Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Gondnokság alá helyezés?

Gondnokság alá helyezés?

Figyelt kérdés

A testvéremröl lenne szó, 75 éves, teljesen egyedül él, senkivel nem tart kapcsolatot rajtam kívül, de velem is alig, pontosabban, ha én elmegyek hozzá, akkor szóba áll velem, ö sosem jelentkezik. Van, hogy hetekig nem mozdul ki a lakásából, nem ismeri a szomszédokat sem.

Emellett erösem mozgáskorlátozott is, és újabban egyre zavartabb dolgokat mesél - el akarják töle venni a lakását, ki akarják rabolni, mindenki öt figyeli, ha elmegy néha boltba vagy bankba.

A lakása teljesen elhanyagolt, nincs meleg víz, nem müködik a fütése, a gáztüzhelyen csak egy lángot lehet bekapcsolni, a szobákban nincs áram - mindez azért, mert spórol. (Nincs rászorulva, a nyugdíjából böven meg tudna élni) A lakásba nem enged be senkit, hogy megjavítsa az elromlott eszközöket. Nem takarít, mert egyrészt nem nagyon bírja, másrészt nincs rá igénye sem. Orvoshoz nem hajlandó menni, mert csak meg akarják betegíteni.

Úgy érzem, igen közel van az az idö, amikortól nem lesz képes az életét egyedül megoldani, és szükséges lesz helyette hozni pár szükséges döntést.

A kérdésem az, hogy ilyen esetben hogyan lehet elindítani bármilyen eljárást is a gondnokságba vételre.

Ha ugyanis cselekvöképes, akkor nem lehet kötelezni arra, hogy elmenjen kivizsgáltatni magát, és tudtom szerint meg orvosi javaslat nélkül nem megoldható az eljárás.

Másokat nem fenyeget vagy nem jelent semmilyen látható veszélyt bárkire, ezért kényszerkezelés szóba sem jöhet.

Ha valaki tud megbízható információt, elöre is köszönöm.

2019. szept. 21. 16:23
 1/8 anonim ***** válasza:
93%
Keress egy családjoggal foglalkozó ügyvédet, és kérj tőle időpontot.
2019. szept. 21. 17:40
 2/8 anonim ***** válasza:
84%

A testvéred lakóhelyén lévő Gondozó Szolgálat tud neked segíteni pontos információval valamint kérésre,hetente meglátogatják azokon a napokon amit a nyugdíjára számítva fizet meg. A gondozók tudnak orvost hívni ha kell,a vásárlás egy részét lerendezik,jó lenne megtalálni aki ebédet tudna neki szállítani /sok helyen a Gondozó Szolgálattal együtt működik/ de az Önkormányzat is tud ebben felvilágosítást adni.

Ugyanezeken a helyeken elmondják,mikor beszélnek gondnokság alá helyezésről.

Igen,jó lenne ha valaki ránézne!

2019. szept. 21. 17:51
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszi az infókat. Sajnos semmiféle gondozásba sem egyezik bele, senkit nem enged be a lakásába, szóval elég problémás.

Valószínüleg valami ügyvédhez kell fordulni tényleg.

2019. szept. 21. 18:54
 4/8 anonim ***** válasza:
A gondozás az otthonában történne meg,és az idős emberek beengedik az otthonukba azokat,akiket előzetesen bemutattak nekik önkormányzati dolgozóként.
2019. szept. 22. 09:11
 5/8 A kérdező kommentje:
Sajnos ö NEM enged be senkit, akár bemutatják neki, akár sem. Ez az egyik fö probléma vele, hogy SENKIVEL nem áll szóba, csak velem. (én meg 600 km-re élek)
2019. szept. 22. 10:08
 6/8 anonim ***** válasza:
53%
Ha gondnokság alá helyezik, az egyik rokon lesz a gondnok, akmi attól fogva felel a beteg tetteiért, attól gondnok. Ha viszont a beteg nem hallgat rá, ráfaraghat a gondnokság vállalására. Beteg rokonnál sajnos nem opció, hogy a rokonoknak már elegük van belőle, de valaki idegen vegye át, azt foglalkozzon vele az...
2019. szept. 23. 12:46
 7/8 A kérdező kommentje:

Elöször is láthatólag nem olvastad el figyelmesen a kérdést.

Az illetö NINCS gondokság alatt, a kérdés az, hogy hogyan lehetne ezt elintézni.

Ahogy írtam, nincs más rokon, csak én, és én is igen messze élek, azaz szeméyesen nem tudok figyelni rá.

De egyelöre az már gond, hogy nem lehet orvoshoz vinni, illetve az orvost sem engedi be a lakásba, erre a jog szerint nem lehet kényszeríteni - szóval nem tudom, hogy lehet egyáltalán elindítani az eljárást.

Az elözöekböl következöen idegeneknek kell majd godnozni öt, és nem azért mert elegünk van belöle, hanem mert nincs más lehetöség. 600 km-es távolságból nem lehet naponta odamenni hozzá, meg eleve nincs is megfelelö képzettségem arra, hogy gondozzam. (Meg mellékesen a munkahelyem sem igazán tolerálná, ha nem járok be - anélkül meg miböl élek meg?)

2019. szept. 23. 15:07
 8/8 anonim ***** válasza:
50%
Szerintem az ügyvéd sem tud segíteni!
2019. szept. 23. 15:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!