Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Szerintetek a "Kosztyu"...

General_Treszkony kérdése:

Szerintetek a "Kosztyu" milyen eredetű családnév?

Figyelt kérdés

2016. dec. 13. 20:44
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
73%

Miből van diplomád?

Kárpátaljaológiából vagy ukránológiából? :D

2016. dec. 13. 22:40
 12/18 anonim ***** válasza:

Egész pontosan:

Kniezsa István azt írja, a névadó ős személynevére visszamenő családnév, konkrétabban régi egyházi személynév rövidült, képzett alakja. A névadó ős személyneve a szláv <Костя< Константин 'Konstantin'. A Kosztyu alak ennek a vocativusa, ezt jelenti a képzett alak. Ez az alak viszont akármelyik keleti szláv nyelvből eredhet, földrajzi kritériummal szűkíthetjük le kárpátaljai területre, így ruszinra.

Családnevek etimológiai szótára pl., ilyenben tudsz bővebben nézelődni róla.

2016. dec. 13. 22:43
 13/18 anonim ***** válasza:
# 11 Két szláv nyelvből. Ez az oldal viszont nem szereti, ha cirillel írsz neki. Emiatt lehet, hogy pontatlanul hozza, amit begépeltem. :(
2016. dec. 13. 22:45
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

# 10 Nem sértődöm meg, mivel eleve rossz etimológiát is feltételeztem, azt hittem az ószláv 'csontból' képzett alak, de ahogy utánajártam, nem az. Felvidéki vagyok amúgy, de se itt, se Erdélyiektől sem láttam ilyen parádés öntudatot sehol. :P

A diplomát meg nem írtam volna, ha nem szláv nyelvekből és kultúrából lenne, hanem mérnöki tudományokból nyilván. A hatalmas nyelvi különbségekben viszont nem tudok egyetérteni. Nem hallottam még ukránt, aki ne értene oroszul és fordítva, a kárpátaljaiaknak meg mindhárom kitűnően szokott menni!

2016. dec. 13. 22:52
 15/18 anonim ***** válasza:
36%

Nem tudom, miért nevezhető "parádés öntudatnak" az, ha az ember szereti és elvárja, ha a szezont nem keverik a fazonnal.

Gratulálok a két szláv nyelvű diplomádhoz, őszintén remélem, hogy teljes vele az életed! :)

2016. dec. 13. 23:04
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Ne haragudj, de szerintem te pörgetted ezt kicsit túl. Nem látom, hogy hol ukránoztam én le a kárpátaljaiakat. Részemről szó se volt Kárpátaljáról. Én kifejezetten ukrán eredetet feltételeztem. Vagy egyáltalán ez volt-e gondod..

Van pár ismerősöm, akik odavannak Kárpátaljáért, a szülőföldjükért, Magyarországról, de haza véletlenül se mennének, nehogy besorozzák őket. Annyira azért nem szeretik Kárpátalját....Nálunk, Felvidéken nem divat ennyire ráugrani a "leszlovákozásra", pedig itt is kap az ember.

(Iróniamentesen: életem egyik legjobb döntése volt, hogy kitanultam pár szláv nyelvet, imádom mindet, nem választanék mást.)

2016. dec. 13. 23:16
 17/18 anonim ***** válasza:

Bár még mindig nem értem, mi ocsmányat írtam, szeretem békés úton elrendezni az ilyesmit (is), és ha úgy gondolod, hogy magyarságodban vagy akármidben sértettelek, hát elnézésedet kérem. Annak ellenére (is), hogy nem én voltam, aki az első hozzászólásától kezdve érvek nélkül, okoskodásra meg intelligenciahiányra hivatkozva csakis, kizárólag személyeskedett.

Kérdezőnek: Családnevek enciklopédiája, megbízható és felettébb érdekes olvasmány. :)

Na, minden Kosztyunak és Nemkosztyunak szép álmokat.

2016. dec. 13. 23:58
 18/18 anonim válasza:
hát a vörhenyesek még élnek :D
2016. dec. 15. 22:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!