Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit gondoltok arról, ha egy...

Mit gondoltok arról, ha egy családban a szülők eltérő nézeteket vallanak, és a gyereküknek mindenki a saját nézetét közvetíti?

Figyelt kérdés

Például az egyik szülő vallásos, a másik pedig ateista. A gyermeknek pedig nem egy egységes képet adnak, hanem a vallásos szülő elmondja, hogy miért hisz, miként éli meg, és a másik szülő azt, hogy ő miért nem így látja a világot.

Mindkét fél tiszteletet mutatna a másik nézetei iránt, és a lényeges kérdések többségében egyetértenek, mondhatni így is hasonló az értékrendjük.

2020. máj. 2. 15:41
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez működhet, ha egyik szülő sem úgy kommunikálja a maga világnézetét/véleményét, hogy aki másként gondolja, az eleve h..lye.

A gyerek tkp csak megtudja, hogy a világ úgy kerek, hogy van aki így vélekedik, más meg úgy.

Jó esetben kifejezetten széles látókörű ember lesz belőle, mert nem egyféle nézetrendszerrel találkozik.

Esetleg majd akkor fog kicsit csalódni, amikor látja, hogy sok ember mennyire érthetetlenül stupid a szüleihez képest.

2020. máj. 2. 17:23
 12/16 anonim ***** válasza:
85%
Ilyen esetben tudomásul kell venni, hogy a gyerek is egy érző, gondolkodó lény, és például hagyni, hogy ő válassza ki, vallásos akar-e lenni, vagy sem.
2020. máj. 2. 17:37
 13/16 Ramos ökle ***** válasza:
25%
Lehet probléma ebből. Ha két értelmes emberről van szó, akkor is, bár akkor talán kevésbé. Az én tapasztalatom az, h a vallásos/hívő fél általában a gyereket is ebbe az irányba tereli tudatosan, a nem hívő kevésbé. Ebből lehet probléma. Elég sok olyan embert ismertem meg, akiknél a szülő vagy szülők vallásosak voltak, ő pedig ellenállt, és gyakorlatilag megkeserítették az életét különböző lelki manipulációkkal, mert nem tudták elfogadni, h az ő gyerekük nem hisz. Nem hívő szereplőkkel, ahol a gyerek hívő lett, nem nagyon ismerek ilyen történeteket.
2020. máj. 2. 18:13
 14/16 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem már alapból a házassággal probléma lehet. Két teljesen más erkölcsi értékrendről lehet itt szó, meglepődnék ha ez nem generálna konfliktust. Nálunk én vallásos vagyok, párom pedig "lazán" vallásos, így nevelték, hisz Istenben de nem tartj szigorúan. Én inkább. A gyerekek inkább az én elveim szerint vannak nevelve, ezt közösen döntöttük el, nem erőltettem rá.

Szerintem ez így, ahogy leírtad, nem működik. Összezavarod a gyereket vele.

2020. máj. 2. 18:16
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem kell a gyereknek nap mint nap a veszekedést hallgatni mert anyunak meg apunak más a vallása és a véleménye akkor nincsen baj.Szerintem egy ilyen családban a gyerek megtanulja azt hogy a saját véleménye érdekelje és hogy ő döntsön.
2020. máj. 2. 22:59
 16/16 anonim ***** válasza:

Ha folytatja is z egyik szulo a vallasi gyakorlatat (jar templomban, imadkozik, asztali aldast mond stb.), akkor ebbol lesz konfliktus.

Elso esetben a megkereszteld-e a gyereketek es mikor es hogyan es kik legyenek a keresztszulok, aztan tanuljon e hittant, utana meg majd jon a biologia es majd tamadja az evoluciot. Ugyhogy ez kesobb is folytatodni fog a milyen eskuvoje legyen a gyerwknek etc.

Vagy az elejen le kell tisztazni, hogy melyik szulo aki enged. Azaz ugy nevelitek mintha nem lennetek vallasosak, de ha akar menjen el a vallasoso szulovel templomba, ha erdeklodik elmondhatja neki miert imadkozik, mi ez stb. Vagy vallasosnak nevelitek es ha megkerdezi a masik szulo miert nem megy o elmondja azert mert ...

Masik opcio nem allsz ossze ilyen emberrel 3. te is folveszed a vallasat.

Nalunk en hiaba tartottam tiszteletben a parom vallasossagt es hogy az elozo kapcsolatabol igy nevelt gyerekei voltak, egyre tobb konfliktusunk van belole.

En sose mondtam nekik, hogy nem letezik isten, sose gunyolodtam, sose vagtam pofakat asztali aldaskor, sose tettem egyetlen megjegyzest se. Ehhez kepest engem egyikuk se kerdezett meg sose, en miben is hiszek, egyszeruen elkonyveltek ateistanak. Nem tudjak anno nagymamam megtanitott minket is imadkozni, megkereszteltek, evente par alaklommal elmentunk templomba, tudom a mise rendjet, ha utaztam mindig a templomokat is megneztem es imadkozni is szoktam. Ezt rolam nem tudjak, mert a nagy sjt vallasossaguk fenyeben egyaltalan nem erdekelte oket vajon en mithiszek vagy velek errol. A sajat gyerekemet mivel az apja nem vallasos es ennyire sincs koze a vllashoz, mint nekem nem neveljuk "hivonek", ha kerdez meselunk rola, de nem jar pl hittanra.

Na most a parom mar tobbedjere szolt be, ahogy a gyerekem kerdezett valamit egy allatrol es en meseltem neki, hogy "NA EZ is egy bizonyitek arra, hogy az evolucio nem letezik!" (En totalisan kiakadtam, mert egyreszt a gyerekem meg kicsi es egyaltalan nem az evoluciorol beszeltem neki, masreszt en SOHA nem mondtam egyik gyerekenek se, hogy na ez bizonyitek rra, hogy isten nem letezik vagy ha igen akkor tojik fwjunkre vagy mas hasonlo serto dolgot.)

Szoval eltero nezetek vallasa eseten vagy az egyik szulonek kusslesz a neve vagy mindket szulonek intellogensnek kell lennie es nezeteiket megtartania magnk.

2020. máj. 3. 07:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!