Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » A testvérek általában összetar...

A testvérek általában összetartanak, az unokatestvérek már nem?

Figyelt kérdés
Nálunk a rokonságban mindig így mondták és gyakorlatilag igaz is volt, mert nagymamámék is heten voltak testvérek és nagyon szoros kapcsolatot tartottak egymással. Nyilván az ők gyermekeik is sokat játszottak együtt és sok közös élmény volt, de mégis térben is többfelé kerültek, érdeklődési körük is szerteágazó lett és felnőttkorban már nem volt annyira szoros a kapcsolat, inkább ők is csak a szűkebb családjukon belül találkoznak többet. Végülis ez érthető így, a testvérrel az ember ugyanazon szabályrendszer szerint nevelkedi, közösek a szülők, a vérségi kapcsolat, unokatestvéreké már másik család, más szabályokkal, anyagi háttérrel. Persze vannak emberek, akik a testvéreikkel sem tartanak kapcsolatot, de mondjuk ideális esetben úgy láttam ez a forgatókönyv.

aug. 30. 11:19
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
86%

Nálunk még a másod-unokatestvérek is összetartanak.

Minden év karácsonyán, húsvétkor és augusztus 20 körül, tanévkezdés előtt hatalmas családi összejövetel a nővérem házában. Ha mindenki eljön, akkor

30-40-en is vagyunk, beszámítva a házastársakat.

aug. 30. 11:22
 2/26 anonim ***** válasza:
86%
Sokkal jobb a kapcsolatom az unokahúgaimmal, mint az öcséimmel - utóbbiakkal tízéve nem beszélek - van rá okom.
aug. 30. 11:27
 3/26 anonim ***** válasza:
100%
Nagyszüleim még összetartottak az unokatestvérekkel is. Nem volt ritka az 50+ fős összejövetel. Unokatestvérem egyik az utcán sem köszön, másik az ország másik végében él, vele évi 2-3x találkozunk, de egy generáció van köztünk. Szóval nem igazán van téma. Tesómmal jóba vagyunk, sűrűn találkozunk, segítjük egymást. Egy a baráti társaságunk, így havonta 1-2x vannak közös bulik is.
aug. 30. 11:44
 4/26 anonim ***** válasza:
87%

"Végülis ez érthető így"

Akkor miért kérdés a kérdés? Persze. Természetesen. A testvérek között szorosabb a viszony, ezért jobban összetartanak, az unokatesók meg már kevésbé, a másodunokatesók meg sokszor nem is ismerik egymást. (Bár mondjuk nálunk volt olyan - még hozzá elég hosszú - időszak, amikor a másodunokatesóimmal szorosabb volt a kapcsolat, mint az unokatesóimmal.)

aug. 30. 11:48
 5/26 anonim ***** válasza:
94%
Én inkább tartok össze az unokatestvéreimmel, mint a testvéremmel.
aug. 30. 12:36
 6/26 anonim ***** válasza:
92%
Nincs testvérem, az unokatestvéreimet tartottam testvéreimnek. Sajnos, már csak egyikük él.
aug. 30. 13:04
 7/26 anonim ***** válasza:
89%

Ez sok mindentől függ: mekkora a család, ki hol lakik?

Mi pl 4-en vagyunk unokatestvérek, 3 különböző országban.

Meg nagyban múlik a szülőkön, nagyszülőkön, hogy szerveznek-e összejöveteleket.

aug. 30. 13:11
 8/26 anonim ***** válasza:
100%
A testvéremet szeretem a legjobban a világon. Az unokatestvéreimet nem is ismerem xd
aug. 30. 13:36
 9/26 anonim ***** válasza:
100%

A férjem családja és az én családom “két véglet”:

Sem az édesapám, sem az édesanyám nem beszél a saját testvéreivel, így az unokatesókkal is megszakadt már a kapcsolat. Felnőttek vagyunk, így leginkább rajtunk múlik már, és bár gyerekkorunkban sok időt töltöttünk együtt, mégsem igényeljük annyira egymás társaságát, hogy egy fűszálat is keresztbetegyünk érte. Nagyon másmilyen emberek lettünk, más életvitellel, más prioritásokkal. Ez egyébként a testvéreimre igaz, mégis velük van egy annyira szoros kapocs, hogy azt nem tudom elképzelni, hogy velük megszakadjon a beszélő viszonyom.

A férjemnek ezzel szemben egy mesébe illően összetartó családja van, a mai napig nagy unokatesós karácsonyi ünneplésekkel (már bérelt szálláson, mert egy családi háznak sincs ekkora befogadóképessége), közös nyaralással. Szerintem ez szép és tiszteletreméltó, de itt nagyon hasonlóak az értékrendek, nincsenek nagy szakadékok, hasonlóak a gondolkodásmódok. Emiatt tényleg kivitelezhető, hogy kisebb-nagyobb súrlódások mellett is az emberek jól kijöjjenek, és őszintén kíváncsiak legyenek a többiekre. Azt nem igazán tudom, hogy ez meddig fenntartható ilyen mértékben, mert már most is nehéz, a kb. 30 fős összejöveteleket megszervezni, és egyre többen vagyunk házasok, családosak, de egyelőre igény van rá.

aug. 30. 14:04
 10/26 anonim ***** válasza:
67%

Hát nem tudom.

Nekem a saját tapasztalatom az, hogy nem csak az öcsémmel, de az unokatesóinkkal és kajak nagyon összetartóak vagyunk.

Én ezzel nagyon szerencsésnek is érzem magunkat.

Nekem az unokatesóimmal pozitív tapasztalataim vannak ezen a téren, viszont keresztszüleink az már más téma...

aug. 30. 14:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!