Vita a gyerek szeretete körül?
A lányom egészen kicsi kora óta valamiért a dédipapáját (apai ágon) szereti a legjobban a rokonságban. A másik dédimamáját (nem a dédipapa felesége) valamiért kerüli és a nagyszülők közül is távolságtartóbb az egyikkel, mint a másikkal.
A kevésbbé kedvelt nagymama emiatt számon kért minket. Nem szoktunk senkiről rosszat mondani. Tehát egyáltalán nincs befolyásolva.
Mégis mit kéne csinálnunk? 4 évesről van szó és babakora óta tényleg észrevehető a különbség.
Mindenkivel kedves, játszik és beszél. De egyszerűen csak van akivel jobb az összhang.
Hogy tudnám elejét venni ennek a felesleges féltékenykedésnek?
A gyerek nem hülye, főleg 4 évesen, pontosan tudja, hogy ki szereti igazából. Egyik családtagommal pontosan ugyanezt csináltam kicsiként, mert rosszindulatú ember, mindig csak az érzelmi zsarolás és a csesztetés ment, utána meg tette a szépet.
Meg kell nekik mondani, hogy gyerek azt szeret, akit akar, nem lehet irányítani, ha annyira zavarja őket, talán nekik kéne elgondolkodni a viselkedésünkön (ne aggódj, nem fognak, az ilyen emberek úgysem látnák be, hogy mi a gond velük).
Egy apró kérdés: sokszor össze van eresztve ez a sok nagyszülő és dédszülő? Mert egyébként honnan látják a különbséget?
Nálunk a dédszülők már nem élnek. 3 nagyszülő él: feleségem édesanyja és nekem (az apa vagyok) mindkét szülőm. A feleségem édesanyja és az én szüleim nagyon ritkán találkoznak. Tehát észre se vennék, ha 5 éves kisfiam mondjuk anyósomat jobban szeretné, mint az én szüleimet. Természetesen ilyenről szó sincs: mindegyik nagyszülővel imád lenni, és mindegyik nagyszülő rajong érte. De mivel mindegyik nagyszülőnek van már unokája (tehát tapasztalata a kisgyerekekkel), szerintem tudnák kezelni, ha netán lenne efféle különbség és észre is vennék.
Kérdező, szerintem elég, ha megmondjátok, hogy ti egyikükről sem mondtok rosszat. Aztán gondoljon, amit akar.
Egyébként szerintetek ez a nagyszülő másképp viszonyul a lányotokhoz? Láttok a nagy- és dédszülők viselkedésében olyan különbséget, ami indokolja, hogy a lányotok nem mindegyiküket szereti egyformán?
Nincsennek sokat együtt. Családi összejöveteleken, de akkor is az én rokonaim és a Férjem rokonai külön külön. Tehát nem találkoznak a nagyszülők.
Sokat beszél a 4 éves, szerintem mondhatott valamit. Amúgy mindenki a saját stílusában közelít a gyerekhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!