Szüleim testvéreinek nálam fiatalabb gyerekeire mondhatom, hogy unokahúgom, unokaöcsém?
Nem téved. A Magyar Tudományos Akadémia által kiadott hivatalos értelmező szótár írja:
UNOKAÖCS főnév (rendsz. birtokos személyraggal)
1. Fiatalabb unokafivér <idősebb unokatestvéréhez való viszonyában>. Együtt járt iskolába unokaöccsével. □ A két unokaöcs természete merőben ellenkező volt. (Jókai Mór) A féltékeny Mosca gróf jegyese szalonjába lép, s az asszonyt szép unokaöccsével együtt ülve találja. (Kuncz Aladár)
2. <Nagybátya v. nagynéni szempontjából:> testvérének nála fiatalabb fia. Unokaöccse nála nevelkedett. □ Meg kellett őt vigasztalni a hálátlan unokaöcs stiklije után, mely ágyba döntötte. (Babits Mihály)
A Magyar néprajzi lexikon írja az unokatestvér címszó alatt:
Az unokatestvérek egymásnak unokabátyjai, unokaöccsei, unokanénjei, unokahúgai.
Mintha úgy lenne, hogy van elsőfokú, másodfokú, stb unokatestvér. Attól függően, hogy hány generációval van följebb a közös ős.
Az hogy hug vagy öccs vagy nénj vagy bátty, az ettől független.
A testvérem fia unokaocsi!
Én neki a nagybattya vagyok!
Apam testvere az en nagybattyam. Annak a fia unokaocsem!
Es igy tovabb!
#17 A testvére(i)m fia(i) unokaöcsé(i)m!
Fiúként vagy férfiként neki(k) a nagybattya/uk vagyok!
Apám fivére az én nagybáttyám. Neki(k) a fia(ik) unokaöcsém(im)!
És így tovább!*
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!