Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nálatok a családban elvárás,...

Nálatok a családban elvárás, hogy egyetemre menjetek?

Figyelt kérdés

Mozaik családban élek, így a szülőség 2 oldalát is megszemlélhettem. Apám sosem erőltette rám a tanulást, tanultam magamtól, és jó tanuló is voltam. Soha nem említette az érettségi után való továbbtanulást sem, engem pedig sosem érdekelt az, hogy főiskolára menjek, attól függetlenül, hogy szeretek tanulni, érdekel szinte minden tantárgy, négyesnél rosszabbra meg szinte sosem voltam lezárva. Apám mégis támogat így is, és büszke rám akkor is ha semmilyen "nagyobb" dolgot nem érek el (szimplán a jó bizonyítványaim miatt nagyon boldog). Én azt tervezem, hogy érettségi után kitanulom álmaim szakmáját, és megpróbálok abban elhelyezkedni, ő pedig teljes mértékben támogat. Ellenben a barátnőjének elég irreális elképzelései vannak felállítva a lányával szemben. A lány még csak tizedik osztályos. De az anyja már egy négyestől ki van akadva, és ideges lesz. Minimumnak tartja, hogy a lányából majd orvos, ügyvéd, mérnök, stb. lesz, arról meg szó sem lehet, hogy a lánya ne menjen egyetemre, mert szerinte ez alap. Emiatt szokott vitatkozni apámmal is, hogy hülye, amiért nem küld engem továbbtanulni, és hagyja, hogy "elkallódjak".

Szóval kíváncsi lennék a ti véleményetekre, a saját tapasztalataitokra. A ti szüleitek elvárták, hogy mindenképp menjetek vagy nem erőltették rátok? Támogattak titeket úgyis, hogy nem mentetek főiskolára?

2019. aug. 5. 17:52
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
69%

Nálunk elvárás, hogy alapból két nyelvvizsga, legalább egy diploma, olyan, ami, természetesen az érdeklődési körrel, adottságokkal, tehetséggel alátámasztott.

Erre készítettek fel minket a szüleink már egészen kicsi korunk óta. Rengeteget foglalkoztak velünk, különórák, előkészítők, stb.

2019. aug. 5. 18:00
 2/16 anonim ***** válasza:
85%

". Apám mégis támogat így is, és büszke rám akkor is ha semmilyen "nagyobb" dolgot nem érek el"

A szeretet és büszkeség nem függhet attól, hogy van-e diplomája a gyerekemnek, vagy nincs.

Viszont az iránta való felelősségérzet azt diktálja, hogy

ösztönözzem a továbbtanulásra, és támogassam, hogy el is tudja végezni.

Egy életed van. Ne hagyd, hogy elmúljanak értelmetlenül az éveid. Minél képzettebb vagy, annál több lábon állsz, annál több álláslehetőséged adódhat, annál kevésbé vagy kiszolgáltatott.

Tanulj!

2019. aug. 5. 18:02
 3/16 anonim ***** válasza:
78%

A felesegemnel is alap volt a diploma, es ment a hiszti a negyesert. Es ugyanezt akarja tovabb adni is.

Ram nem volt eroltetve semmi, meg az erettsegi sem.

Ellenbe be lettem iratva annak idejen egy suliba amirohadtul nem erdekelt, ami apam gyerekkori alma volt.

Ezert inkabb azt allitom hogy a gyereket abban kellene tamogatni amit o szeret, nem raeroltetni a sajat nezopontunkat.

2019. aug. 5. 18:08
 4/16 A kérdező kommentje:
Az a baj 2-es, hogy nem bírnám a főiskolát. :( Egy témazáróra, is naponta 2 órát képes vagyok tanulni, 1 héten keresztül, és akkor is csak maximum egy négyest érek el. A sok jó jegyem a röpikből, és a kisebb dogákból van leginkább. Egy főiskoláról gyorsan kibuknék.
2019. aug. 5. 18:10
 5/16 anonim válasza:
37%

Nálunk is elvárás volt 5 emelt szintű nyelvvizsga, meg 6 emelt szintű, ötös, 95% feletti érettségi. Így 5 félév alatt el is végeztem a SOTE-t levelezőn munka mellett, de a szüleim meg sem dicsérték.

Vicc amugy ez, ha valaki nem tud semmit véghez vinni az életében, akkor az egy diploma után SEM fog tudni. Pont.

Senkinek sem kívánok ilyen szülőket, általában az ilyen gyerekek omlanak össze 20 évesen és mennek a mekibe dolgozni. Mindenben NEM lehetsz jó, nem is kell.

2019. aug. 5. 18:19
 6/16 anonim ***** válasza:
75%
Nem volt elvárás, ők szakmunkást végeztek. A szűkebb rokonságban én vagyok az első, akinek érettségije, majd diplomája lett. Én szerettem volna továbbtanulni, mindig jó tanuló voltam. Örültek neki. Kiskoromtól mindig mondták, hogy milyen jó, hogy én így magamtól tanulok, nem kell noszogatni.
2019. aug. 5. 18:50
 7/16 anonim ***** válasza:
82%

Édesanyám mindig mondta/mondja, hogy akármilyen egyetemet végezzek el (még akkor is, ha amúgy pl több szakmát akarok tanulni, középszinten), mert egyrészt állásinterjún másképp néznek az emberre ha diplomája van, másrészt egy világnézetet ad.

Jelenleg másodéves villamosmérnök hallgató vagyok, egyelőre jól megy, nem tervezem abbahagyni.

19F

2019. aug. 5. 18:52
 8/16 anonim ***** válasza:
53%

Nekem sosem erőltettek semmit, nem voltak ilyen elvárások, hogy kell egyetem, kell nyelvvizsga stb. Végül egyetemre mentem, lett egy fsz-es okj-m és egy diplomám is. Jövőre újra felvéteizni szeretnék levelezőre.

Ha van konkrét elképzelésed, hogy mi az a szakma amit szeretnél elvégezni, és tudod, hogy abból meg is tudsz majd élni, akkor válaszd azt. De legyen egy B terved, vagy két szakmát csinálj, szerintem sosem árt, ha az ember több lábon áll. :) az, hogy mit akar apád nője, az ne érdekeljen. Nem jó, ha a gyerekre erőltetik a továbbtanulást, főleg ha olyanról van szó, ami nem is szakma, hanem inkább hivatás (lsd.orvosi). A lényeg, hogy azt tanuld, ami érdekel, ha ez azt jelenti, hogy ács szeretnél lenni (csak mondtam egy példát), akkor tanulj annak.

2019. aug. 5. 18:59
 9/16 anonim ***** válasza:
76%

Nem nevezném elvárásnak, de mivel egyiküknek van csak érettségije, a másik csak szakmunkás sulit végzett (és saját vállalkozásba kezdtek, családot alapítottak azért nem tanultak tovább, illetve az akkor rendszerben, ezt ők nem is úgy látták) így a két jótanuló lányukat mindenképp egyetemen akarták tudni. Nem kényszer volt, csak szülői jótanács és önszorgalom.

A harmadik gyerekük diszes, ők ezt elfogadták, nem nyaggatták, csak támogatták, így ő is fősulit végzett, most levelező végzi munka mellett az egyetemet.

Környezetemben minden öregasszonytól és embertől csak azt hallom, hogy tanuljak, amíg lehet, bárcsak ő is inkább tanult volna még...

2019. aug. 5. 20:48
 10/16 Metionin ***** válasza:
58%
Nem, igazából ők úgy tervezték hogy majd kijárom az általánost, elmegyek dolgozni és a másik szobában fogok lakni a férjemmel. Aztán pislogtak amikor kiderült hogy a gyerek okos. Amíg sulis voltam, elvárás volt a kitűnő bizi, a versenyek, egyszóval minden amiért oklevél jár és lehet vele dicsekedni. Aztán amikor leérettségiztem, megunták és közölték hogy mehetek ahova akarok. Egyetem alatt már nem igazán érdekelte őket hogy mit csinálok vagy hogy miből élek (értelemszerűen nem támogattak).
2019. aug. 5. 21:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!