Rég nem látott rokonok akarják felvenni velem a kapcsolatot, hogyan kezeljem?
Az egyik ismerősöm szerint kerestek: állítólag nehezményezték, hogy nem tartom már velük a kapcsolatot, de nem tudni milyen valós szándékaik vannak. Eddig nem volt arra lehetőségem, hogy újra megtaláljam őket.
Felvegyem velük a kapcsolatot, járhatok rosszul? Volt már valaki hasonló helyzetben?
Köszi az eddigi válaszokat, jöhetnek még. A lepontozásokat nem értem mert eddig mindenki hasznos válaszokat adott pl. 06:59-est lehúzták mint a sz*rt ok nélkül. Ha nem tértek el a tématól meg nem kérdeztek olyasmit ami már le volt írva akkor nem tudom miért kell lepontozni a választ... De mindegy.
Sokan (vagy 1 ember sokszor) nem tud elvonatkoztatni, szóval kénytelen leszek a dolog hátterére egy példát felhozni:
Mint írtam válás után megutálta egymást a család, nagyon sok részre nem emlékszem. Aztán meghalt Bea, az egyik távolabbi rokonom a "leszakadt ágról". Hidegen hagy a halála mert nem láttam évek óta, kevés, de élénk emlékeim vannak róla: büdös volt, kunyerált, és cifra sztorikat mesélt róla (esetleg még 1-2 rokonról) a családom, hogy mekkora mocskos állat volt. Bea gyerekei felismerték az "ismerősömet" (mert ő családi jóbarát), rólam keveset tudtak (mivel tök fiatal voltam mikor elváltak útjaink), úgyhogy az ismerősömmel emiatt tudtak beszélni (leírtam hogyan zajlott a dolog).
Vannak olyan emlékeim amik traumatizáltak, de nem mondanám mindet kegyetlenségnek, csak kisgyerek voltam és 1-2 dolog rosszul esett. A családom nyilván lehordta a rokonokat minden miatt, más hozzátartozóm nem is akar találkozni velük egyáltalán, és voltak olyan esetek is amik provokatív szinten hihetetlenek. Bea gyerekei az összes rokon nevében beszéltek, de amikor a pártatlan ismerős mesélt róluk ők maguk nem tűntek vészesnek, vagy olyannak akik anyagi gondokkal küzdenek, de ez nem garantálja, hogy jók lennének.
Tehát: nem releváns annyira a teljes sztori (nevek, helyek, ki milyen rokon a honnan, miért orrolnak egymásra, ki mit csinált konkrétan, hogyan tudták az ismerőst megtalálni a rokonok, stb...), az érdekel mi a legjobb és mi a legrosszabb dolog ami történhet egy beszélgetésből. Milyen negatív érzelmi/jogi következményekkel járhat egy ilyen helyzet, mi lehet egy rokon szándéka ilyen esetben, és én mint két szék közé szorult szerencsétlen miként kommunikálhatok velük, ha egyáltalán kéne? Mit "nyerhetek" (nem anyagilag) ha évek után összefutok a teljes leszakadt ággal? Ha veletek régen látott rokonság akarna beszélni, élnétek a lehetőséggel?
Lényegtelen, de a barátaim természetesen az elbeszélésem alapján tudnak (vegyes) véleményeket mondani, de mint írtam, nem tudok mindent, és nem pártatlan környezetben nőttem fel (de nem is hazudtak semmiről). Ezért érdekelnek a vélemények és személyes tapasztalatok hasonló helyzetekről.
Nézd, én adnék egy esélyt a dolognak. Kicsit hasonló a helyzetem, csak nálam nem válás, hanem édesapám halála után szakadt meg a kapcsolat a komplett apai ágammal. Mindig is tüske lesz bennem, hogy a nagyapám nem ismerhette meg a dédunokáit. Volt csúnya örökösödési vita is, apám féltestvérével, hosszú évekig semmi kapcsolat nem volt köztünk. Aztán elkezdtem családfát kutatni, és iszonyú rossz, hogy míg anyai ágon már nagyon sok mindent tudok az őseimről, apiról szinte semmit. Még fotóim sincsenek, csak 1-1 darab a nagyszüleimről, meg talán az egyik dédanyámról, de igazából még az sem biztos, hogy ő az, csak úgy gondolom. Aztán kb. 1,5 éve vettem egy nagy levegőt és újra megkerestem apu féltestvérét, hátha vannak nála dokumentumok, fotók legalább a nagyapai részről. Sajnos semmije nincs, de azóta időnként találkozunk, beszélgetünk, elvagyunk. Mióta az anyukája meghalt neki is, azóta döbbent rá, hogy tulajdonképpen nincs olyan rokona, akivel rendes közös emlékeik lennének, amiket érdemes felidézni. A korábbi ellenségeskedés ellenére mostanra egész jó lett a viszonyunk, mindketten idősebbek lettünk, talán érettebbek is, másként kezelünk bizonyos dolgokat.
A magam részéről most annak örülnék, ha valahonnan felbukkanna valami akármilyen távoli rokon az apai nagyanyám ágáról, aki tudna róluk mesélni.
Összegezve: egy próbát megér, valami semleges helyen összeülni, meg-, át- és kibeszélni a vélt vagy valós sérelmeiteket. Még jól is elsülhet a dolog. Ha meg nem, akkor sem veszítettél semmit. Ellenben akár nyerhetsz "új" rokonokat, barátokat.
Már 15 év után sem lehet összejönni senkivel újra. Tesóim, barátom, volt nőm, ezek a referenciáim.
Valami kényszeredett, kínos dolog kijöhet belőle, de az még minek?
Az se bíztató, hogy még semmit sem tudnak rólad, de már hibáztatnak.
Szerintem hagyd a fenébe az egészet.
Itt bármelyik hozzaszólóval is több esélyed van haverkodni, ha társaság hiányod van.
Nem kéne, nagyon nem kéne. Óvakodj az ilyentől. Pláne a mostani időkben, mikor az emberek lecsórossodtak keményen.
Nekem volt olyan, hogy már az ember a lányát akarta velem összeházasítani. (Nem rokon)
Legyél kurvára felkészült.
"mivel tök fiatal voltam mikor elváltak útjaink"
Akkor mégis miért neked kellett volna keresned őket? Nehogy már egy gyerek fusson utánok. Ők is kereshettek volna téged.
Amúgy én hasonló helyzetben voltam. Anyámék elváltak mikor 4 voltam. Anyai nagyanyám soha nem keresett, mert utálta anyámat amiért összejött apámmal.
Apai nagyanyám utálta anyámat amiért elváltak. Én meg anyám gyereke voltam, én is le voltam szrva.
20 év elteltével próbálta felvenni velem a kapcsolatot az apai nagymamám, de csak mert úgy érzi hamarosan meghal és "a mennybe akar jutni". Ennek a nagymamának van egy lánya is, ő és neki a lánya facebookon bejelöltek, anyámnak is üzengettek, puhatolóztak rólam...majd kinyögték hogy a mamám temetését majd fizessem én, mert nekem a pasim nagyon jól keres!
Ennyit igazán megtehetek, ha már sose látogattam.
Jelzem 4 voltam mikor megszakadt a kapcsolat..
Szóval szerintem ha nem akarsz tőlük semmit, eddig jól megvoltál, akkor hagyd az egészet. Mondd meg nekik hogy eddig se kerestek téged, később se tegyék.
Szerintem ilyen hosszú idő után semmi jó szándékuk nem lehet.
Már meg is alapozzák a dolgot, hogy téged hibáztatnak, legyen szépen bántudatod.
Ebből semmi jó nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!