A tetvérm gyermekének én nagybátyja vagyok. Nekem Ő kim? Hogy mondjun magyarul helyesen?
Unokaöcséd és nem unokatestvéred.
Az unokatestvérnél (ahol a te szülőd testvérének a gyerekéről van szó) beszélnek unokaöcs/unokahúgról és unokabáty/unokanővérről (ha feltétlen hangsúlyozni akarják, hogy az említett unokatestvér fiatalabb, vagy idősebb tőlük)
Menj be egy könyvtárba és keress rá az értelmező szótárban az unokaöcs jelentésére, ha a netes forrásnak és a kommentelőknek nem hiszel.
Páromék 4-en vannak testvérek.
Nekem és a páromnak született egy gyerekünk,ő a másik 3 testvér számára az unokahúg,mivel lány,ha fiú lenne,akkor az unokaöccsük lenne.
Remélem ez így mindenkinek világos :)
Tesóm gyereke az én unokahúgom/unokaöcsém, és én vagyok a nagynénjük (illetve leszek, ha majd egyszer megszületnek). Anyukám tesójának a gyerekei az unokatesóim, és én nekik szintén az unokatesójuk vagyok.
Aki ezt nem érti, az hülye, nem tudom, mit kell ennyit értetlenkedni.
Kérdező:
Ha a wikipédiának sem hiszel, nesze, értelmező szótár.
unokatestvér: 1. valaki nagynénjének vagy nagybátyjának a gyermeke.
(nagybátya: A gyermekre nézve a szülőkkel és a nagyszülőkkel testvéri vagy közeli sógorsági viszonyban levő személy; az apa, vagy az anya fiútestvére. )
unokaöccs: 1. fiútestvér vagy lánytestvér fia.
2. Unokatestvérek között az ifjabbik fiú.
unokahúg: 1. fiútestvérnek vagy lánytestvérnek a lánya.
Összefoglalva: unokatestvéred az csak az, akivel a nagyszüleitek közösek. Unokaöcséd elsődleges jelentése az, amit kérdeztél, másodlagos jelentésben - azaz van aki így használja - a nálad fiatalabb fiú unokatestvér is lehet. Mi például ebben az értelemben nem használjuk és a legtöbb ismerősöm sem, de mint látod, lehet így is használni. De az elsődleges jelentése akkor is az, amit kérdeztél, erre nincsen másik szó. Az unokahúg szónál nincs is ott a teáltalad használt értelmezés, attól még tájszólás jelleggel (szerintem már az unokaöccsnél is inkább az) használhatod fiatalabb lány unokatestvérre is. Fordítva viszont nem igaz, a testvéred gyereke neked NEM unokatestvéred.
Kérdésedre a válasz: unokaöcséd/unokahúgod.
unokaocs és unokahúg, az nem ugyanaz mknt az unokatestvér
ez esetben neked o az unokaocséd/húgod a nemétol fuggoen. az unokatestvér mást jelent
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!