Nagy esküvő = több pénz ajándéknak, vagy nem ez számít?
Idén nyáron 2 rokonom is férjhez megy, viszont teljesen másképpen lesz az esküvő.
Az egyik lány: 150 fő, templomi + polgári szertartás, vonulás a városban hintóval, előtte állófogadás a lányos háznál, lakodalom egy vízparti étteremben, svédasztalos + menüs ételek, zenekar + DJ, buli hajnalig.
A másik lány: csak a szűk családi kör, max 25 fő. Polgári szertartás a helyi hivatalban, majd 3 fogásos menüs ebéd egy közeli étteremben, aztán mindenki megy haza. Nem lesz lakodalom.
Puhatolóztam már a rokonoknál, hogy ki melyik lánynak kb. mennyit szán nászajándékba, és nagyon eltérő véleményen vannak.
Vannak, akik azt mondják, hogy az esküvő nagyságától függetlenül ugyanannyit adnak, hiszen nem az számít, hogy ki mekkora banzájt csinál, hanem az a lényeg, hogy rokon.
Mások viszont azt mondták, hogy nyilvánvaló, hogy a nagy lagzit szervező lánynak többet adnak, hiszen jóval többe kerül nekik az esküvő, többet költenek a vendégekre is.
Sajnos nem voltam még ilyen helyzetben, ezért teljesen tanácstalan vagyok, hogy melyik oldalnak van igaza, mindkettővel részben egyetértek, de nem is tudom....
Szerintetek melyik a jó megoldás? Illik többet adni annak, aki nagyobb lakodalmat tart, vagy ez teljesen független ettől? Aki esetleg volt már így, vagy csak van valami jó tanácsa, az írja meg!
Pár infó kiegészítésként: nem azért lesz kisebb esküvője a kisebb lánynak, mert nem engedheti meg magának, kb. mindketten azonos anyagi helyzetben vannak, csak ő egyszerűen utálja a nagy felhajtást. Mindig is ilyen volt, emlékszem pl. sem a ballagásaira sem a diplomaosztójára nem hívott meg senkit, nem csinált ünnepséget.
A "nagyesküvős" lány ugyan meghívta a lagzijába, de ő viszont nem fogja az övébe, arra hivatkozva, hogy "nem közeli rokon" (azt elfelejtettem leírni, hogy a 2 lány NEM testvér, hanem az egyikük anyukám, a másikuk pedig apukám révén unokatesóm, szóval egymásnak nem közvetlen rokonai). Azt, hogy ez mennyiben illő így, megérne egy külön kérdést, de most nem tartozik ide.
Amúgy én is annak a híve, vagyok, hogy minimum annyit illik adni, amennyibe az ellátásom kerül, csak az a bökkenő, hogy ez sem egyforma. Hiszen nyilván többe kerül ugyanaz az étel egy menő, puccos, étteremben, mint egy egyszerű kisvárosi helyen. Plusz az italárak is biztosan különböznek. A nagyobb lány cukrászmesterrel csináltatja a tortákat, a kisebbnek pedig az anyukája meg a nagynénje süti.
Persze egyiküknek sem fogok vagyonokat adni, mert nem vagyok abban a helyzetben.
11: ez sem teljesen igaz, a költségeket illetően.
Több száz főre, nagyobb a kedvezmény, többet lehet alkudni. Néhány főre, meg nincs kedvezmény csak a listaár.
Azt meg mindenki maga dönti el, hogy kis vagy nagy esküvőt tart. Kicsit meg nem lehet úgy, hogy mindenkit meghívsz, aki téged valaha meghívott. Akármi is illik. Majd a saját esküvőjét mindenki úgy szervezi, ahogy akarja.
Kerdes is hogy a 2 lagzi ugyanazon a kornyeken lesz? mert ugye ahany haz, annyi szokas, igy mindenki szerint mas a jo megoldas.
az ajandek penz logika alapjan egyenlo a lagzi meretevel, legalabbis nalunk ez van, plusz a 150+ fos lagzi alap, es nem rongyrazas, mint ahogy sokan hajtjak, csupan meghivnak minden kozelebbi rokont, baratot, szomszedot. mert illik vagy el akarnak jonni es tobbnyire minket is visszahivnak.
"Mások viszont azt mondták, hogy nyilvánvaló, hogy a nagy lagzit szervező lánynak többet adnak, hiszen jóval többe kerül nekik az esküvő, többet költenek a vendégekre is."
Egyforma összeget adnék mindkét esetben. Nyilván az egyik esküvő jóval többe kerül, de a pár saját döntése, hogy hintókázni szeretne, valamint zenekar és DJ is legyen.
Igen, annyit azért valóban illik adni, amennyibe az ellátásod kerül (ha ez téged nem vág földhöz anyagilag), de azt tartsd szem előtt, hogy a te ellátásod alatt az elfogyasztott ételt és italt értjük. A hintó, a zenekar és a dj olyan költségtényezők, amiket akkor is ki kell fizetni, ha te nem is tudnál elmenni, és nyilván a saját pénztárcájukhoz mérten választották ki őket. NEM a rokonoknak kell fizetniük.
Szóval annyit adj, amennyit egyébként is adnál a rokonodnak, a lagzira költségeitől függetlenül.
A közeli családban volt mindkét fajta esküvő így nagyjából beleláttam a költségvetésbe.
Ha konkrétan a hely bérlését és a kaját nézzük, akkor mindegyik 15 ezer/főre jött ki.Pár száz ft eltéréssel.
Szóval ha a klasszikus elvet nézzük,hogy legalább a saját ellátását fizesse ki a vendég, akkor ugyanannyi pénzről beszélhetünk mindkét esetben.
Persze a nagyobb banzáj esetén már kellenek zenészek,menyecske ruha stb..De ezek már olyan dolgok amiket nem a vendégnek kéne megfizetni szerintem.
Mivel a kaja és az étterem bérlése mindkét esetben kb ugyanannyi, ezért én nem adnék egyiknek többet, másiknak kevesebbet. Szerintem közeli rokonoknál 20 e/fő teljesen jó.Távolabbi rokonoknál 10e/fő is jó.
Persze ha valaki tehetős és nagyon közeli családtagok akkor lehet többet is adni...De átlag helyzetben szerintem elég 10-20 e/fő.
Ha meg a fiatal pár nagy banzájt akar, vonulás hintóval stb..Hát oké.De ezért nem várhatnak el több pénzt a násznéptől.
Szerintem ne az esküvő mérete befolyásoljon. Minimum 10e-t illik adni fejenként, de ezen felül már rajtad áll, hogy mennyit pakolsz rá, illetve innen nézve érzelmi, illetve a pénztárcádtól függő dolog.
Én azért adnék talán többet a nagy esküvőre, mert ott hosszú programot szerveznek neked, új élmények, buli, hintó, stb., valószínűleg jobb emlék marad. (Voltam ilyen kis, ebédelős esküvőn, egy emlékem maradt róla, hogy megszórtuk őket a hivatal előtt rizzsel. Az ebéd uncsi volt, megette mindenki, aztán hazamentünk. Nagy esküvőkön többször is voltam, ott mindig történt valami érdekes, emlékezetes momentum.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!