Miért baj sokaknak, ha valaki vonzódik egy másod unokatestvéréhez (és ezzel kapcsolatban érdeklődik itt)?
Elég sok ezzel kapcsolatos kérdés van itt fönt, amikre rengeteg ostromló válasz lett írva.
Pl: ha az utcán megy egy ilyen pár, ki a fene tudná megmondani, hogy rokonok vagy sem?!
Vérfertőzéses válaszokat ne küldjetek. (Ilyen távoli - másod unokatestvér - kapcsolatnál kicsivel több mint 3% az esélye ennek.)
Mert szimplán visszataszítónak tartják, hogy egy viszonyleg még közeli rokonával van együtt a másik ember, másodunokatestvérnél a nagyszülők testvérek, messze nem távoli rokon, még ha kicsi is az esély, hogy a közös gyerek sérült lesz.
De mindenkinek másak az elvei, a törvény sem bünteti. Hogy ki iránt érez az ember többet, az szerintem nem választható meg, hogy ha ez pont rokon, akkor elég szerencsétlen helyzet.
Vannak népek/vallások, ahol évszádadok, sőt évezredek óta megtűrt, sőt támogatott az unokatestvérek, másodunokatestvérek házasodása, és van, ahol tiltott.
Hosszú idő alatt a rokonok házasodása mindenképpen a populáció genetikai elszegényedésével jár, ezzel együtt bizonyos betegségek gyakoriságának növekedésével.
Csak erről manapság polikailag nem korrekt beszélni, illetve kezd kialakulni egyféle "polkorrekt genetika".
Ugyanazért, mint a nagybácsi iránt való vonzalom. Azt is engedi a törvény, hogy összeházasodj Vele. De gondolj bele, ha például Apud egypetéjű ikertesójáról lenne szó, akkor az olyan lenne, mintha Apáddal feküdnél össze. A genetikai állományuk ugyanis ugyanolyan.
A másod-unokatestvér is közei rokon. Különben is, a 3% nem elég nagy esély szerinted egy beteg gyerekre? Én nem kockáztatnék.
Egyébként nekem is van olyan ismerősöm, aki a másod-unokatestvéréhez ment hozzá, és egészséges gyerekei vannak, de akkor még kötelező volt egy genetikai vizsgálat ilyen esetben, amit végrehajtattak, s így engedélyezték a házasságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!