Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Szerintetek tényleg meglepő a...

Szerintetek tényleg meglepő a viselkedésünk?

Figyelt kérdés

A párom 1 éve végzett az egyetemen, azóta a határ mellől kijár kölföldre dolgozni, én jövőre fejezem be az egyetemet. Mindketten viszonylag jó anyagi körülmények közt nőttünk fel, bár az én szüleim közel duplaannyit keresnek, mint a páromé, de mindkét családban vannak külföldi utak, több autó, megtakarítások (nálunk több ingatlan és vállalkozás is). Mivel mindig is jól ment a szüleim sora és anyám is jócskán örökölt az ő szüleitől, neki mindent megadtak a szülei, holott ők szegényebbek voltak, azt vártam volna gyerekként, hogy majd engem is így támogatnak. Elküldtek egyetemre, egy olyanra, ami nem is igazán érdekelt, csak olcsó legyen, bár semmi értelme nem lesz a diplomámnak és nem akarok a szakmában dolgozni, viszont kb 1 éve elkezdtünk a párommal egy másik szakmát kitanulni, amiből vállalkozást szeretnénk építeni a későbbiekben. Ezt nem nagyon díjazzák a szüleink, mondhatni, eleinte ott tettek keresztbe, ahol tudtak és folyton csak azt kérdezgetik, nekünk miért nem elég a havi 80 ezer Ft-os fizetés, miért akarunk külföldre menni és miért állunk be "csicskának" ott, hogy több pénzünk legyen. Szóval abszolút semmiben nem támogatnak és mindig csak a saját akaratukat akarják ránk erőltetni, és mivel nem azt tesszük, amit ők erőltetnek, nem is segítenek semmiben, holott vastagon (főleg az én részemről) megtehetnék. Sosem vártam, hogy súlyos milliókat toljanak alám vagy berendezett, saját lakással várjanak 20. születésnapomra, de azért az, amit csinálnak, az már kicsit sok. Nem hogy nem segítenek, de egyenesen hátráltatnak mindkét oldalról. Nekem emiatt az utóbbi időben nagyon megromlott a kapcsolatom a szüleimmel, már-már elviselhetetlen a helyzet, bár tudják, hogy az egyetem mellett nincs rendes jövedelmem, már abszolút egy szelet kenyeret meg nem vesznek nekem, azt mondják, teremtsem meg magamnak, aztán húzzak el minél előbb tőlük, hogy őket hagyjam békén végre. 1 éve nyertem egy külföldi ösztöndíjat, de mivel tudtam, hogy az nem elég a kint tanuláshoz (100km-re volt az iskola), kértem a segítségüket (csak havi 100-150 euróra lett volna szükségem), de anyám lazán hátat fordított nekem, hogy oldjam meg, ahogy akarom, így inkább nem mentem ki, elszalasztva a jó kis lehetőséget a nyelvtanulásra. De pl a kollégimuot sem fizették ki nekem, ami havi 15 ezer Ft lett volna itt, Magyarországon, így haza kellett költöznöm, mert a bérlet olcsóbb volt és inkáb bnapi 3-4 órát ingáztam. Mindeközben a szüleim dúskáltak a pénzben, a húgomnak telett márkás ruhákra és új kocsira.

De a párom szülei sem jobbak. A minap elmeséltük nekik, hogy már nem bírjuk a szüleimet elviselni, folyton ugráltatnak minket, mi megyünk fát szedni, gyümölcsöt szedni munka után (mikor még én is gyakorlaton voltam), takarítunk, segítünk a vállalkozásban, mindenre egyszerre ugrunk, ha szólnak, ez heti sok-sok órát jelent, erre anyám vízpénzt akar a páromtól kérni azért, mert heti 3-4x itt fürdik (persze a húgom pasijától nem kérne). Nem vágna földhöz minket anyagilag, de szerintem elég etikátlan, mivel tudják, hogy lakásra gyűjtünk és kell minden egyes fillér, de őket nem nem érdekli, a páromnak havonta 50-70 ezer Ft-ja megy el a ruháimra, élelmiszereimre, iskolai ügyeimre azért, mert anyám nem segít és így nem tudunk félretenni annyit, amennyit akartunk. Két barátunk szülei is lakást vettek (hitelre) a gyereiknek, csak hogy legyen hova menniük az egyetem alatt, de a mi szüleink még annyit sem ajánlottak fel, hogy segítenek a lakásra való gyűjtésben, legalább annyit, hogy ha ottvagyunk valamelyikünknél, ne nekünk kelljen még a zsemlét is odavinni. Mikor elpanaszoltuk a párom szüleinek a helyzetünket, és hogy mostanában azért látogatjuk őket kevesebbszer, mert nem érünk rá, hajtanunk kell, van két (vagyis nekem csak lesz) semmitérő diplománk, ellébecoltunk 3-4 évet az egyetemre, be kell pótolnunk mindent és végre pénzt kell gyűjtenünk, mert az én szüleim heti 7 napból 8x ki akarnak tenni innen és akkor mehetünk a híd alá. Ez abszolút nem hatotta meg őket, fel sem ajánlották, hogy rájuk számíthatnánk gond esetén vagy valami, csak ráhümmögtek. Ezek után kiakadtam, megmondtam a páromnak, hogy mi ketten csak magunkra számíthatunk és egyik szülői részről sem várhatunk el egy kisujjmozdításnyi segítséget sem, menjünk a terveink szerint jó messzire egy másik országba, kezjük ott el a vállalkozást, azok meg, akik ebben nem segítenek, csak hátráltatnak minket (ezt ő is észrevette már), azok le vannak ejtve, ha nem hajlandóak mégcsak lelki támogatásra sem, ösztönzésre sem, akkor maradjanak maguknak és ne számítsanak a mi jópofizásunkra meg ugrálásunkra.

Mellesleg megjegyzem, az én szüleim raktak félre régebben nekem és a húgomnak egy elég szép összeget megtakarításként, de ezt kivették, mikor megvették a jelenlegi házunkat, és azóta egy fillérrel nem segítettek. Nekem az egyetem elején adtak egy kisebb összeget, de ez hamar elfogyott úgy, hogy magamnak álltam mindent, később már magamnak kellett megkeresnem a kenyérre valót is.

De az egészben az a pláne, hogy mindkét fél olyan feltétlen szeretetet, tiszteletet és törődést, sőt segítséget vár el tőlünk folyton, amiből ár elegünk van, képmutatóak, és tök egyoldalú az egész kapcsolat, mert mindkét szülői fél mindig csak elvár és elvár, de ők egyszer a 3 éves kapcolatunk alatt azt nem mondták, hogy mondjuk "hozzánk bármikor jöhettek, szívesen várunk" vagy "mi mindig ottleszünk, ha baj van". Soha, soha nem számíthattunk egyikükre sem, még ha kértem anyámtól 5 ezer Ft-ot, hogy ki tudjak járni diákmunkára külföldre, azt is visszakérte.

Ti mit gondoltok ezekről, őszintén? Tényleg meglepő, hogy már nem foglalkozunk sem az én szüleimmel, se a pároméval, azok után, hogy sosem támogatnak minket? Tényleg szemetek vagyunk azért, mert kerüljük őket, mikor csak lehúzni tudnak minket? Tényleg hibáztathatnak azért, hogy nem keressük a társaságukat, ha egyszer frászt kapunk tőlük, amiért ennyire nem segítenek nekünk? nem várnánk semmi extrát, csak hogy kicsit álljanak mellettünk lelkiekben és nyújtsanak egy biztonságos hátteret, ahova akármikor hazatérhetünk, ha baj van

2013. dec. 2. 10:54
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Azt gondolom, hogy ideje elkezdeni építeni a közös életeteket külföldön. Ennyi idő alatt kiderült, hogy egymásra számíthattok, de senki másra sem. Akkor rendezzétek be így az életeteket. Ha a pároddal tényleg komoly a kapcsolat, és lehet erre alapozni, akkor tedd ezt. Irány külföld, aztán szépen lassan egyenesbe jöttök. Egyébként mik azok a semmitérő diplomáitok?
2013. dec. 2. 11:02
 2/9 anonim ***** válasza:
17%

Mi pontosan a kérdés?

Menjetek külföldre, ha oda akartok menni, a rá valót meg keressétek meg.

60-70 ezret meg minek költ rád a párod ruhákra meg ékszerekre, mikor állításod szerint minden fillér számít? Én havi 10 ezret is sokallok ezekre, már meg ne haragudj.

2013. dec. 2. 11:06
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Én teljes mértékben megértelek. Az én családom is ilyen, (illetve anyám főleg), sok pénzük van, házuk, kocsijuk, és a tesómat szépen támogatják, nem sajnálnak tőle 20 ezer forintos cipőket úgy, hogy régen mindig a kínais 2-3ezer forintosokat kaptuk (én is), jelenleg pedig a kajámat meg minden más dolgot itthon magamnak kell állnom, félretenni párommal így alig tudunk... És közben azt mondja a képembe anyám, hogy ez az ő háza, itt az van amit ő mond... Teljes mértékben igaza van ebben, viszont ettől csak csalódott leszek, hogy a saját gyerekének mondja ezt, mintha valami idegen lennék, aki csak befurakodott ide, holott egy gyermek sem kérte, hogy hozzák világra...

Ezek a szülők akkor minek vállaltak gyereket, ha segíteni meg már nem akarnak nekik? Főleg ha meg is tehetik.

Azt szokták mondani, hogy a gazdagok a legfukarabbak, és ezt egyre inkább látom itthon.

Én nagyonvárom már, hogy külön költözzek, ami remélhetőleg fél éven belül meg is történik. ÉS tényleg az a legszánalmasabb, hogy egyetemi éveim alatt én is a SAJÁT pénzemből éltem, saját ösztöndíjamból, mindent magamnak vettem, mégis mindig az lett mondva, hogy állandóan követelőzöm, holott már vagy 3 éve egy kva fillért nem kértem tőlük, hogy vegyenek nekem egy rohadt cipőt például. Persze azért volt, amikor adtak kölcsön, de ugye a kölcsön is csak kölcsön.

Én sem várom el a szüleimtől, hogy pénzeljenek, de legalább megvárhatnák, míg el tudok költözni innen, ami pár hónap, de még csak nehezítik az egészet, lelkileg se sok támogatást kapok, meg olyan, mintha anyám alig várná, hogy végre elhúzzak a pcsába...

Szóval megértelek. A párom szülei is ilyenek egyébként, amikor páromnak volt pénze, akkor még az anyja kért tőle 30 ezer forintokat, persze nem kölcsön, hanem örökbe! Rengeteg mindenben kihasználta, ilyenkor meg hónapokig el van tűnve, ha a párom nem ad neki semmit...

Szóval tényleg csak magára számíthat az ember, elég elkeserítő, de sajnos így van :( Nektek meg azt tanácsolom, hogy menjetek ki külföldre, ne kérjetek segítséget senkitől, mert akkor visszakiabálják csak rád (tapasztalat), hanem próbáljatok meg saját erőből építkezni. Ne foglalkozzatok azzal, mit várnak el és mit nem, és azzal sem, mit mondanak a terveitekről. Ezek csak rátok tartoznak. Ha nem tudnak érdemleges segítséget nyújtani, ha nem tudnak támogatni legalább szavakkal, akkor ne is szóljanak bele az életetekbe. Sajnos a társadalom ilyenkor a szülőt védi, mert mindenki úgy van vele, hogy a szülő neveli fel a gyereket, a h*lyegyerek meg később leszrja a szüleit.. csak arra senki nem gondol, hogy az a szülői nevelés hogy is nézett ki, meg mennyire volt benne szeretet és támogatás... mindenki azt kapja, amit adott, szóval ha egy szülő nem kap majd öregkorára gyerekétől sok támogatást, akkor valószínűleg visszaütött rá az, ahogyan ő viselkedett...

2013. dec. 2. 12:07
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A második kommentelőnek üzenném, hogy az nem ruhák és ékszerek, hanem ruhák és élelmiszerek... nagy különbség! És igen is, nálunk is elmegy 50 ezer forint, amiből legalább 30 csak a kaja.... ezen kívül ahogy írta a kérdező, iskolai dolgaira is költenek, ami akár lehet egy bérlet, vizsgadíj, fénymásolás, stb... Ezen kívül biztos kell telefonszámlára költeni, esetleg internetre... Valamint dezodor, sampon, tusfürdő, wcpapír, parfüm... Szóval 50 ezer forint simán elmehet így egy hónapban.
2013. dec. 2. 12:11
 5/9 anonim ***** válasza:
69%

Én meg neked üzenem, hogy természetesen tudom mennyi megy el élelmiszerre, csak félre olvastam. Nem vagyok retardált, de tegyük fel úgy olvastad volna mint én (fura megfogalmazás, hogy élelmiszereim) tehát hogy ruháim, ékszereim, akkor te is sokallottad volna.

Ember vagyok, és mint ember, hibázok, tehát szerintem egy ekkora monológnál nem gáz ha valamit félre olvas az ember.

2013. dec. 2. 12:17
 6/9 A kérdező kommentje:

"60-70 ezret meg minek költ rád a párod ruhákra meg ékszerekre, mikor állításod szerint minden fillér számít? Én havi 10 ezret is sokallok ezekre, már meg ne haragudj."

Ruhákra, és ÉLELMISZEREKRE költ, nem ékszerekre. A ruha is kimerül 1-2 szezonális dologban, cseréljük, ami elhasználódott, a többsége élelmiszer.

2013. dec. 2. 13:10
 7/9 anonim ***** válasza:

Kérdező:

Utolsó komment.

2013. dec. 2. 13:11
 8/9 A kérdező kommentje:

Kedves 3-as, én ugyanúgy jártam, mint te, mintha csak magam írtam volna, főleg ezt a részt: "ÉS tényleg az a legszánalmasabb, hogy egyetemi éveim alatt én is a SAJÁT pénzemből éltem, saját ösztöndíjamból, mindent magamnak vettem, mégis mindig az lett mondva, hogy állandóan követelőzöm, holott már vagy 3 éve egy kva fillért nem kértem tőlük, hogy vegyenek nekem egy rohadt cipőt például. Persze azért volt, amikor adtak kölcsön, de ugye a kölcsön is csak kölcsön.

Én sem várom el a szüleimtől, hogy pénzeljenek, de legalább megvárhatnák, míg el tudok költözni innen, ami pár hónap, de még csak nehezítik az egészet, lelkileg se sok támogatást kapok, meg olyan, mintha anyám alig várná, hogy végre elhúzzak a pcsába...".

Mióta a párom jól keres kint (bár közel sem olyan jól és százszor megalázóbb, nehezebb munkával, mint a szüleim), azóta ő is támogat anyagilag, ő az egyetlen segítségem, különben sokszor még kenyerem sem lenne itthon. Elzavartak egyetemre, hogy "menjél csak kislányom, majd kapsz kocsit, amivel feljárhatsz a kollégiumba, majd kapsz havonta x összeget segítségképp... stb.", aztán egy valahogy szeptemberre, mikor kezdődött az egyetem, mind elfelejtődött. Azóta az ösztöndíjakból fedeztem még a bejárást is, és tényleg bevállaltam hóban-fagyban a 3-4 óra ingázást párezer Ft megtakarításáért, mert a kollégiumban kb éhezhettem is volna, akkor sem segítettek volna. Ahogy most is, tudjuk, hogyha innen elköltözünk vagy kidobnak (már egyszer megtették), akkor vissza már sohasem jöhetünk, akár a híd alá is mehetnénk. Ezt próbáltuk elmesélni az anyósjelöltéknek, de a szemük sem rebbent rá, őket sem érdekli, hogy mi hogy élünk és mit csinálunk, ha már egyszer nem az ő elveiket követtük és szeretnénk sokra vinni. A pláne, hogy nálunk anyám mindent megkapott a szüleitől, 2 házat örökölt, abból az egyiket odaadták neki 19 éves korában ajándékba és odaköltözhetett apámmal. De ő mindezt nem hajlandó annyival meghálálni nekik, hogy ő is legalább valamicskét továbbad az ő gyerekeinek. Még a húgomat csak-csak pénzelik, de rólam 18 éves korom óta nem gondoskodnak, pedig tudják, hogy nem sok jövedelmem volt a 3-4 év egyetem alatt (igazából csak egy nyári, külföldi diákmunka fizetése).

2013. dec. 2. 13:18
 9/9 A kérdező kommentje:

Elnézést, közben - kicsit megkésve -észrevettem már, hogy kijavították. :)

"szóval ha egy szülő nem kap majd öregkorára gyerekétől sok támogatást, akkor valószínűleg visszaütött rá az, ahogyan ő viselkedett" - Ez így van, csakhogy az én szüleim már gyerekkorunk óta azzal dobálóznak, hogy ha nem gondozzuk majd őket öregkorukban, akkor inkább egy otthonra vagy az államra hagynak mindent. Mert apám szerint az semmiség lenne tőlünk (ez egy idei nyári beszélgetés során derült ki), szóval szerinte az semmiség, ha mi pár évet rájukáldozunk az életünkből azért, hogy mondjuk pelenkázzuk és etessük őket, ha már nem képesek rá. Persze, mert nekem nem lesznek gyerekeim, akikről elég lesz gondoskodni?! Egyébként ezt is sajnálom, hogy ha pár év múlva gyereket szülnék, neki sem tudok majd én mit adni, mert nekem sem adtak és elég lesza magamét megkeresnem, a magam házának árát, nemhogy még nekik is félretegyek egy sajátra. Pedig tudva, milyen érzés a szülői támogatás hiánya, számomra ez fájó dolog lenne, ha nem segíthetném őket. Szóval anyámék nem csak velem szúrnak ki ezzel.

Egyébként a külföldről annyit, hogy egyrészt valami jobb klímájú országba vágyunk mindketten a párommal, másrészt pedig a vállalkozás alapítást annyira megszigorították (kis Kft-ként szinte ellehetetlenítették az utóbbi 2-3 évben, pedig nekünk ez kellene), hogy nem hiszem, hogy sokáig működtetnénk a dolgot itthon. Kicsi a piac, az adók meg magasak, pedig eleinte itthon akartuk csinálni, de hát ez van... bár nem hiszem, hogy a szüleink ezt fel fogják tudni dolgozni, hogy messzire költözünk, a párom szülei már abba is bele akarnak betegedni, hogy csak heti 1-2 alkalommal látják a fiukat.Onnantól meg talán hozzánk sem fognak szólni. :D Jobban belegondolva, talán jobb is, hogy nem segítenek, legalább nem hányhatják a szemünkre?! Nos, mondjuk anyámnak ez nem akadály, a tegnapelőtti durva vitánk közben olyanokat hozott fel nekem, amik nem is voltak igazak, pl a szememre hányta, hogy 1 milliót rakott 3 éve a számlámra (??? biztos vak vagyok...) meg hogy kifizette a vonatbérletem külföldre, hogy tanulni mehessek az ösztöndíj alatt. Ja, azt a bérletet én fizettem ki, csakhogy annyira hosszú volt az út, oda napi min. 5 óra volt az ingázás, hogy 1 hét alatt belefáradtam és feladtam, inkább nem jártam ki. Mondtam, hogy szeretnék albérletbe menni ki, de kellene egy kis támogatás, mert nem elég a pénz, erre simán hátat fordítottak.

2013. dec. 2. 13:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!