Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Van olyan rokonotok, akinek...

Van olyan rokonotok, akinek előreláthatóan nagyon magas lesz a gáz vagy villanyszámlája? Kisegítitek a rokonokat?

Figyelt kérdés

Ahogy beszéltük (informatikai cég) a kollégákkal, többünk rokonságában vannak olyan szülők, akik - rosszabb anyagi helyzetük miatt - nem épp modern házakban laknak, amiknek ilyen 40-60 ezres gáz számlái vannak, mivel nem volt pénz eddig sem felújítani (ugye 15 ugyanolyan áron van, mint eddig, a maradék 25-45 ezer meg háromszoroson, ha gáz, 12x-esen, ha áram, legalábbis jelenleg, ha kevesebb lesz a gáz, akkor nyilván nőhet).

Nektek van a rokonságban, aki hasonlóan meg fogja szenvedni a rezsicsökkentés hirtelen eltörlését?

Nálunk van ilyen szülő és nyilván, ha látják a tényleges árakat, akkor nem is vesznek ilyen házat vagy mondjuk a terasz helyett az új tetőre meg napelemekre költenek. De így csak falrahányt borsó volt, ha néha felvetettem, vitázni meg nem akartam rajta, mert nem voltam benne biztos, hogy tényleg 10-15 éven belül eltörlik a rezsicsökkentést.

Most viszont látszik, hogy két kb. a tanárokéval egyenlő (kicsit alatta) fizetésből nem fognak tudni 60 ezer forintos téli gázszámlákat kifizetni.

És ahogy beszéltük, nem csak nálunk van ilyen, hanem elég sokaknál a cégnél. Nálatok van hasonló? Ti mit fogtok tenni?

2022. júl. 14. 22:54
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
94%

9,10!

Nem leszek finom és noies: idióták vagytok. Fizetne a fax lancdohanyosok helyett. Majd leszoknanak róla, ha túl hideg lenne. A férjed nővére csinálja jól, nem kell velük foglalkozni.

Nem Magyarországon élek, de a gaz ára itt is jócskán emelkedik. Egy idősebb rokon házaspár van, akik bár nem élnek rosszul, nem akarnak horribilis gazszamlat fizetni. Így már idén a hidegebb hónapokban is azt csinálták, hogy a fűtési 18fokra tekerték és ahhoz oltoztek fel. Harisnya, vastag nadrág, póló, pulóver, kardigán...

2022. júl. 15. 06:37
 12/34 anonim ***** válasza:
86%
Amúgy nem, nem szallnek bele soha más rezsijebe, nem az én dolgom, oldja meg maga.
2022. júl. 15. 06:37
 13/34 anonim ***** válasza:
26%

"Mi vagyunk ebben a helyzetben. Soha nem volt pénzünk szigetelésre, a 170 nm-es ház"

De mondjátok már még, miért kell 170 nm-es házban lakni, ha nem tudjátok anyagilag sem karban tartani, sem finanszírozni? Ez egy 3-4 gyerekes családnak való méret (még nekik sem kell ekkora), én nem értem, átlag emberek miért szivatják magukat fenntarthatatlan házakkal.

Már rég el kellett volna adni, és venni belőle egy feleakkora kis házat, amit a maradék pénzből tudtok csinosítgatni, ha erre vágytok.

2022. júl. 15. 07:02
 14/34 anonim ***** válasza:
95%

13!

Nekem mondjuk azonnal az jut eszembe, hogy azért, mert nem tudják eladni

2022. júl. 15. 07:04
 15/34 anonim ***** válasza:
88%

13-as, nem tudhatod. Az én anyósomék a városban laknak, jó helyen és hasonlóan nagy házban (de az szigetelve van, és nekik nem okoz gondot fenntartani).

Ott a környéken minden ház ilyen hatalmas, és sok az 55-60+-os ittlakó átlagember, akik fiatalon költöztek be, mikor nem volt megfizethetetlen egy ekkora ház, a 90-es években. Sok mindenkit ismernek, tényleg átlagemberek, ahonnan mindenhonnan kirepültek már a gyerekek rég, és két szülő kergeti egymást a 160-180 nm-en. Na, és ott sem mindenki bírja már fenntartani, pláne szigetelni, de el nem költöznének, pedig 70-90 milliókért mennek el ott a házak, olyan jó környék.

2022. júl. 15. 07:15
 16/34 anonim ***** válasza:
89%
11, hát oké, de ezek a ferjem szülei, akiket szeret. Tudom, hogy hagyni kéne őket a francba, de nem tudja, nem megy, és én megértem. Demost már eljutott oda, hogy hagyja majd őket főni a levükben valameddig. Igazából a cél az lenne, hogy szokjanak le arról a rohadt cigiről, csak sajnos inkább nem vesznek kaját, mint hogy ne legyen cigi.
2022. júl. 15. 08:01
 17/34 anonim ***** válasza:
100%
#13: Mi pl. azért nem adjuk el, mert öten lakunk benne. Van a főépület és egy mellék, abban lakik a 88 éves anyósom, a főépületben pedig mi négyen, mivel a 3 gyerekből kettő még otthon lakik és tanulnak (mellette dolgozik mindkettő: kötelező gyakorlat és diákmunka). Ha csak ketten lennénk a párommal már, akkor valószínűleg simán eladnánk, vennénk egy kicsi lakást, az árkülönbözetet meg szétosztanánk a gyerekek között. De ez egyelőre sajna nem játszik.
2022. júl. 15. 08:11
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

Én bízom benne, hogy ami a neten kering táblázat, az nem lesz valós, mert akkor a karácsonyt az emberek jó része sötétben és hidegben fogja ünnepelni.

Nem fogadnék el segítséget a gyerekeimtől, bár ők külföldön élnek, de ott is mennek fel az árak, de nem ennyire brutálisan.

A fagyasztóládámat lecserélem fele akkorára mint most van és a hűtőmet is le fogom cserélni energiatakarékosra. Ez 2 a legnagyobb áramzabáló.

A gázkazán mellett van vegyes tüzelésű kazánunk is, így majd azzal próbáljuk megoldani a fűtést.

De addig amíg a kormány nem közli a pontos áremelkedést, addig felesleges pánikolni.

2022. júl. 15. 09:40
 19/34 A kérdező kommentje:

#18 Lehet, hogy én értettem félre, de nem az van, hogy piaci árat fizetsz a támogatott összeg felett?

Ezt nem tudják közölni, mert attól függ, hogy mennyi gáz és áram lesz és milyen áron fogják adni/venni, pont, mint mondjuk az ingatlanárakat vagy a tonhal árát is csak kb. tudják megmondani.

Lehet annyira brutális ára is, mint tavaly Texasban az USA-ban, ahol egy hét alatt 5000 dolláros (2 millió forintos) áramszámlák keletkeztek, mikor befagytak a szélerőművek. Ez nyilván extrém, de amúgy előre megjósolhatatlan.

Jelenleg 170 forint az áram 12-13 forint helyett és 350 a gáz 50 forint helyett.

2022. júl. 15. 10:28
 20/34 A kérdező kommentje:
Bocsi, most februárban volt, ahogy nézem, nem tavaly.
2022. júl. 15. 10:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!