Mit lehetne tenni? Egyszerűen sajnálom az unokatesóm lányát, de nem tudom, hogy tudnék segíteni neki. Valamilyen ötlet?
Szóval szegényt mindenki csak lepasszolja, senkinek se igazán kell, az unokatesóm az egész napot telefonozással és sminkeléssel tölti, a lánya oviban van, amikor hazajön egyedül játszik a kertben egészen későig, részleteket nem nagyon tudok, mert máshol lakom, csak sokat vagyok ott, a nagymamámnál. (ott lakik az unokatesóm, a pasija és a gyereke, a nagyszüleim, a dédmamám, meg a nagynéném és a férje.) A gyerek nagyszülei dolgoznak, az apja Németországba lépett le már több éve, azóta már több pasija is volt az unokatesómnak, a dédszülőknek meg elegük van belőle, az ükmama meg azért elég öreg, de ha nincs koronavírus, akkor ő foglalkozik vele a legtöbbet. Csak most oda nem nagyon engedik be. Alapvetően a húgommal szokott játszani néha, mert korban közel állnak egymáshoz (Ő 6, húgom 8), de mivel a koronavírus még nem múlt el és oviba jár, ezért most nem engedik meg nekik, hogy játszanak. (bár amúgy se nagyon engedik nekik, mert olyankor sokszor rosszalkodnak)
Múltkor én fociztam vele egy kicsit, mert annyi van megengedve a rokonok által. De egyszerűen szívszorító, hogy senki nincs ott neki, mindenki csak lepasszolja...
Jövőre meg elsős lesz és nem tudom ki fog neki segíteni, ha nem megy neki valami. De még inkább a későbbiekben... Mert én ha épp ott vagyok, akkor szívesen segítek, de mint mondtam én nem ott lakok. (tény csak pár házzal lakok arrébb, szóval ha éppen ráérek át tudok menni)
Illetve már mostanában is probléma, hogy az oviból rendszeresen elkésik. Oviban még tolerálható, de suliban nem tudom mi lesz vele.
Szóval valami ötlet a tiltások és a távolság ellenére?
Meg azt figyelembe véve, hogy még én is csak tini vagyok, szóval az én véleményem senkit se érdekel a családból, főleg ebben a témában
#2 mint írtam a kérdésben is, még a közelébe se engednek jelenleg.
Alapjáraton meg beszélni/játszani lehet vele, de nem engedik, hogy elvigyem valahova.
De azért majd teszek egy próbát, mert amúgy jó ötlet.
Bármennyire is nem tetszik a gondolat, hogy külső személyt bevonj a dologba (ahogy az első válaszoló írta - csak kevésbé drasztikusan, és az alapján, ahogyan őt lepontozták), itt talán tényleg ez lehet a megoldás. Azon túl, hogy annyit vagy a kislánnyal, amennyit tudsz, olyan kedvesen és figyelmesen, ahogyan lehet, ajánlj fel az unokatesódnak segítséget.
Azt írtad, te tinédzser vagy. Ha van bátorságod hozzá, megpróbálhatsz szépen, empatikusan az unokatesód lelkére beszélni, és ez becsülendő lenne, de megértem, ha a korod és az esetleges következmények miatt ezt nem mered.
Az ükmama, a dédszülők és a dolgozó nagyszülők említése alapján nagyon fiatal anyuka lehet az unokatesód... Biztosan nem könnyű neki, hogy a párja tőle távol, Németországban van, és egyedül maradt a gyerekkel. Lehet, azt sem tudja, hogyan kell úgy igazán figyelni a gyerekére, nevelni őt. Valószínűleg ő is segítségre szorul, nem csak a kislány. Talán a depressziótól menekül a sminkkeléssel, telefonozással, egyebekkel. Lehet, hogy rá sem eszmél, mit tesz közben a gyerekével, csak ez kényszertevékenység neki ahelyett, amire nem képes vagy nem tartja képesnek magát. Emellett nagyon fontos, hogy ráirányítsák a figyelmét a gyereke szükségleteire, és megkapja a szükséges segítséget ahhoz, hogy elláthassa őt, megadhassa a kellő figyelmet.
Ha tényleg a külső segítség marad az egyetlen megoldás, akkor mondjuk a gyerekért mehetnél mondjuk az óvodába, vagy ha majd odakerül, az iskolába, ha engedik neked, és beszélgethetnél a gyerek óvónőjével/tanítójával, megkérhetnéd, hogy diszkréten, segítőkészen beszélgessen el a szülővel. Tőle biztosan jobban elfogadná az unokatesód a tanácsokat, talán tényleg elgondolkodtatná őt.
Mindenesetre nagyon jó, hogy te távolabbi családtagként, tinédzserként is így figyelsz a kislányra, nagyon fontos, hogy mindenki életében minél több ilyen ember legyen - bár szomorú, és egyáltalán nem természetes, hogy ez rád mint kiskorúra hárul.
Remélem, minél előbb megoldódik a helyzet!
Ne aggódj. Ha későig játszik a kertben, akkor jól feltalálja magát.
Az tény hogy nem olyan korosztály van a közelében akikkel igazán jól tudna telni az ideje.
Ha iskolás lesz talán lesz több játszótársa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!