiaba vagy pl amerikaba ha nem dolgozol sokat, nem ertesz semmihez akkor olyan szegeny leszel hogy a szuleidet sem tudod meglatogatni.

2020. máj. 9. 13:50
 20/25 anonim ***** válasza:
79%
Hat szerintem meg épp nem Kanada vagy az USA a célja, hanem valami keleti ország.
2020. máj. 9. 13:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!