Nem hívő/nem gyakorló családokban mi értelme a
keresztségnek és a keresztszülőnek?
Figyelt kérdés
Az egyik előző kérdés ihletett meg, amiben többen leírták hogy a keresztszüleik nincsenek is jelen az életükben, a családban senki nem vallásos igazán, vagy nem is hívők, vagy valamennyire hisznek ugyan de nem imádkoznak, nem járnak templomba és nem része az életüknek a vallás. Számomra ez ellentmondásosnak tűnik mert a keresztség egy keresztény hagyomány, vallási jelentőséggel bír elsősorban.
Én nem vagyok megkeresztelve, és nem érzem hogy ettől bármi hiányozna az életemből, de kíváncsi vagyok a másik oldalra. Ha nem hívő gyerekként meg vagy keresztelve, nem hívő szülőként megkeresztelted/meg akarod keresztelni a gyermekedet vagy nem hívő családban vagy keresztszülő, miért jutottatok erre a döntésre? Számotokra mi a jelentősége, mit adott a családotokhoz és az életetekhez?
A keresztszülőségnek az az értelme, hogy plusz két támogatót kaphat a gyermek, ha a keresztszülők komolyan is veszik a dolgot. A keresztelőnek pedig: ha csak két általános iskola van a faluban/kisvárosban, ahol élnek, a "nem túl színvonalas" állami és a valamivel jobb egyházi, akkor nagyobb eséllyel felveszik oda a gyereket, ha meg van keresztelve és hittanra is járt. Középiskolai felvételinél ugyanez.
2019. jan. 8. 18:27
12/15 anonim válasza:
Engem és a testvérem azért kereszteltek meg hogy ha akarjuk majd lehessen egyházi esküvőnk. Akkor még máshogy volt az is. Anyum gyerekként vallásos nevelést kapott de felnőttként már eltért tőle. Én mindig is ateista voltam. Nem volt egyházi esküvőnk és a születendő gyermekét se akarjuk megkeresztelni. Se névadó. Kérdezték persze miért nem. Én úgy gondolom hogy ha majd ő úgy gondolja akkor megkeresztelteti magát. Igazából már esküvő szempontjából sem akadály ha nincs. Nekem se pozitív se negatív dolgot nem adott az hogy keresztelve vagyok. Nem vettek nekem drága ajándékokat nem támogatták jobban mint a sima nagyszülőket. Évek óta nem is tartjuk a kapcsolatot. A tesóm már gyerekkora óta nem látta a keresztszuleit
2019. jan. 8. 18:41
13/15 anonim válasza:
Akik a templomi esküvőre hivatkoznak, azok tudják, hogy felbott
2019. jan. 8. 21:17
14/15 anonim válasza:
#13 Bocsi elküldtem.
Szóval.
Felnőtt korban is megkeresztelkedhet.
És úgy tudom az kevés a templomi esküvőhöz, elsőáldozás is kell.
Én meg vagyok keresztelve, a Férjem nem. Egyikünk sem vallásos, emiatt képmutatás lett volna a templomi esküvő (a mi véleményünk szerint).
A gyerekeink sincsennek megkeresztelve. Ha szeretnék, 60 évesen is megtehetik és így tényleg az ő döntésük lesz.
2019. jan. 8. 21:23
15/15 anonim válasza:
14-es: Abban igazad van, hogy felnőtt korban is meg lehet keresztelkedni. Bizonyos szempontból megértem azokat, akik a felnőttkori keresztelkedést támogatják. A katolikusoknál egyébként ez legalább egy éves történet (hittanra kell járni), mire megkeresztelik. Ez nem baj, legalább megtudja, hova akar "belépni". Viszont abban az esetben gond lehet, ha az egyik fél hisz ugyan, de nem szeretne egyházat választani. Mélyen hívő emberek közül is ismerek ilyet és nálunk is ez volt a helyzet. A szüleimnél egy bérmálkozott fél házasodott egy megkeresztelt, de nem vallásossal, nálunk majdnem ez volt, azzal a különbséggel, hogy a férjem nem volt megkeresztelve. A szüleimnél nem volt gond, nálunk külön engedély kellett az esküvőhöz (papírozás, idő és bizonytalanság). Na meg az esküvő rítusa (és kicsit a jelentése) is más volt, de ez szerintem így korrekt (a kereszteletlennek például nincs benne Isten a szövegben, csak a keresztelt fél fogad örök hűséget Isten előtt).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!