A gyerekünk semmit nem segít itthon. Mit csináljunk szerintetek?
21 éves egyetemista.
reggeltől délutánig egyetemen van, aztán hazajön és annyi a program, hogy eszik és bevonul a szobájába tanulni vagy ki tudja mit csinálni..
nem főz magára, nem mosogat, nem mos, a szobájában szét van minden dobálva...
hétvégén meg a barátjánál alszik vagy bulizik vagy ugyan úgy a szobájában van. +a telefonján lóg éjjel nappal
Alapból nem nyúlnék a szobájához, meg a holmijaihoz, mert az alap, nek besegítés a házimunkába.
Az összes többi teendőt összeírnám egy papírra, és elosztanánk:
- ha Te háztartásbeli vagy, akkor úgy, hogy a házimunkával töltött időd kb annyi legyen, mint amennyit ő egyetemen plusz tanulással tölt
- ha Te dolgozol, és a férjed is, akkor harmadolni kell. De a saját cucc és szba rendben tartás nem számír bele, az egyéni szociális probléma.
Lehet csak szólni kellene neki, hogy ezt meg azt meg kell csinálni, már ha magától nem jut eszébe. De az is lehet, hogy azért nem jut eszébe, mert eddig szó nélkül megcsináltatok mindent helyette. Az egyetem nem kifogás a házimunkára, munkahely mellett még ennyi ideje se lesz (nem beszélve, ha gyerekek is vannak), mégis meg kellesz csinálni.
Tessék kommunikálni vele, és bízni rá feladatokat! Ha semmi nem változik, jöhetnek a szankciók :)
Kerdes eddig mivel probalkoztatok? Vagy eddig nem zavart?
Mert ha semmivel es most kezditek, akkor nehez ugy. Irok otleteket (nalunk jol nem valt be semmi csak az elkoltozes:-), de hatha nektek jobban megy).
1. Leulni es elmondani neki, hogy szeretned, ha besegitene a hazimunkaba mostantol es mutatni egy listat, hogy mik kozul valaszthatNA (sokan nem tudjak mi minden tartozik bele es leirva talan jobban erti, hogy ez eleg sokretu es sajnos sok munka otthon vagy pl a bevasarlas is az).
2. HA nem juttok elorebb, azzal hogy o valaszthat (mert nem akar vagy kb. az ok akkor en szelloztetem a szobamat, amit vallalni tud vagy csak tul keveset vagy vallal, de vegul nem csinalja ugyanugy), akkor johetnek a beosztasok:
2a) konyha, nappali, furdo, wc felelos vagy bevasarlas felelos 1 hetre egy ember es korforgo (ha pl. o a bavasarlas felelos es nem vasarolna be keszuljetek azert dugi csokival magatoknak hahaha)
2b) napra lebontva ki mosogat/tesz be egy adag mosast es tereget is/felseper es szemetet levisz/bevasarol - tablazat- szabadsag lehet benne, hogy pl ne a leghosszabb napjan kellje keso este bevasarolni stb. de ezt meg kell egyutt beszelni
3) ha nem megy se az onkent se a beosztasosdi (utobbinal is valaszthat mikor melyik csak semmi alol ne huzza ki magat), akkor johet a szankcio---
Szankcio csak olyan legyen, ami faj. Amit ha megvontok tole, akkor kinlodik es kenytelen belatni jobb ha tulesik egy 15 perces mosogatason, mint hogy - 1 orara kikapcsoljatok a wifit (azaz nincs net es igy nem biztos hogy tud a telon netezni), hogy megkeritek tegye le addig a teleofnjat amig nem csinaja meg a hazimunkat az aznapit vagy lemondjatok az elofizeteset (felteve nem a sajat diakmunkajabol fizeti, nem mosol ra tobbet, megkered vasaroljon ne maganak ennivalot, megkered ok ha nem segit be ideje beszalln a rezsibe is, nincs tobb zsebpenz stb.
Sajat szoba: mivel a ti lakasotok azert az gyerekeknel es felnott gyerekeknel is alapelvaras, hogy legalabb hetente egyszer kitakarotson es osszepakoljon benne. Ha csak rumli van egy nap mulva de tisztasag (nincs taknyos zsebkendohalom az agyaban stb), akkor annyira ne zavarjon. Csak a kozos helyisegekben se csinaljon nekd rumlit.
Ha gyereket vállaltok vállaljátok a következményeket.
El kell tartanod addig ameddig ő nem tudja saját magát eltartani.
Ha ez problémát jelent ne vállaljatok gyereket.
Az igaz hogy besegíthetne dolgokba de kéritek is őt és nemet mond vagy csak panaszkodtok egymásnak anélkül hogy a gyerek tudna arról hogy segítség kéne pár dologban?
Neki nem feltétlenül az lesz az első ha hazaér az egésznapos suli után hogy mosogasson főleg ha esetleg még tanulnia is kell + szeretne kikapcsolódni is. Kérjétek meg ha szeretnétek segítséget.
Alapvetően én például introvertált vagyok. Szeretem az egyedüllétet a nyugalmat stb. Ezen felül fáradékony vagyok tehát hazaérek munkából és kidőlök. Én sem szoktam magamtól ezt meg azt megcsinálni de akárhányszor megkér akárki akármire akkor sosem mondok nekem, maximum annyit hogy picit később megcsinálom.
Amúgy meg a gyerek szobája legyen olyan amilyen neki jó. Az az ő egyetlen saját helyisége ahol azt csinál és úgy ahogy akar. Hacsak nincs csótánytenyészet meg dögszag a szobájában akkor hagyjátok hagy legyen olyan amilyen neki jó. Ha zavarja őt a rendetlenség úgyis összepakol majd meg kitakarít
14. Szerintek nem az eltartás, hanem a szülők csicskáztatása a gond. Már a masfél éves gyerek is tud segíteni pl teregetni.
15. Gondolod, az anyád nem utàlja csinàlni ezeket? Húsz év alatt ő nem pihent volnq soha?
Az èn agyamnak a házimunka nem része a gyereknevelésnek, hanem a háztartásban élők közös kötelessége. Nyilván az életkorból adódó képességek és egyéb terhek függvénye a mennyisége.
És nem is helyeslem, nem válik a gyerek javára, ha így kiskirálykodhat. Sajnos engem is hagyott Anyu nagyon kevés dolgot csinàlni, és akkor jött a feketeleves, amikor saját háztartásom lett. Mondjuk én éjjel-nappal tényleg tanultam, majd dolgoztam egyetem mellett és nem tudom, mit szóltak volna ha hetente bulizgatni járok.
Kedves Szülő!
Elsősorban annak nézz utána, hogyan táplálkozik.
Ha rosszul, akkor méregtelenítsetek együtt. Ezután próbálj beszélni a fejével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!