Hogyan legyek jó Anya?

Figyelt kérdés
2 gyerekem van, kicsik még. Szeretnék jó Anya lenni. Szeretném, ha normális felnőtt lenne belőlük. Szeretném, ha nem írnának majd ki kérdést rólam, hogy mennyire vagyok szar Anya. Hogy legyek jó Anya? Milyen egy jó Anya? Ne legyek túl engedékeny, de ne legyek túl szigorú, ne oldjam meg helyettük a dolgokat, de ne is érezzék, hogy nem segítek. Össze vagyok zavarodva és félek, hogy el fogom rontani és boldogtalanok lesznek az anyjuk miatt. Úgy érzem iszonyú nagy az elvárás manapság. Hogy csináljam jól?
2019. dec. 28. 21:46
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld meg óvatosan a háttérből terelgetni őket, úgy hogy azért érezzék, hogy segítesz nekik, de ne érezzék úgy, hogy anya csinál meg mindent helyettük. Pl a leckéjükben segíthetsz, de ne írd meg helyettük. Azt mondom csak csináld amit jónak látsz, ez ösztönből jön, megfelelni mindenkinek úgy sem lehet, ezt engedd el. Elég ha a gyerekeidnek jó vagy úgy ahogy vagy.
2019. dec. 28. 22:02
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Szia. Nekem egy lányom van. Én annak a híve vagyok hogy engedem egy határig, míg tudom biztonságos. Nagyon fontos! Hogy egy olyan anya lány viszony van köztünk, ami megingathatatlan. Mindig őszinték vagyunk egymáshoz, így tudom, hogy hova megy. 15éves belépett a dac korszakába, az apja és közte vannak is viták, de közöttünk hála az Istennek nincs. Holnap megy át az osztály társához ott alvósra, sokan lesznek, szülinap lesz, lehet lesz alkohol. Kérdezte ihat-e?! Mondtam neki ha szeretne akkor ihat, de mértékkel. Nagyon fontosnak tartom, hogy őszínték legyünk egymáshoz. Anyámmal nem volt meg ez a kapcsokat, azért is ragaszkodok hozzá. Én hazudtam szöktem, amire nem vagyok büszke. Ezért is kérem mindig, hogy írjon vagy hívjon. És megteszi, hisz ha megkér valamire én is megteszem. Ismerem az összes barátot, havert. Szeretnek, sosem voltam ellenük, és sosem tiltottam el tőlük, pedig volt mikor azt mondtam volna, hogy itt az állj, de szerettem volna hogy ő tapasztalja meg, hogy vannak jó és rossz emberek az életünkben. Elmondtam a véleményem, ő meghallgatott, de nem tiltottam. Visszatérve, ha meg van a kapcsolat, akkor minden jól fog alakulni, de sose hazudj! Az egy kudarc lesz neki
2019. dec. 28. 22:13
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

1) legyél következetes. Fektess le ÉSSZERŰ szabályokat, amikben előzetesen megállapodsz a gyerekkel. Ezek betartását kőkeményen követeld meg. Pl. fogmosás este lefekvés előtt, ne ilyeneket, hogy minden jegyed ötös lesz, mert ez betarthatatlan.

2) ha valami rosszat csinál vagy butaságot, soha ne hülyézd le, magyarázd el neki észérvekkel, hogy az miért nem volt jó

2.b) ha elmesél neked valamit, ne nevesd ki vagy ne mond azt neki, hogy ez hülyeség volt, mert elveszti a bizalmát irántad, és nem fog elmondani neked dolgokat. Kamaszkorban titkolózni fog. Legyél nyitott a dolgai iránt.

3) szerezz neki élményeket, bátorítsd új dolgok kipróbálására

2019. dec. 29. 06:59
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Hja es 4) ne nevelj belőle anyámasszony katonáját. Tudatosuljon benne idővel, hogy a nagybetűs élettre készül, nem fogod a kezét élete végéig. Intézzen felnőttes dolgokat egyedül, pl bevásárlás, takarítsa a szobáját, vidd el bankba, ügyintézésre, mutasd meg neki hogy működik az élet. Aztán bátorítsd diakmunkára. Kóstoljon bele abba is.

5) legyen szociális. Mindenki megbotrankozik azon, amikot a gyerek anyu/apu jelenléte nélkül összecsinálja magát és köszönni se tud a szomszédnak. Legjobb ha gyakorolja a szereplést, pl színjátszó szakkörökben.

2019. dec. 29. 07:05
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha fiad van foleg de ha lany akkor is, hagyd oket beken ha parkapcsolata lesz. Hagyd beken. :) Igy nem fog megutalni. Es keresni is fog!
2019. dec. 29. 08:39
 6/8 A kérdező kommentje:
3 és 1 évesek (fiú, és lány) szóval a párkapcsolat még odébb van:) Köszönöm a tanácsokat. A nagynál most benne vagyunk a dackorszakban és annyira rossz ez a sok hiszti, sokszor eldurran az agyam és rákiabálok, pedig tudom, hogy nem kellene. :(
2019. dec. 29. 08:45
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

ne akadj jó anya lenni

csak normális és elég :)

ne másoknak akarj megfelelni bőven elég ha magadnak megfelelsz

ne a külső tényezők miatt akarj valamit hanem mert a gyerek igényli

figyelj a gyerekekre és ennek megfelelően neveld őket

ne hasonlítgasd össze őket, ne mond h bezzeg :DDD

a képességeiket enged kibontakozni hagy "elesni" őket !

fogadd el h két különálló személyiségek akár ellentétes vonásokkal

ahogy nőnek úgy lépj mindig hátra egy picit h önállósodjanak de legyél ott ha kell.

inkább kérdezz mint kijelents dolgokat

kommunikálj az érzéseidről

beszélj velük egyenrangúként!

szabj határokat de folyamatosan figyeld h ne legyen tág vagy szűk nekik, a határokat folyamatosan lassan tágítsd a képességeiknek megfelelően! ne hozz értelmetlen szabályokat, olyat amit te saját magadra nézve zavaró azt ne szabd meg nekik sem.

és türelem türelem türelem :)

2019. dec. 29. 09:03
 8/8 anonim ***** válasza:
74%
Vekerdy mondta: inkább tedd a feltételezett rosszat magabiztosan, mont a feltételezett jót bizonytalankodva. Ez azt jelenti, hogy ha helyesnek gondolsz valamit, pl.hogy egy adott szituációban erősen rászólsz, de olvasrad, hogy soha nem szabad kiabálni a gyerekkel, és egy elfajult szituációban is csak gügyögsz neki, akkor megérzi, hogy nem magabiztosan és meggyőződéssel cselekszel, és az rosszabb, mint egy határozott rászólás. Ilyen helyzetben gondolj arra, hogy neked is jogod van, hogy mérges legyél. Fejezd ki az érzéseidet. Soha ne azt mondd, hogy ő ilyen meg olyan, pl.rossz, hanem, hogy milyen érzést vált ki belőled a viselkedése. Így ő is megtanulja szavakkal kifejezni az érzéseit. Meg még arra figyelj, hogy a nem mindig legyen nem. Ha először nemet mondasz valamire, de hiszti után igent, akkor megtanulja, hogy kihisztizhet dolgokat, és soha nem lesz vége.
2019. dec. 29. 10:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!