Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan lehetne normálisan...

Hogyan lehetne normálisan kezelni az ilyen embereket?

Figyelt kérdés

35-36 évesek vagyunk, tehát már nem gyerekek. Van egy 1,5 éves kisfiúnk. A férjem húgáról, és annak férjéről van szó. Nekik is van két kislányuk, kicsit idősebbek (4-5,5 évesek).Tudni kell, hogy teljesen különböző emberek vagyunk,

mind temperamentumra, mind értékrendre, mind életstílusra, mind a szokásaink és a világnézetünk tekintetében. A férjem soha nem volt igazán szoros kapcsolatban a húgával.

Jelenleg átlagosan 3-4-5 hetente találkoznak, találkozunk, főként a gyerekek miatt, vagy egyéb családi ünnepnapok miatt. Én úgy érzem, ez igazából csak kötelező rokoni kapcsolattartás, érdemben nincs mit mondani egymásnak.

Az is a témához tartozik, hogy a férjem családjában általános, hogy mindenki beleüti az orrát olyanba, ami nem rá tartozik, és nem igazán érzik, hol ebben a határ. Tehát náluk kb. ilyen a családi kultúra, a szocializáció.

(Néhány példa: Anyukája egyszer minden átmenet nélkül megjegyezte, hogy nekem már nem lenne szabad 4 év után apukámat gyászolni, sírni miatta. "El kéne már felejteni." Nagymamája egyszer minden átmenet nélkül mondta, "nem ám azért nincsen nekünk gyerekünk, mert én szedek valami gyógyszert". Apukája egy barátunktól kérdezte meg ittasan, hogy őszintén, volt-e már nővel, és hogy nem homoszexuális-e - alig ismerik egymást. - Ez nekem mind meredek, és határsértő dolog, távoli, felületes kapcsolatokban. Magánügyemnek tartom, meddig gyászolok, milyen gyógyszert szedek, vagy nem szedek; és a barátaim szexuális irányultságát se firtassák, ha eddig kétszer találkoztak összesen.)

Tehát egyrészt zavar, hogy ha találkozunk, egyáltalán nem beszélgetnek velünk értelmesen, a köszönésen kívül szinte csak a gyerekekkel foglalkoznak. Én és a férjem próbálkozunk beszélgetni, de ha mi nem kezdeményeznénk, kb. hozzánk sem szólnának semmi értelmeset. Én ezért egyébként feleslegesnek is tarom, hogy ilyen sűrűn összejárjunk, csak azért, hogy azt nézzük, melyik gyerek mit csinál.

A másik nagyon zavaró dolog az, hogy folyton az életvitelünkről vitatkoznak, és a gyereknevelési szokásainkról. (Nem előttem, hanem, ha csak a férjem van ott.) Mióta a gyerekünk megszületett, ez azóta tart, de a férjemet kb. kamaszkora óta folyamatosan megkérdőjelezik, és szekálják valamivel. - Miért ott dolgozik, ahol, mért nem jelentkezik más pozíciókra? - Miért nem hason altatunk? - Miért turmixolunk a gyereknek? - Miért csak 22 fok van nálunk a lakásban? (Ez már a röhej kategória nálam.) - Mi az, hogy nem engedjük másfél évesen csokit enni? - "Már régen járnia kellene (13-14 hónapos korában.) - Miért jár a férjem olyan sokat gyalog, miért nem autóval? - Miért csinálunk mi hárman olyan programokat, amilyeneket? - Miért biciklivel jár a férjem jó időben a hétvége házához, miért nem autóval? Miért ilyen fukar? (Nálam ez is a röhej tetőfoka, hogy nem mindegy, más hogyan közlekedik a-ból b-be.)

Én nonszensznek tartom azt, hogy folyton az életvitelemről, és a szokásaimról vitatkozzam olyanokkal, akiknek ahhoz semmi köze. Másrészt, nagyon durvának tartom, hogy úgy kérdőjelezik meg a gyereknevelési módszereinket, hogy ennek a fiúnk is fültanúja. Most, még lehet, hogy nem érti, de pár év múlva egyre jobban fogja.

A férjemnek mindez természetes dolog, mert évtizedek óta ebben él, mindig vitatnak mindent, amit csinál. Szerintem egyszerűen nem tudják elfogadni, hogy teljesen más, mint a család többi tagja.

Én kértem, hogy húzza meg a határokat. Mondja meg egyszerűen, hogy egymás dolgába ne szóljunk bele, és ne vitatkozzunk egymás életéről, se gyereknevelési szokásairól. Valamint kérje meg őket, hogy ne tegyenek megjegyzéseket a gyerekünkre, mert mi sem teszünk az övékre. Azt külön károsnak tartom, hogy a gyerekünk ennek folyamatosan fültanúja, mert ezzel azt közvetítik felé, hogy semmi nem jó, amit az apja és az anyja csinál.

Szóval, a kapcsolat teljes megszakításán kívül mit lehet tenni ilyen helyzetben? Én semmi értelmét nem látom egyébként a találkozásoknak, de nyilván ezt a férjem nem akarja megszüntetni, mert rokonok.

2022. jan. 25. 21:25
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. A találkozásokat már ritkítottam. Azt tudom, hogy őt nem korlátozhatom benne, mennyit látogatja a családját. A fiúnkat viszont szereti vinni magával. Ebben sem gátolhatom meg. De pont ezért tartom durvának, hogy a jelenlévő gyerek mellett kritizálják a gyereknevelési elveinket. Ha nálunk azt mondja a szülő vendégségben, hogy nem ihat a gyereke kólát, szó nélkül hozom neki a vizet, és nem kérdőjelezem meg, se nem győzködöm.
2022. jan. 25. 22:06
 12/22 A kérdező kommentje:

- A miért kezdetű kérdések után valamilyen minősítés következik, vagy valami negatív következmény kivetítése. - A másfél évesen miért nem ehet csokit? után 20 perces előadás arról, miért kellene neki csokit adnom. - A biciklivel miért jársz után az, hogy a férjem sóher. - Az altatásra vonatkozó kérdéseik után az, hogy "idegbeteg" gyerekem lesz, ha nem alszik eleget. - A szobában lévő hőmérséklet után az, hogy náluk sokkal melegebb van, ami sokkal komfortosabb.

Az én problémám az, hogy ha nem csak a gyerekeket nézegetik, a beszélgetéseik témája Kizárólag ez, semmi más. És mindig megmagyarázzák, hogy a férjem mindent rosszul csinál. Nem egyszerűen tudomásul veszik a választ, hanem kiselőadást tartanak utána arról, ők miért élnek, vagy gondolkodnak jobban. Nem tartom jónak, hogy az ott lévő gyerek is ezt hallgatja.

2022. jan. 25. 22:13
 13/22 A kérdező kommentje:
Én nem érzem természetesnek, hogy örökké magyarázkodni kelljen valaki magánéletében, miért él, úgy, ahogy. Értsd úgy, hogy ha mi nem kezdeményezünk náluk beszélgetést, akkor ők csak elvannak, a dolgukat csinálják, pakolnak, vagy a gyerekekkel foglalkoznak. Ha pedig a férjem van ott, csak az a téma, hogy ő mit, miért csinál. Más, normális beszélgetés egyáltalán nincsen. Újévkor ott voltak a fiammal (én pont nem), és a férjem elmesélte, hogy csak azzal töltöttek ott 2,5 óra hosszát, hogy a gyereknevelési elveinket kritizálták, és ecsetelték, miért rosszak. Nem tudom, ez más családokban normális-e. Ha én találkozom pl. anyukámmal, tudunk beszélgetni arról, kivel, mi történt, ki, hogy érzi magát, vannak közös témák. De nem azon vitatkozom vele, szerintem ő miért csinál ezt vagy azt rosszul.
2022. jan. 25. 22:19
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Tedd helyre ezt a nőt. Nekem azért szólt be a sogornőm mert a lànyom kétnyelvű ezért skizofrén lesz.Annyit mondtam neki,hogy a szlàvok tisztelik az őrülteket. Azóta velem nem targyal nem jön. Ja nem is hiànyzik. Anyósom megkérdezte miért bàntottam annyit válaszoltam neki, hogy én nem tudom mi baja ennek a bolond nőnek ő szidta a gyereket. Azóta nem piszkàlódik
2022. jan. 25. 22:22
 15/22 A kérdező kommentje:
Nem az lenne a gond, hogy ez ritkán előfordul. Hanem, hogy az önálló beszédtémájuk kizárólag ez.
2022. jan. 25. 22:22
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
Férjed is értse meg, hogy ilyen ökrök közé nem helyes vinni a gyereket, menjen ő egyedül. Itt nem arról van szó, hogy te rosszban vagy velük, hanem hogy a gyerek ne hallgassa az ostoba beszédjüket.
2022. jan. 25. 23:09
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
S ezekben a szekálós, kioktatós helyzetekben mit reagál a férjed? 2,5 órán át hallgatta a sületlenséget, majd nyelt egyet és haza ment? Ez nem sértődés kérdése, le kell reagálnia ott helyben, nem csak utólag neked panaszkodni. Tényleg gáz lesz, ha a gyermeketek már érteni is fogja ezt, s azt látja, apáékat csak mindenki szidja.
2022. jan. 26. 13:48
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

17-essel nagyon egyetértek!

Ott helyben ki kellett volna osztania az észosztókat!

Micsoda dolog az, hogy ott fülét-farkát behúzva hallgatja a hegyi beszédet órákon át, majd hazamegy, és a feleségét jól felidegesíti azzal, hogy elmondja neki!

Akkor inkább otthon se mondott volna semmit és megtartotta volna magának az egészet.

2022. jan. 26. 13:50
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, szerintem 10-es válaszoló arra kérdezett rá, hogy mi a te reakciód ezekre a kioktatásokra. Nem az, hogy ők hogyan folytatják a mondatot, hanem hogy te mit válaszolsz rá?

Én adnék olyan választ, hogy többet nem hoznák szóba a magánéletemet.

2022. jan. 26. 17:23
 20/22 kovpet ***** válasza:
100%

"Én nem érzem természetesnek, hogy örökké magyarázkodni kelljen"

De miért kellene?

- Miért csinálod ezt-azt?

- Mert én így döntöttem, az én gyerekem, az én házam, annyi fok van, amennyit én gondolok. Akinek nem tetszik, nem jön vagy hoz két pulóvert!

- Azért bicajozik, hogy ne legyen olyan tottyadt szr mint te! Amúgy a saját pénzed oszd be, ne a miénket, előre is köszönöm. Kérsz még kávét?

2022. jan. 26. 17:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!