Ha van egy ember, akinek a halála után igényt tartok az örökségre, de nem tartom vele a kapcsolatot, akkor honnan tudhatom meg, hogy meghalt? Van erre valamilyen adatbázis? A családja nem fog engem keresni, egy részük rosszindulatból, más részük nem tud rólam.
Mi alapján tartasz rá igényt? Ha örökös vagy értesítenek.
2020. jan. 28. 19:33
2/21 anonim válasza:
És miért tartasz igényt az örökségre?
2020. jan. 28. 19:34
3/21 anonim válasza:
HA jogosult vagy az örökségre, akkor azt hivatalos helyen tudják, ha meg csak te gondolod, akkor hiába akarnál örökölni.
2020. jan. 28. 20:01
4/21 A kérdező kommentje:
Elhihetitek, hogy nem a semmi alapján akarok utána örökölni.
Vér szerinti gyerek vagyok az első házasságából.
2020. jan. 28. 20:05
5/21 anonim válasza:
Megvan az öröklés hivatalos menete, hogy ki örököl. Az is lehet, hogy írt az illető végrendeletet. Ha örökölsz valamit, meg fognak keresni.
2020. jan. 28. 20:22
6/21 anonim válasza:
Ha vér szerinti örökös vagy, egyenesági leszármazott (azaz a hagyatékban első helyen érintett), akkor a közjegyzői értesít, de egyébként van egy hivatalos oldal is, ahol utána lehet nézni az ún, közjegyzői hírdetményeknek. Ott kell lennie annak, akit keresel, de elsődlegesen megkeresnek, ha Timbuktuban laksz, akkor is.
2020. jan. 28. 20:31
7/21 anonim válasza:
Megkeresnek majd ne aggódj. Hivatalos helyről, nem a rokonok fognak keresni. Hehe. Lesz nagy meglepetés, mikor rádöbbennek a létedre. De azért ne éld bele magad az örökségbe. Simán lehet, hogy apád eltartási szerződést köt majd valakivel, így másé lesz az ingatlan. Vagy ha van valami biznisze, eladja halála előtt, a pénzt meg vagy feléli vagy még életében odaadja azoknak, akiknek szánja.
2020. jan. 28. 20:51
8/21 anonim válasza:
Nem keresik meg, ha nincs végrendelet. Engem sem kerestek meg, csak az másik örökös volt olyan hülye, hogy a halálhírt közölte velem. Én meg utána kérdeztem az önkormányzatnál a hagyatékinak, ahol közölték, hogy nem volt rólam tudomásuk, a másik örökös (aki együtt élt az elhunyttal), nem tett róla említést, hogy van még egy egyenesági leszármazott. Szóval nemhogy Timbuktuban, de még Budapesten belül SEM keresnek meg.
Kérdező: ha tudod, hogy él(t) az apád, akkor az önkormányzatnál is érdeklődhetsz vagy a népesség nyilvántartóban (már nem így hívják pontosan, de így egyszerűbb).
2020. jan. 28. 21:06
9/21 anonim válasza:
Hát a nagyim halála után nem értesítették az előző házasságból született gyerekét, a közjegyző meg csak kérdezte, hogy tudnak-e más örökösről.
Ezt tőlem is kérdezték hagyatékin. A közjegyzőnek nem feladata megkeresni ezeket sajnos.
"Az emberek alig negyede tudja, hogy a hagyatéki eljárás során a vagyonelemek és az örököstársak felkutatása nem a hatóságok, hanem az örökösök feladata – derült ki Magyar Országos Közjegyzői Kamara online felméréséből."
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!