Lehet egy 14 éves gyermek keresztszülő?
Nem lehet.
Az Egyházi Törvénykönyv szerint (874. kánon) a keresztszülőség feltételei a következők:
"1. §. Ahhoz, hogy valakit a keresztszülôi tisztség vállalására engedjenek, szükséges:
1. hogy maga a keresztelendô vagy ennek szülei, illetve az, aki ôket helyettesíti, vagy ezek hiányában a plébános vagy a szentség kiszolgáltatója jelölje ki, és hogy alkalmas legyes és szándékozzék is ezt a tisztséget viselni;
2. tizenhatodik életévét betöltött személy legyen, hacsak a megyéspüspök más kort nem állapított meg, vagy megfelelô okból a plébános vagy a kiszolgáltató úgy nem látja, hogy kivételt kell tenni;
3. katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már magához vett személy legyen, s éljen a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet;
4. ne kösse semmilyen törvényesen kiszabott vagy kinyilvánított kánoni büntetés;
5. ne legyen a keresztelendô apja vagy anyja.
" 3. katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már magához vett személy legyen, s éljen a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet; "
Az öcsém keresztanyja zsidó.. Erről ennyit :D
Nem tudom melyik keresztyén vallási "ágazatról" van szó...
Én református vagyok, és a lányom is az lett. A húgom az egyik keresztanya, a kereszteléskor mindössze 9 éves volt.
Nos hátránya nincs belőle, sőt, büszke volt hogy ő "keresztnővér" ( az anya szó valahogy erős volt neki). Bár a család agalt, de ő a legjobb keresztszülője a lányomnak.
Szívesebben bízom rá, mint a 31 éves bátyámra...
Amint látjuk a példákból, lehet.
És természetesen problémákat is okozhat, ez az egyéntől függ. Érezheti majd úgy, hogy csak egy elvárást teljesített, hogy kelepcébe csalták, hiszen ő maga is csak keveset tudott a világról még 14 éves gyerekként.
A jövendőbeli srácot csak akkor riaszthatja, ha látja, hogy ez a barátnőjének problémát okoz.
"katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már magához vett személy legyen, s éljen a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet"
A testvérem nincs megkeresztelve, mégis lehetett keresztszülő. Biztos vagyok benne, hogy a korhatárral sem foglalkozik a kutya se.
"Pl. hogyha barátja lesz, őt ez riaszthatja?"
Heh??? Miért riasztja el? Nem gyereket vállal az a 14 éves, csak egy hivatalosan sehol sem bejegyzett, szóbeli valamit. Egyébként ennyi idősen szerintem még nem kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!