Csak nekem tűnik kívülről nézve undorítónak a nagycsaládos életforma?
Nem uszítani akarok, de én azt látom, hogy általában a szülőknek lóg a nyelve és azzal megy el az ideje, hogy fizikálisan ellátja a gyerekeket. Mélyebb emberi kapcsolat nem tud kibontakozni a gyerek és a szülők között, mert mire végez a mosás, főzés, takarítással, stb. már nem marad ideje a tartalmas beszélgetésre. Ennek így nincs semmi értelme. Ez így kinek jó? A párom nagycsaládban nőtt fel és azt látom, hogy elképesztő felszínesek a családi kapcsolatok.
Szerintem személyiségre, ha nem kisebbségi emberről beszélünk, akkor csak egy speciális személyiség vállal sok gyereket. Paradox lesz amit írók, de szerintem egyszerre altruista és autokrata. Kisebbségnél szociokulturális oka
van a magas gyereklétszámnak.
Nem látok összefüggést a gyerekek száma és a felszínes családi kapcsolatok száma között.
Van nagycsalád, felszínes kapcsolatokkal.
Van nagycsalád, mély kapcsolatokkal.
Van kiscsalád, felszínes kapcsolatokkal.
És végezetül:
Van kiscsalád, mély kapcsolatokkal.
Nem látok kapcsolatot továbbá az emberek személyisége és a gyermekeik száma között. Ez inkább a hozzáállás függvénye.
Azt gondolom, hogy időpocsékolás volt itt írogatni.Nem próbálnak meg kulturátlan meggyőzni az igazukról csak kiemelnek egy szót az írásomból. Estemben az undorítót.
Igen, perpillanat ezt gondolom és érveket is le írtam miért. Ti miért nem írtok érveket. Én kíváncsian keresem keresem a választ, hogy miért választja valaki ezt az életformát.Igyekszem megérteni. Itt nincs vitakultúra.
Nekem is ez a véleményem. Nem pont az undorító szót használnám ,de értelme nincs sok ennyi gyereket kipotyogtatni . Hagyják őket nőni mint a gomba ,mert minőségi időt egyszerűen képtelenség 5-6 gyerekre szakítani,bárki bármit mond . Lazábbak is szerintem a kapcsolatok ,nagyjából nem is ismerik egymást a családtagok .. meg tényleg,minek ,mi értelme van 5-6-7-10 gyereknek,amikor nincs időd/energiád/kapacitásod nevelni (!) és tanítani őket,megismerni,foglalkozni velük. Akkor inkább neveljen az ember 1-2 esetleg hármat,de azokból legalább normális értelmes ember legyen. Minőség >mennyiség ,legalábbis nálam ..
Amúgy az ilyen nőket meg sajnálom,aki a terhesség-szülés-szoptatás-gyes körforgást látja élete értelmének és céljának .
Én nagycsaládban nőttem fel, 5-en vagyunk testvérek. Jobb szülőket és testvéreket nem is kívánhatnék. Abban igazad van, hogy ez személyiségfüggő, hiszen egy extra önző ember soha nem fog ekkora terhet a vállára venni. Illetve értékrend kérdése is. A szüleimnek soha nem az volt a fontos az életben, hogy minél több fele utazzanak, minél több anyagi javat gyűjtsenek, ők a gyerekeikben látták az életük értelmét. Ehhez persze két hasonlóan gondolkodó ember kell, így lesz harmonikus a kapcsolat, hiszen egy a cél. Édesanyám otthon volt velünk amíg középiskolába nem ment az utolsó gyerek is. Nem tudom elmondani mennyire jó volt így felnőni, hogy anyum mindig ott volt a háttérben támasznak. Ritka jó kapcsolat van közöttünk, egyáltalán nem nevezném felszínesnek. Édesapámmal is a mai napig kiváló a kapcsolatuk, ezt nem mindenki mondhatja el magáról 35 év házasság után. A házimunkából pedig kisgyerek korunk óta kivesszük a részünk, így nem teher senkinek sem. Nyílván voltak ellentétek, nehezebb időszakok, veszekedések, de ez nem a gyerekek számától függ, ilyen mindenhol van.
Mind az öten diplomás, értelmes, értékes felnőttek lettünk és ezt kizárólag a szüleinknek köszönhetjük.
Egyik barátnőmék 8-an vannak testvérek, másikuk 11-en.
Igen, "valláskárosultak", de valahogy mégis azt látom, hogy igencsak boldog családi életük van és az életben is helyt álltak a saját családjuk mellett.
Kicsit durva ezt az életformát leundorítórzni. Azt hittem 2019-ben már kicsit rugalmasabbak és toleránsabbak az emberek. 27/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!