Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek hány éves korig...

Szerintetek hány éves korig lehet “nevelni” egy gyereket? Szóval mikor van az a kor amikor már nem igazán lehet megváltoztatni, kialakult egy alap személyisége?

Figyelt kérdés
2020. ápr. 19. 21:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
80%
Elvileg 12 éves korodig alakul a személyiséged, utána már csak traumák miatt változhatsz meg alapjaiban.
2020. ápr. 20. 00:06
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Anno, amíg nem volt gyerekem, úgy gondoltam, ha lesz, olyannak nevelem, amilyennek én akarom. Hiszen gyerek, én az anyja vagyok, olyan lesz, amilyennek nevelem.

Hát nem. Már csecsemőként is kiütközött, hogy bizony neki saját személyisége van és ez azóta is így van. Nevelem, de hogy abból mi marad meg, mit hasznosít, mire tesz nagy ívben, az rajta múlik.

Úgyhogy a nevelésnek és a személyiségnek nincs köze hozzá.

2020. ápr. 20. 07:23
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
A gének sokkal meghatározóbbak mint a nevelés! Természetesen kell nevelni,irányt mutatni, olyan életet élni, hogy példaértékű legyen a gyereknek! Nekem több gyerekem van, mindegyik egyforma értékrendben nőtt fel,mégis mindegyik másképp viszonyul az élethez! Van amelyik sokkal jobban alakítja az életét mint ahogy én tettem, van aki elkövet butaságokat! A lényeg szerintem, olyan életet érdemes biztosítani a gyerekeinknek, hogy szeressenek otthon lenni!
2020. ápr. 20. 07:57
 14/19 A kérdező kommentje:
Úgy értettem amúgy, hogy mi van akkor ha mondjuk örökbe fogadnak egy gyereket vagy más közegbe kerül? Pl mi dominál jobban, ahogy kicsiként nevelték, mondjuk 6-10 éves koráig vagy még lehet ezen változtatni?
2020. ápr. 20. 08:39
 15/19 anonim ***** válasza:
81%

12-13-ra:

Pontosabban föl kell ismerned, hogy milyen karakterű ember, és a túlzások lenyesegetésével alapvetően olyannak kell elfogadni, amilyen, és ahhoz kell igazítani a nevelését.

Ha pl. egy fiú visszahúzódó, csöndes gyerek, akkor nagy hiba erőltetni, hogy vagány srác legyen. Ha nem focizni szeret, hanem krétával a betonra rajzolni, akkor ebben kell őt erősíteni, dicsérni. Kicsit lehet mutatni neki, hogy más jó dolgok is vannak az életben, hátha kedvet kap hozzá, de erőltetni nem szabad.

Viszont az alapvető tudnivalókat, illemszabályokat és tiszteletet bele kell nevelni. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a kisgyerek szeret szót fogadni, mert vágyik a szülei elismerésére, dicséretére. Már persze, ha ahhoz szokott hozzá, hogy dicsérik, nem ahhoz, hogy szidják.

És egy kisgyerek hihetetlenül jól megérzi, hogy kelletlenül foglalkoznak vele, teher-e a szüleinek, vagy szívből szeretik, és szeretnek vele időt tölteni.

13. írja, hogy a gének sokkal meghatározóbbak, mint a nevelés. Abban igen, hogy művészlélek lesz, vagy racionális mérnökember. De abban, hogy kulturált, együttműködésre képes, harmonikus személyiség, vagy egy összeférhetetlen, beilleszkedni képtelen ember lesz-e, az a nevelésen múlik, vagyis 100%-ig a szülő felelőssége.

2020. ápr. 20. 08:52
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Az dominál,hogy 6-10 éves koráig hogy nevelték! Biztos lehet alakítani, de az nagy igazság, hogy a vér nem válok vízzé!
2020. ápr. 20. 08:52
 17/19 anonim ***** válasza:
76%
#15 A gének a személyiséget is meghatározzák,mi mást! 100%-ban nem tudsz egy embert olyanná tenni amilyenné szeretnéd! Hála istennek!
2020. ápr. 20. 08:57
 18/19 anonim ***** válasza:
89%

14-re:

Az örökbe fogadást nagyon nehéz ügynek tartom. Eleve, ha sor kerül rá, akkor nagy hendikep volt a kisgyerek életében. Ha 6-10 éves koráig olyan viszonyok között volt, ahol nem kapta meg azt, amit előző hsz-omban hangsúlyoztam, akkor extra türelem, szeretet és kitartás kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozott felnőtt legyen belőle. De nem lehetetlen. Csak a szülőnek föl kell készülnie arra, hogy sokáig csak adni, adni, adni kell szeretet, megértést, türelmet, és csak nagyon sokára fogja ez megteremni a gyümölcsét.

Ha viszont nevelőszülők nevelték egészen kicsi kora óta, és ideálisan szerető légkör vette körül, akkor még rosszabb akárhány évesen ebből kiszakítani azon az alapon, hogy "mostantól én foglak nevelni, mert egy hivatal ilyen határozatot hozott". Ez a jelenlegi magyarországi gyakorlat, amit én szörnyűnek és embertelennek tartok. Akkor is, ha a vér szerinti szülő kapja vissza a gyerekét.

Ha én írnám a jogszabályokat, az én felfogásomban nem a vér szerinti szülőnek vagy a gyermektelen házaspárnak volna joga gyereket visszakapni ill. örökbe fogadni, hanem a gyereknek volna joga egy szerető szülőpár mellett fölnevelkedni. Akikkel ha kialakult a szeretetteljes kötődés, akkor halálos vétek tőlük elszakítani.

Ha én gyermektelen volnék, kizárólag olyan gyereket mernék, akarnék örökbe fogadni, akit nem én választok, hanem aki engem választ. Aki szeretné, ha hazavinném, ha apukája lennék ill. feleségem az anyukája. Akkor is, ha őt sok sérülés érte kicsi korában, amit nekünk extra türelemmel, szeretettel kell begyógyítanunk. A gyomrom felfordulna attól, hogy egy szerető nevelőszülőknél élő, hozzájuk kötődő kisgyereket elvigyek erővel, ő meg sírna utánuk. A szívem szakadna meg, és képtelen lennék rá! És szörnyű embernek tartom, aki képes ezt megtenni! Pedig ma ez a gyakorlat!

2020. ápr. 20. 09:09
 19/19 anonim ***** válasza:
Most komolyan azért pontoztatok le nullára, mert azt írtam, hogy engem huszonévesként is próbáltak nevelni Nem trollkodásból írtamm, tényleg így van.
2020. ápr. 20. 13:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!