Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nálatok a családban elvárás,...

Nálatok a családban elvárás, hogy egyetemre menjetek?

Figyelt kérdés

Mozaik családban élek, így a szülőség 2 oldalát is megszemlélhettem. Apám sosem erőltette rám a tanulást, tanultam magamtól, és jó tanuló is voltam. Soha nem említette az érettségi után való továbbtanulást sem, engem pedig sosem érdekelt az, hogy főiskolára menjek, attól függetlenül, hogy szeretek tanulni, érdekel szinte minden tantárgy, négyesnél rosszabbra meg szinte sosem voltam lezárva. Apám mégis támogat így is, és büszke rám akkor is ha semmilyen "nagyobb" dolgot nem érek el (szimplán a jó bizonyítványaim miatt nagyon boldog). Én azt tervezem, hogy érettségi után kitanulom álmaim szakmáját, és megpróbálok abban elhelyezkedni, ő pedig teljes mértékben támogat. Ellenben a barátnőjének elég irreális elképzelései vannak felállítva a lányával szemben. A lány még csak tizedik osztályos. De az anyja már egy négyestől ki van akadva, és ideges lesz. Minimumnak tartja, hogy a lányából majd orvos, ügyvéd, mérnök, stb. lesz, arról meg szó sem lehet, hogy a lánya ne menjen egyetemre, mert szerinte ez alap. Emiatt szokott vitatkozni apámmal is, hogy hülye, amiért nem küld engem továbbtanulni, és hagyja, hogy "elkallódjak".

Szóval kíváncsi lennék a ti véleményetekre, a saját tapasztalataitokra. A ti szüleitek elvárták, hogy mindenképp menjetek vagy nem erőltették rátok? Támogattak titeket úgyis, hogy nem mentetek főiskolára?

2019. aug. 5. 17:52
1 2
 11/16 anonim válasza:
50%

Utolsó.

Igazi minta szülők...

2019. aug. 5. 23:01
 12/16 anonim ***** válasza:
76%

Nem lehet túl sok esze édesapád barátnőjének. Az ilyen szülők okozzák a legtöbb sérülést a gyerekben, egyetemen rengeteg ilyet láttam. Kiskorától az van belenevelve, hogy ő a legokosabb, legügyesebb, orvos lesz vagy jogász. Ez gimnáziumig egészen jól fenntartható. Aki tanul minden nap fél órát és benyalja magát a tanároknál az simán megcsinálja 4-es 5-ös átlaggal. Aztán jön az egyetem amikor rájön a gyerek, hogy bizony nem ő a legokosabb meg a legügyesebb, és nagyon kevés az egyetemhez a magolás. Az ilyenek szoktak az első 1 évben kibukni mert egyszerűen ekkora törést okoz bennük az, hogy nem ők a legjobbak. Más egy 20 fős osztályban napi 2 oldal anyaggal teljesíteni mint egyetemen több ezer ember mellett 100 oldalnyi anyaggal amit nem csak magolni hanem érteni is kell és a tanárok nem fogják a kezedet.

Soha nem tudnám elvárni a gyerekemtől, hogy olyasmit tanuljon ami nem érdekli. Annak sem látom sok értelmét, hogy elküldi valami büfé szakra a gyereket mert az egyetem az kell. Aztán hiába diplomás szerencsétlen tengődhet minimálbéren és sehol nem kap normális állást.

Nálunk nagyszülői részről volt elvárás, hogy egyetemre menjek mert mutogatni kellett mindig, hogy milyen fsza unokájuk van. Konkrétan egy szakot akartak, de nem érdekelt, teljesen mást tanultam. Édesanyám soha nem várta el, de nyilván baromi büszke volt rám miatta (bár a szakom nevét sem tudta soha megmondani :D) Aki ennyire elvárja, hogy a gyerekének ilyen vagy olyan végzettsége legyen az soha nem a gyerek miatt teszi ezt hanem a saját egójának a növelése miatt, meg hogy legyen mit mutogatni. Aki a gyereke érdekét nézi az mindig azt fogja mondani, hogy azzal foglalkozzon amit szeret.

2019. aug. 5. 23:07
 13/16 A kérdező kommentje:
Huuu, köszönöm a válaszaitokat, jó volt erről a temáról más szemszögekből is olvasni! :)
2019. aug. 5. 23:31
 14/16 anonim ***** válasza:
72%

Igen.

A szüleim első generáció értelmiségiek, mindkettőjük családjában ők az elsők, akik diplomát szereztek, így ezt akarják nekünk is továbbadni. A tesóm és én is jó tanulók vagyunk, jó gimnáziumba járunk meg különórákra, de ezt nem úgy érték el, hogy leszidtak minket egy 4-esért, tulajdonképpen a jegyeinket nem is kérdezgették sosem, magunknak akartunk mindig is bizonyítani.

2019. aug. 6. 13:43
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
#14 dettó
2019. aug. 8. 10:29
 16/16 anonim ***** válasza:

Jártam a BME-re 1 félévet, nem ment második félév passzív. Elkezdtem dolgozni havi nettó 600eFTal kezdtem szoftverfejlesztőként és még csomó freelance munkát is vittem mellette. Következő szeptembertől megcsináltam ugyanezt még 1x a BMEn.

Nah két kör után a BMEn abba akartam hagyni az egész egyetemre járást.

Ezt a családnak így nem igazán sikerült feldolgoznia, ezért át mentem a Pannon Egyetemre, itt kb a BMEs tanulás 10%-val teljesíthető. Kaptam kolit, távmunkába dolgozok napi 5-6 órát. Mindenki boldog.

2019. dec. 2. 00:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!