Van olyan rokonotok, akinek előreláthatóan nagyon magas lesz a gáz vagy villanyszámlája? Kisegítitek a rokonokat?
Ahogy beszéltük (informatikai cég) a kollégákkal, többünk rokonságában vannak olyan szülők, akik - rosszabb anyagi helyzetük miatt - nem épp modern házakban laknak, amiknek ilyen 40-60 ezres gáz számlái vannak, mivel nem volt pénz eddig sem felújítani (ugye 15 ugyanolyan áron van, mint eddig, a maradék 25-45 ezer meg háromszoroson, ha gáz, 12x-esen, ha áram, legalábbis jelenleg, ha kevesebb lesz a gáz, akkor nyilván nőhet).
Nektek van a rokonságban, aki hasonlóan meg fogja szenvedni a rezsicsökkentés hirtelen eltörlését?
Nálunk van ilyen szülő és nyilván, ha látják a tényleges árakat, akkor nem is vesznek ilyen házat vagy mondjuk a terasz helyett az új tetőre meg napelemekre költenek. De így csak falrahányt borsó volt, ha néha felvetettem, vitázni meg nem akartam rajta, mert nem voltam benne biztos, hogy tényleg 10-15 éven belül eltörlik a rezsicsökkentést.
Most viszont látszik, hogy két kb. a tanárokéval egyenlő (kicsit alatta) fizetésből nem fognak tudni 60 ezer forintos téli gázszámlákat kifizetni.
És ahogy beszéltük, nem csak nálunk van ilyen, hanem elég sokaknál a cégnél. Nálatok van hasonló? Ti mit fogtok tenni?
13-as
Az a baj, hogy ez vidéken sajnos nem így megy.
Mi két szintes (80-as években épült) családi házban lakunk. (Ő özvegy volt, én jöttem ide, szóval fele az ő felnőtt gyerekéé lenne). Soha nem lehetett volna úgy eladni, hogy kijöjjön belőle két lakás. (Vagy egy kis ház + tőke, amiből csinosítgatjuk). Talán most 2 éve van az, hogy megadnák érte (nem a házért, a telekért magáért) a 100 millát, akkor lehetnek kettő lakást venni belőle, de ez éveken át 1:1 arányban lett volna, ha eladtuk volna. (Most is csak azért, mert eldózerolja a házat és felépít itt egy 8 lakásos társasházat, ezért ácsingóznak a telekre vállalkozók).
Vidéken hiába nagy hodály, ugyanolyan szart kap érte, csak kisebbet (és ez Bp. agglomerációja, ahol vagyunk). De mondom, itt kb. 2 éve javult a helyzet, nem tudom, igazi falun nem hiszem, hogy változott.
Tegnap nálunk ez kar kiabálásig fajult. Anyámék.
Gyep van a kertben, és azt locsolja. A szivattyú zabálja az áramot. Mondtuk neki, hogy nyugodtan kiéghet az a gyep, bánja a fene ilyen helyzetben. De ő erről hallani se akart. Tévé és rádió reggel hattól este 10-ig megy, ha nézik hanem pont ezen se hajlandó változtatni.
Az a korosztály, akik hozzászoktak hogy állambácsi mindent megold helyettük. Jelen esetben ezek inkább mi lennénk.
De nálunk fél éves kisgyerek van, az én fizetésem kiesik, a gyed nem valami nagy összeg, tesómék meg lakáskölcsönt fizetnek, pluszban még a fűtést sem tudták felújítani, dehát nekik is több lesz.
Hiába magyaráztuk neki, hogy nem fogjuk tudni helyette fizetni a számláit, Takarékoskodjon egy kicsit, mintha meg se hallotta volna
22-es
Majd ha megjön az első villanyszámla és 14.000 ft helyett 53.000 ft lesz rajta, akkor észbekap, addig meg hagyni kell.
Aki a Kádár rendszerben nőtt fel, az el sem tud olyat képzelni, hogy akkora számla jön, amit nem tud kifizetni.
23, igen.egyébként annyira tele volt, így utólag elolvasva, a kommentem elírásokkal…de ez is azt mutatja, hogy milyen ideg van bennem.
Ma reggel is ahogy megyek át hozzá, az üres szobában megy a ventillátor. Lekapcsolom, mire én lettem a rossz.
Ilyenkor eszembe jut, hogy az ilyennek lehet, hogy tényleg egy olyan számla kellene, amit nem tud kifizetni, és akkor hátha észbe kapna.
#24 Esetleg egy nagy családi session-t lehetne rendezni, aminek az a (kimondott) célja, hogy “felkészüljetek”. Mindenkinek össze kell szedni a számláit, üljetek le a konyhaasztalhoz és vegyétek sorra, hogy kinek mennyi lenne lesz a számlája feltehetően, jövő hónaptól, meg filózzatok el azon, hogy “kölcsönadtok a tesótoknak, akkor nekik mennyivel csökkenne a számlájuk”, “csináljatok étkezési tervet”, “találjatok ki vésztervet” stb.
Hátha az keresztülmegy ennyi idősen is.
27!
Menthetetlenek vagytok. Ha az én szüleim lennének ilyen idióták és egoistak, az ajtót se nyitnam rájuk.
13-as, főleg azért nem adtam el eddig, mert nem egyedüli tulaj vagyok, hanem apukámmal ketten birtokoljuk, akire nem igazán számíthattam a fenntartásában akkor se, amikor itthon lakott, kb. 10 éven át eltartatta magát hol velem, hol az aktuális barátnőivel, mire nyugdíjas lett. Nem sima munkanélküli volt ezalatt a 10 év alatt, hanem nappali tagozatos egyetemista, horror tandíjért.
Ha eladom a házat, a fele pénz az övé. Ezt a fel nem újított házat nem lehet úgy eladni, hogy a másik feléből lakást vagy kisebb házat vegyek magamnak. A világ végén persze igen, de Bp. közelében csak biztosabbnak érzem a jövőmet, a gyerekem jövőjét.
Lakásban nem is tudom elképzelni az életemet, mert kutya nélkül én már rég felkötöttem volna magam és munka mellett nem tudnék gondoskodni a kutyáról úgy, hogy nincs kert.
A környék, ahol lakunk, nagyon jó, szeretem a szomszédokat, az egész utcát, itt van a gyerek barátnője, mintha testvérek lennének, pár házzal arrébb. Nem, nem olyan könnyű nekem másik összejárós barátot szerezni a gyerekemnek, évekbe telt, mire ez is kialakult.
Ha nem osztjuk ketté a pénzt, hanem a vásárolt kisebb ingatlan is közös marad apámmal, akkor van esélyem venni valami kisebbet és energiatakarékosabb házat, de az a helyzet, hogy az élettől is elmegy a kedvem, ha arra gondolok, hogy apámmal lakjak majd egyszer megint. Pedig most már van nyugdíja, be tudna szállni a rezsibe, nem úgy, mint 10 éven át, mikor egyetemista volt, de az a helyzet, hogy inkább felkötöm magam, mint hogy vele lakjak.
Ettől függetlenül igen, azt hiszem, most eljutottam oda, hogy el kell adnom és menni kell. Volt egy kis pénzem, épp most szerettem volna átalakítani az emeletet annyira, hogy albérlőket tudjunk fogadni, de a piaci áron fizetve a fűtést, villanyt, nincs az az albérlő, aki ezt ki tudná fizetni. Ami pénzem volt most lakásfelújításra, annak nagy része most elmegy a fára, szénre. A gyerekemnek is őrizgettem a házat, nincs rajta hitel, ha valakinek lenne rá pénze, egy szuper házat lehetne csinálni belőle. Pár millióból leválasztható az emelet. Majd ennek a társasházzá minősítésnek azért utánanézek.
25, persze. Hányszor próbáltunk már így leülni vele.
Most is az az érve, hogy majd ha kiküldik a számlát, nem fizeti be. Mit tudnak vele csinálni?
Mondjuk erre neki, hogy pl levonják a nyugdíjból. Erre csak legyint, hogy jaaaj majd levonja ő a tudjuk miket… :D
Na. Nem lehet vele értelmesen. Pontosan ez az a generáció, akiről egész életében gondoskodva volt, az előreláltásra, önfegyelemre, beosztása nem képes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!