Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mi a teendő? Élettársam (nem...

Mi a teendő? Élettársam (nem bejegyzett) szabályos végrendeletet hagyott, melyben rendelkezett javainak pénzügyeiről. Az örököse erről a végrendeletről nem tud. Most hagyatéki eljárás jön. Hogyan és mikor léphetek be a folyamatba és kihez forduljak?

Figyelt kérdés
Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz?

ápr. 19. 12:01
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%
#10, hát, meg akarják úszni, lehet ezért keresnek ilyen jól a közjegyzők, hogy ezeket a híreket közöljék! :-D
ápr. 19. 13:42
 12/25 anonim ***** válasza:
82%
10. Rengeteg olyan sztorit lehet olvasni, itt a gyakorin is, hogy a gyerek évekig, évtizedekig nem áll szóba a szülővel. Szerinted akkor is közölni kellene előre, hogy nem lesz örökség?
ápr. 19. 13:50
 13/25 anonim ***** válasza:
69%
Jó, hogy mondod, nekem is van egy apám, akivel egyszer találkoztam 5 percre. Lehet, hogy onnan jön egy kis vagyon?! Nem számítok rá, de hátha mégis lesz kellemes meglepetés. Valszeg a két másik gyerekére hagy mindent...
ápr. 19. 13:54
 14/25 anonim ***** válasza:
81%
Igazad van, 12. Mondjuk én magamból indultam ki, én nyilván kapcsolatban vagyok a szüleimmel, így xarul esne, ha a hagyatékin derülnek ki, hogy nem én vagyok az örökös. Nem azért, mert várok valamit -bár nyilván ezt gondolta az összes lepontozo, aki pirosat nyomott a 7. kommentemre, hanem azért, mert nem egyenes dolog. Mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar, tőlem felélheti az utolsó filléres, az övé, de szeretném, ha elmondaná személyesen és nem egy idegen közölnek velem. 7 és 10 voltam
ápr. 19. 14:00
 15/25 anonim ***** válasza:
70%

"Biztos van oka, ha valaki igy dönt, és nyilvánvaló az is, hogy mindnekinek joga van úgy végrendelkeznie, ahogy akar, de nekem úgy lenne tisztességes, ha ezt az ember közli is a törvényes örökössel, nem pedig egy tárgyaláson szembesül vele"

Pl. mert "van rá oka" és nem akarja élete utolsó részét azzal tölteni,m hogy az "örökös" állandóan zaklassa emiatt

ápr. 19. 14:10
 16/25 anonim ***** válasza:
100%
az elhunyt utolsó lakóhelye szerint illetékes önkormányzat hagyatéki ügyintézőjének nyújtsd be.
ápr. 19. 14:33
 17/25 anonim ***** válasza:
79%

Nálunk én pl semmit nem kapok örökségből, mert apám mindent az új családjára hagy.

Ott van a punci, aki rendelkezésére áll, én a gyereke meg nagy ívben letojva lassan 10 éve.

Itt pl csak ennyi az ok, amiért max a köteles rész jár majd, sőt, örülhetek, ha a nője szól, amikor apám meghalt.

ápr. 19. 15:00
 18/25 anonim ***** válasza:
0%

"Sima élettársi kapcsolat:

A sima élettársi kapcsolatot nem kell bejelenteni. Automatikusan létrejön akkor, amikor elkezdtek érzelmi és gazdasági közösségben együtt élni, és addig tart, amíg együtt éltek. Egyszerre csak egy élettársi kapcsolatod lehet. Ez az élettársi kapcsolat akkor is létrejön, ha közben még nem váltál el a korábbi házastársadtól vagy bejegyzett élettársadtól.

Jogszabályról jogszabályra változik, hogy sima élettársként azonos jogaitok vannak-e a bejegyzett élettársakkal. Egészségügyi döntéseket például ugyanúgy hozhattok, de nem örököltök egymás után, csak ha erről külön végrendeletben rendelkeztek. Ráadásul az örökölt vagyon után ilyenkor illetéket kell majd fizetni (a bejegyzett élettársakkal ellentétben)."

Tehát hiába az élettársad volt, mivel nem volt bejegyzett, sok közöd nincs a dolgaihoz jogilag.

ápr. 19. 15:01
 19/25 anonim ***** válasza:
9%

"Ott van a punci, aki rendelkezésére áll"

Ha NEKED ENNYI egy párkapcsolat, akkor érthetö, apád miért nem akar rádhagyni semmit!

ápr. 19. 15:38
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

19!

"...én a gyereke meg nagy ívben letojva lassan 10 éve." Nyilván ezért csak ennyi neki az apja párkapcsolata.

ápr. 19. 15:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!